spot_img
35.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Orašju realiziran projekt „Živim život bez nasilja – prevencija spaja“

U Orašju realiziran projekt „Živim život bez nasilja – prevencija spaja“

Ministarstvo unutarnjih poslova ŽP, u sklopu bilateralne suradnje s Ravnateljstvom policije MUP-a Republike Hrvatske i u koordinaciji s Ministarstvom prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP, realiziralo je u Orašju  projekt pod nazivom „Živim život bez nasilja – prevencija spaja“. Tijekom dvodnevnog trajanja održan je zajednički sastanak nadležnih tijela na temu Prevencije nasilja, dok su za učenike srednjih škola iz Županije Posavske i Osječko-Baranjske županije, održane dvije edukativne predstave „Vrijeme leptirica“ u režiji Vedrana Komeričkog.

Miroslav Živković, ravnatelj policije u MUP-u ŽP ističe kako je riječ o nastavku ranije započete suradnje u različitim oblastima, vezane za prevenciju nasilja, vršnjačkog i cyber nasilja među djecom, te u obitelji. Prema njegovim riječima u ŽP ima nešto više prijava nasilja u obitelji, javnost je više osviještena i senzibilizirana nakon svih tragičnih događanja u okruženju, više prijavljuju nasilničko ponašanje, pa je i veći broj intervencija policije koja pravodobno reagira. –„Posebnih  slučajeva teških oblika nasilja za sada nemamo, to je dobro, međutim nasilja u obitelji ima, nasilnika također ima i mi se javljamo na svaki poziv. Nekada to završi samo s upozorenjem, a nekada i s lišavanjem slobode nasilnika, odnosno izdvajanjem“, istaknuo je Živković, te se osvrnuo i na vršnjačko nasilje kod nas, koje je zabilježeno u nekoliko slučajeva ove godine -“Ti slučajevi su obrađeni, u pitanju su djeca od 13 i 14 godina, imali smo u dva slučaja u školama popis za likvidaciju, nakon tragične situacije u školi u Beogradu, ali je policija brzom reakcijom došla do podataka. Angažirali smo sve resurse, od Centra za socijalni rad, liječnika i psihologa i prevenirali ove slučajeve. Djeca zapravo nisu bila svjesna što rade, međutim trebalo je reagirati i dobro smo postupili, te je spriječene daljnje širenje i poziv na nasilje među djecom“, ustvrdio je prvi čovjek policije MUP-a ŽP.     

Naša policija provodi stalne edukacije među djecom u školama, u suradnji s Ministarstvom prosvjete, znanosti, kulture i sporta, s porukom da nasilje ne rješava ništa i da se samo prevencijom može stvarati zdravo društvo u kojem će mladi imati perspektivu za pozitivne prilike u životu. U tom kontekstu je i ovaj projekt, u suradnji s Ravnateljstvom policije MUP-a Republike Hrvatske.

Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije MUP-a RH naglasila je kako se zajedničkim snagama policije, odgojno-obrazovnih ustanova, Vijeća učenika iz ŽP i Osječko-Baranjske županije, lokalne zajednice, te medija želi poslati jasna poruka da za nasilje svih oblika, uključujući i nasilje prema ženama, rodno uvjetovano nasilje, nema opravdanja. -„Nasilje jeste problem, ali mi moramo stvoriti otpornost zajednice i kao takvi moramo se zajednički udružiti i pokazati da nasilje trebamo staviti na stup srama i graditi zajednicu u kojoj mladima nudimo pozitivne prilike u životu. Konkretno u RH tijekom 2022. godine bilježimo 3.212 kaznenih djela na štetu djece. Kada govorimo o vršnjačkom nasilju, tijekom 10 mjeseci ove godine imamo 510 počinitelja vršnjačkoga nasilja u sklopu 930 kaznenih djela, što je znatno veći postotak u odnosu na proteklo razdoblje. Zato je nama cilj da ovdje progovaramo ne samo o jednoj vrsti nasilja, vršnjačkog nasilja, nego općenito o fenomenu nasilja, o nasilju prema ženama u partnerskim vezama, kako bi mladi usvojili pozitivne stilove, kako bi ih stavili u ulogu odgovornih dionika i kako bi nasilja bilo što manje“, naglasila je Veber.

Zdenka Lončarić, pedagoginja u Srednjoj školi u Valpovu smatra kako su upravo ovakve vršnjačke edukacije odnosno kazališne predstave, aktivnosti koje su mladima  bliske i izuzetno bitne, te da im mogu pomoći da stvore prave izbore i otpor ukoliko bi se našli u situaciji, da pod pritiskom vršnjaka, budu skloni učiniti i pogrešne odluke. -„Problem je veliki, ja bih rekla nažalost da je društvo negativan uzor mladima, u ponašanjima i onome što čujemo u medijima kada je nasilje u pitanju. Često i lokalna zajednica i mi odrasli dajemo loš primjer, ali opet želimo činiti sve da kod mladih ojačamo upravo te njihove snage da budu otporni prema tome. Mislim  da je presudno stvarati povjerenje među mladima kod nas odraslih. Ja imam tu sreću da mi je kancelarija puna mladih i da oni na prve pojavnosti reagiraju. Posebno je vrijedno što ne reagiraju samo kada se njima događanja nasilje, nego kada primijete i kod svojih prijatelja i žele im pomoći. Jako je važno i da roditelji puno razgovaraju s djecom, da to ne bude odnos straha, nego odnos povjerenja“, kazala je pedagoginja Lončarić.  

Robert Škorvaga, voditelj poslova prevencije u PU Osijek, upozorio je kako vršnjačkog nasilja ima i ne trebamo kao društvo zatvarati oči i reći da toga nema! -“Bitno je istaknuti da nasilje u današnje vrijeme nije više toliko eksponirano u onom tjelesnom, fizičkom smislu, nego se sve više za činjenje vršnjačkog nasilja koriste moderne tehnologije, internet i društvene mreže. Tu vam se onda događaju raznorazne priče kao što je govor mržnje, vrijeđanja, stvaranje nekih grupa koje se okreću kontra jednog pojedinca i tu nam je možda i najveći problem na koji trebamo reagirati“, poručio je Robert Škorvaga i dodao kako policija provodi preventivne projekte sa svim dobnim skupinama, jer je važno osvijestiti građane da trebaju reagirati na bilo koji oblik nasilja. -„Postoje i one vrste nasilja koje nisu prijavljene, koje se nalaze u „tamnoj zoni“ i do kojih policija želi doći i pomoći tim žrtvama. Edukacije poput ove u Orašju, daju odlične rezultate. Ako dobro reagiraju na preventivnu aktivnost, zasigurno će naučiti nešto što će im potaknuti određeno samozaštitno ponašanje, da se ubuduće ne dogodi da upadnu u situaciju i budu izloženi nekoj vrsti nasilja“, zaključio je Robert Škorvaga, voditelj poslova prevencije u PU Osijek.

.    

spot_img

najnoviji članci

istražiti više