spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Orašju održan sastanak na temu braniteljske populacije

U Orašju održan sastanak na temu braniteljske populacije

Ministar branitelja u Vladi Županije Posavske Ilija Mišković je u srijedu (21.06.2023.g.) u Orašju bio domaćin sastanka na kojemu su bili nazočni voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS BiH Mladen Begić sa suradnicima te predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga HVO iz Županije Posavske, zatim Koordinacije braniteljskih udruga HVO iz Republike Srpske, ministar zdravstva Županije Posavske Damir Živković i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Županije Posavske Josip Vidović.

-Voditelj Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat Mladen Begić na sastanku je upoznao sa aktivnostima koje se provode u okviru Odjela, a koje se odnose na planske aktivnosti utvrđene Planom rada Odjela za mandatni period. Trenutačni prioritet Odjela su aktivnosti koje Odjel planira provesti na izjednačavanju uvjeta umirovljenja razvojačenih branitelja sa uvjetima umirovljenja ratnih vojnih invalida. Istakao je da je Ustavni sud FBiH donio presudu koja se odnosi na članak 8.Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju i konstatirano da navedeni članak nije u suprotnosti sa Ustavom FBiH. To praktično znači da se osobama koje su umirovljene po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju obustavlja isplata mirovine zasnivanjem radnog odnosa. Nažalost Sud nije prepoznao potrebu poslodavaca i kroničan nedostatak radne snage pa nam ostaje jedina mogućnost pokrenuti proceduru izmjene i dopune Zakona o MIO/PIO kako bi se ovim kategorijama omogućilo barem četverosatno radno angažiranje bez obustavljenja isplate mirovine.

Pored rasprava koje su vođene na temu položaja i poboljšanja statusa branitelja HVO sa posebnim osvrtom na prava branitelja u RS vođena je rasprava na temu korištenja zdravstvenog osiguranja branitelja HVO-a u Republici Hrvatskoj koji su korisnici prava na mirovinu u Federaciji BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj i doneseni su zaključci čijim će se realiziranjem napraviti prvi korak u nadilaženju nastalog problema, izvijestili su nakon sastanka iz Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više