spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Orašju održano mirno okupljanje "Orašje za Gradačac"

U Orašju održano mirno okupljanje “Orašje za Gradačac”

Udruge građana „Žene Orašja“ i Nela“ Orašje organizirale su danas u Orašju mirno okupljanje građana, povodom stravičnog  trostrukog ubojstva u Gradačcu, pod nazivom „Orašje za Gradačac“. Mnogi su građani došli iskazati svoju podršku žrtvama nasilja , a iz Orašja su poslali poruke da se zaustavi femicid i donese zakonski okvir koji bi regulirao ovaj itekako veliki problem. Oni koji su došli u gradski park pokazali su da podržavaju žene, da su dio promjena i  da im je stalo.

„Žao mi je zbog povoda zbog kojega smo se okupili i sastali. I lani smo se zbog slučaja u Bihaću sastali i slali poruke da se femicid zaustavi, al izgleda da nitko ne sluša. Meni je žao, moram reći da je ovo društvo postalo neosjetljivo na tuđe nevolje, tuđe brige i tuđa stradanja. Žena u ovom društvu nije niko i ništa, a ona bi trebala da bude stup društva i porodice, na poslu i svuda je ona ta koja radi, koja privređuje, koja je dobra u društvu. Sada mi imamo ovaj slučaj, više se poštuje nasilnik, onaj koji maltretira i koji prijeti. Ovo je sad kasno nažalost. Trebalo bi tijekom cijele godine ukazivati na, mi svi u svojoj sredini znamo ko pati, ko se muči, treba ga podržati, ne treba ga obezvređivati. Trebalo bi biti više muškaraca na ovome skupu, zato što oni su ti koji najviše to rade. Možda ima i žena, ja ne znam, vjerojatno ima, ali muškarci trebaju malo razmisliti i shvatiti  da je žena živo biće i osoba, znači ona ako kaže ja neću, ja ne mogu, ja ne znam, treba poštovati to, a ne na silu, ništa se na silu ne postiže. Velika je hrabrost prijaviti nasilnika, a ako je ta žena bila ugrožena životno nije bez veze prijavila policiji, trebale su nadležne institucije reagirati da se sačuva ovaj mladi život. Nažalost, doživjeli smo to što jesmo i strah me da idemo još u dubiozu“, kazala je Rizama Tukulj, predsjednica Udruge „Žene Orašja“ i izrazila žaljenje što Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o Danu žalosti u BIH, što je trebalo, to je svima nama udarac.

Samra Šakanović Prgić, predsjednica Udruge građana „Nela“ Orašje kazala je kako je od 2019 godine u BIH ubijeno toliko žena samo zato što su žene, a riječ femicid je još uvijek nešto što se stavlja pod tepih i nešto o čemu ne pričamo. „Zbog toga je Udruga građana Nela Orašje, u suradnji s Udrugom „Žene Orašja“ ovaj mirni skup u gradskom parku , ali u ime UG Nela organizirat ćemo i radionice i predavanja na ovu temu kako ne bismo stale samo na ovom dešavanju jer moramo biti glas za sve te žene koje su doživjele nasilje jer nažalost Nizama, ma koliko god je to ružno za reći, nije posljednja žena sve dok ne educiramo druge žene, sve dok ne osvijestimo naše građane o ovoj temi i ovom problemu i sve dok se ne donesu veći i teži zakoni i kazne za počinitelje ovakvih zločina“. Samra nije imala poruku za političare, jer kaže, svi oni znaju što rade i što se dogodilo u Gradačcu i što su oni učinili danas kada nisu donijeli odluku da se u BiH proglasi Dan žalosti. „Mislim da je to dovoljno reklo o njima i nema potrebe da je kažem išta više“, ističe predsjednica NELA-e i smatra kako se muškarci plaše feminizma zato što misle da je to ženski pokret protiv muškaraca. „Zapravo nisu svjesni da feminizam donosi jednako dobro muškarcima koliko i ženama i da oni trebaju biti u ovakvim situacijama i na okupljanjima i predavanjima tu da ne samo podrže žene, nego da i žene znaju da imaju nekoga iza sebe kako bi one bile snažnije, još hrabrije i još ustrajnije u svojim pokretima“, ustvrdila je Samra Šakanović Prgić, predsjednica Udruge građana „Nela“ Orašje

spot_img

najnoviji članci

istražiti više