spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU MZ Tolisa dostojno obilježena 32.obljetnica formiranja postrojbi HVO-a

U MZ Tolisa dostojno obilježena 32.obljetnica formiranja postrojbi HVO-a

Mještani Tolise jučer su dostojno obilježili 32. obljetnicu formiranja postrojbi HVO-a iz ove mjesne zajednice i kroz prigodne sadržaje odali dužnu počast i oživjeli sjećanja na herojsku borbu i stradanje branitelja koji su svoje živote položili u obrani ovoga kraja. Program je započeo svetom misom zadušnicom u župnoj crkvi na Raščici, a nakon toga su izaslanstva Mjesne zajednice, braniteljskih udruga, te gradske i županijske vlasti, upalili svijeće i položili vijence ispred Spomen obilježja na kojima su upisana imena 24 poginula branitelja i 6 civilnih žrtava Domovinskog rata, te 94 mještana Tolise stradala u II. svjetskom ratu.

Anto Oršolić se prisjetio 1991. godine kada je rat u RH probudio svijest i kod Hrvata u Posavini. U početku je bio zapovjednik voda u jednoj od dviju satnija koje su bile u sastavu Prve bojne, a poslije zamjenik zapovjednika Prve Bojne 106. brigade HVO-a. -„Bili smo uvjereni da će rat doći i kod nas, pa smo se još u rujnu 91.godine, tajno sastajali i formirali postrojbe da bi se mogli organizirati u slučaju potrebe. Početkom 92.godine rat je krenuo i kod nas i na temelju postrojbi koje smo već formirali, krenulo je dragovoljno pristupanje. Bili smo spremni da branimo ovaj prostor, ali bez iskustva, opreme i naoružanja za pružanje ozbiljnijeg otpora, ne znajući kakva sila će nas napasti. Treba naglasiti da je u Tolisi djelovala još jedna samostalna postrojba „Vojska babe Mare“, satnija koja je bila pod zapovjedništvom 106. brigade HVO-a”, naglasio je Oršolić i nastavio.

-“Tolisa je po popisu iz 1991. godine imala blizu 3.500 stanovnika, od kojih je više 800 bilo uključeno u razne postrojbe HVO-a. Cijena naše slobode i opstojnosti na ovim prostorima su 24 poginula mještana Tolise. Smatram da to nije bilo uzaludno, što na neki način i vrijeme pokazuje, jer danas živimo svoji na svome, ali bi valjalo da je i bolje“, naglasio je Oršolić i dodao kako je na početku među braniteljima bio veliki broj maloljetnih osoba. –„Sjećamo se tih dana kad su mladići s 15 ili 16 godina željeli s nama da idu u borbu, što nismo dopuštali. Pojedini su bili toliko uporni da su se priključili s nepunih 18 godina, ali smo na njih morali posebno paziti“, rekao je Anto Oršolić.   

Na pitanje u kojoj je mjeri zadovoljan ostvarenjem braniteljskih prava, Oršolić je naglasio kako uvijek nastoje ukazati na probleme i načine njihovog rješavanja. –„To je dugotrajan i mukotrpan proces, ali vjerujem kako je sada stanje dosta bolje po pitanju statusa obitelji poginulih branitelja, ratnih vojnih invalida i razvojačenih branitelja. Ovdje nismo stali, nego i dalje nastojimo preko braniteljskih udruga, općinskih, gradske i županijske službe, te ministarstva branitelja, raditi na rješavanju statusa i proširenju prava branitelja, od primanja, liječenja, zdravstvenog osiguranja, obrazovanja djece branitelja i drugih“, precizirao je Anto Oršolić.   

Zajedničko opijelo za sve stradalnike iz MZ Tolisa, molio je fra Marko Oršolić, koji je uz ostalo kazao kako ovaj skup predstavlja, u prvom redu zahvalu i sjećanje na poginule branitelje, koje nikada ne može izblijediti, te poručio kako je u svima nama da nađemo prostor u svojim životima da to ostaje trajno. U drugom dijelu programa na ljetnoj pozornici NK Sloga Tolisa, upriličeno je druženje i domjenak za sve branitelje i goste. Bila je to prigoda da se okupe branitelji, da se druže i kroz razgovore prisjete događaja iz ratnog vremena.

Potom je održan i 1. Memorijalni turnir u boćanju u čast poginulih, umrlih i nestalih branitelja, na kojem je sudjelovalo 6 ekipa s boćarima iz Tolise i susjednih mjesta. Pobjednički pokal i zlatne medalje osvojila je toliška ekipa u sastavu Ivo Dominković Bizi, Marko Oršolić i Slavko Vuković, dok je drugo i treće mjesto nagrađeno srebrenim i brončanim medaljama, a za sve sudionike i gledatelje organizator MZ Tolisa, pripremila je kuhani grah.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više