spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU „Noći muzeja“ u Toliškom samostanu, predstavljen časopis „Žendrag“ iz 1894. godine

U „Noći muzeja“ u Toliškom samostanu, predstavljen časopis „Žendrag“ iz 1894. godine

U Muzeju Franjevačkog samostana Tolisa „Vrata Bosne“, drugu godinu za redom organizirana je „Noć muzeja“, ovaj put s temom „Muzeji i nova publika“, a ovogodišnji program organizatori su podredili promociji časopisa “Žendrag”, najstarijeg sačuvanog časopisa Bosanske Posavine. Manifestacija je okupila više stotina ljubitelja umjetnosti, među kojima su bili predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić i brojni predstavnici kulturnog i javnog života Grada Orašja i ŽP. Nazočne je pozdravio ravnatelj muzeja Jozo Jezerčić, a pravi domaćini kuće bili su franjevci na čelu sa gvardijanom fra Mariom Jurićem.

–„Ponosni smo na muzej i naš samostan koji je kroz stoljeća sačuvao veliko bogatstvo koje sada prenosimo na buduće generacije. Franjevci imaju zavjet siromaštva, što ljudi često ne shvaćaju. Ono što imamo nakon naše smrti ostaje samostanu. U knjižnici je blizu 40 tisuća knjiga od kojih su fratri mnoge skupljali, kupovali za svoje usavršavanje, za duhovna štiva. Po završetku ovozemaljskog života, nitko od naše rodbine nema pravo na to, nego ostaje Provinciji, konkretno franjevačkom samostanu u Tolisi“, kazao je uz ostalo fra Mario Jurić.   

Ravnatelj muzeja Jozo Jezerčić ističe kako je manifestacija bila zamišljena da privuče građane koji, zbog svojeg i radnog vremena muzeja, ne mogu doći preko dana i upravo je Noć muzeja omogućila da dođu i pogledaju bogatstvo pod krovom samostana u Tolisi. Bogate zbirke muzeja i knjižnice zajedno su razgledali umjetnici, profesori, roditelji s djecom i brojni posjetitelji koji su prvi put zakoračili u prostore muzeja. Tako je kroz šest sati trajanja manifestacije kroz prostore muzeja i knjižnice prošlo više od 500 posjetitelja, a središnji dio programa bilo je obilježavanje 130. obljetnice najstarijeg časopisa Bosanske Posavine.

–„U siječnju 1894. godine fra Bono Nedić, kao župnik u Tišini, rukom je pisao i u bijeli svijet poslao časopis, a u samostanu je sačuvan tek jedan primjerak i tom prigodom naš  muzej je tiskao njegovo reprint izdanje. Prof. Marko Matolić je napisao kratku studiju o Žendragu, a za vrijeme kratkog predstavljanja, posjetitelji su mogli vidjeti originalan primjerak časopisa. Reprint izdanje s prijepisom i tumačenjima manje poznatih riječi, koje je za ovu prigodu također pripremio prof. Matolić, tiskali smo u 70 primjeraka koji su ubrzo i rasprodati“, kazao je ravnatelj Muzeja Jozo Jezerčić.  

Organizatori su „Noć muzeja“ obogatili novim sadržajem, pa je zanimljiv program započeo radionicom ukrašavanja raznih predmeta dekoupage tehnikom na stari drevni način, koju je vodio fra Josip Adrić, vikar i ekonom u franjevačkom samostanu Tolisa. Fra Josip ističe kako je zanimanje bilo veliko, ali zbog ograničenog prostora radilo je 20-tak polaznika, među kojima su umijeće iskazale studentice, domaćice i dvije časne sestre iz samostana.

Radionica je trajala dva sata, a sudionice su, uz zajedničko druženje, imale prigodu pokazati svoju kreativnost u ukrašavanju predmeta na raznim podlogama, ponajviše na drvetu. –„Bilo nam je najvažnije da se svi ugodno osjećaju i da u njima probudimo kreativan umjetnički duh. Imali smo na raspolaganju puno materijala i dobrih ideja, stoga sam iznimno zadovoljan trudom i kreacijama koje su uradile. Uvjeren sam da ćemo tijekom godine sličnim radionicama obogatiti i druge sadržaje u našoj župi“, kazao je fra Josip. 

Među najmlađim sudionicama bila je Emanuela Kobaš iz Tolise, studentica na osječkom Sveučilištu, koja se kaže, na radionicu prijavila iz razloga što je opčinjena kreativnim radom. –„Fra Josip je doista uložio veliki trud, jer se nas većina prvi put susrela s ovim načinom iskazivanja talenta. Doživjela sam jako lijepo i zanimljivo iskustvo. Rastali smo se s punim rukama krasnih radova, jer svatko je od nas htio napraviti nešto lijepo, nekoga obradovati i poklonom uveseliti. Salvetama sam oslikala drvenu posudu i ukrasila anđelima, svidjelo mi se, a svoj rad ću pokloniti mojoj baki“, poručila je Emanuela Kobaš. 

Uz obilazak vrijednih etnoloških, numizmatičkih muzejskih zbirki i knjižnice, posjetiteljima je bilo ponuđeno konzumiranje čaja i kuhanog vina, te starinskih specijaliteta, krafni, listarića i bakinih kolača. –„Za sve navedeno zahvalnost dugujemo članicama Udruge „Marija“ iz Domaljevca, te našim tolišankama Ružici i Mandici Vukić koje su se uključile u ovaj projekt“, kazao je Jezerčić. Cjelokupan program je klavirskom glazbom obogatila Ivana Oršolić, prof. glazbene kulture.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više