spot_img
38.5 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Grebnicama obilježena 31. obljetnica oslobodilačke akcije "Lijeskovac 92"

U Grebnicama obilježena 31. obljetnica oslobodilačke akcije “Lijeskovac 92”

Dragovoljci i veterani 104. brigade HVO-a, mještani Grebnica i općine Domaljevac Šamac, u subotu 19. kolovoza prigodnim su sadržajima obilježili 31. obljetnicu presudne oslobodilačke akcije „Lijeskovac 92“, kojom su oslobođeni Lijeskovac i područje Osnovne škole u Grebnicama. Program je prije svega bio u znaku sjećanja na poginule branitelje, a započeo je misom u crkvi Svetog Jakova Markijskog u Grebnicama, koju je služio župnik fra Marijan Živković, uz koncelebriranje vojnog kapelana fra Marinka Živkovića. Potom je upriličen mimohod od crkve do Spomen obilježja na Snogama u Grebnicama, gdje su vijence položili izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici 108. brigade ZNG Slavonski Brod, predstavnici Općine Domaljevac Šamac predvođeni načelnikom Stjepanom Piljićem, te ministar branitelja u Vladi ŽP, Ilija Mišković sa suradnicima. Nakon toga su Đuro Lukač i Ana Josić otkrili Spomen ploču za 10 poginulih pripadnika 108. brigade ZNG Slavonski Brod koji su poginuli braneći ne samo BiH, nego i svoju Hrvatsku.

Prisutni su se podsjetili veličanstvene akcije bojovnika Hrvatskog vijeća obrane, koja je krenula u zoru 19. kolovoza 1992. godine, kada su oslobođeni dijelovi Grebnica, a neprijatelju naneseni teški gubici. Na žalost uz 19. kolovoz vezano je i tužno sjećanje na sedmoricu stradalih branitelja, dok je 30 branitelja ranjeno.

„Oraško šamačka bojišnica tijekom Domovinskoga rata bila je jedna od najtežih u BiH što nažalost potvrđuje i broj žrtava. Na prostoru Grebnica, na vrlo malom prostoru u vojnim ratnim okvirima od manje od 10-tak km, više od 100 je poginulih branitelja, samo pripadnika 104 HVO brigade. Obljetnica bitke Lijeskovac, i nazočne obitelji poginulih branitelja iz Hrvatske, potvrda je da su nam pomagali i pripadnici naših prijatelja dragovoljaca iz RH iz 108 bosansko brodske,157 slavonsko brodske  i 122 đakovačke brigade koji su poginuli na ovome području“, izjavio je Slavko Matić ratni zamjenik zapovjednika brigade 104 HVO brigade. Uspješna vojnu akciju oslobađanja dijela teritorija na prostoru Grebnica, na Lijeskovcu, istaknuo je Matić, značajno smo poboljšali svoju prvu crtu obrane i poslali poruku neprijatelju da nećemo prepuštati u daljem tijeku rata niti centimetar, što je i ostvareno.

U emotivnom obraćanju nazočnima Mato Mijić- Matan, zapovjednik satnije Grebnice prisjetio se tih herojskih dana kada je pokazana nevjerojatna snaga i zajedništvo za koju se, kazao je, krvarilo. Zamjerio je onima koji se nisu došli pokloniti herojima koji su svoje živote položili za današnju slobodu, pa i svojim suborcima. Prigodnim se riječima obratio i načelnik općine Stjepan Piljić.

„Redovito ovdje dolazim pokloniti se našim poginulim i svim poginulim braniteljima. Danas se sjećamo života i izgubljene mladosti za zajedničku borbu oslobađanja svojih domova. Ne smije se nikada zaboraviti njihova velikodušna žrtva“ istaknula je  Paula V. Dovjak, predsjednica Udruge 108 brigade Brodsko Posavske županije nakon potpisivanja Povelje o prijateljstvu sestrinskih udruga iz Domovinskoga rata koju je uz Paulu potpisao i Anto Iljazović.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više