spot_img
19 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiSvjetski dan izbjeglica

Svjetski dan izbjeglica

Svjetski je dan izbjeglica koji je prvi puta globalno obilježen 20. lipnja 2001. godine. Datum je odabran u znak sjećanja na 50. obljetnicu Konvencije o statusu izbjeglica iz 1951. godine. Izvorno je bio poznat kao Afrički dan izbjeglica. Opća skupština Ujedinjenih naroda službeno ga je proglasila međunarodnim danom u prosincu 2000. godine. Tema  ovogodišnjeg Svjetskog dana izbjeglica je “Nada daleko od doma. Svijet u kojem su izbjeglice uvijek uključene.“ Uključivanje izbjeglica u zajednice u kojima su pronašli sigurnost nakon bijega od sukoba i progona najučinkovitiji je način da im se pruži podrška u ponovnom započinjanju života. Tako im se omogućuje da doprinesu zemljama koje ih primaju. Ali to je i najbolji način da se pripreme na povratak kući i ponovnu izgradnju svoje zemlje. Naravno, kada uvjeti to dopuste, ističu u UNHCR-u. Iako je važno zaštititi i poboljšati živote izbjeglica svaki dan, međunarodni dani poput Svjetskog dana izbjeglica pomažu usmjeriti globalnu pozornost na položaj onih koji bježe od sukoba ili progona.

Predsjednica Unije za održivi povratak i izbjeglice u Bosni i Hercegovini Mirhunisa Zukić je povodom Svjetskog dana izbjeglica izjavila da je iz BIH u posljednjih deset godina iselilo čak 600.000 stanovnika.  “Kolektivni centri (uz podatak da za njihovo zatvaranje treba izgraditi još 550 stambenih jedinica) i brojka od 43.000 aplikanata kod Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe Bosne i Hercegovine, koji traže obnovu svojih stambenih jedinica, podaci su koji ukazuju na veličinu problema izbjeglica i raseljenih”, kazala je Zukić. Prema bazi podataka, koju je UZOPI uspostavila 2013. godine i koju kontinuirano ažurira, 484.996 je iseljenih zaključno sa 2021. godinom. U prošloj godini iz Županije Posavske i Zapadnohercegovačkog kantona iselilo se još 15.000 ljudi, a iz Doboja, Dervente, Teslića, Bosanske Gradiške, Prijedora i Prnjavora još 8.000 ljudi. Stoga UZOPI, prema pristiglim podacima, procjenjuje da je od 2013. g. do danas iz Bosne i Hercegovine iselilo 600.000 stanovnika

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH istaknuli su kako su trenutno u Bosni i Hercegovini 44 osobe s priznatim izbjegličkim statusom i 99 osoba sa statusom supsidijarne zaštite, kojima ova zemlja osigurava pristup pravu na smještaj, zdravstveno osiguranje, socijalnu zaštitu, rad i obrazovanje, kao i pristup olakšanoj integraciji u bosanskohercegovačko društvo, te se provode programi učenja jezika u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini za ove osobe kao i ostale aktivnosti usmjerene ka njihovoj integraciji. Od 2015. godine do danas 50 osoba u statusu izbjeglice je steklo državljanstvo BiH, a u postupku stjecanja  državljanstva je 13 osoba.

Govoriti o izbjeglicama u Bosni i Hercegovini nemoguće je, a ne spomenuti da je 2,2 milijuna ljudi tijekom rata u Bosni i Hercegovini bilo prisiljeno napustiti svoj dom. Od toga 1,2 milijuna naših građana je zatražilo status izbjeglice u 100 zemalja svijeta, dok ih je milijun bilo interno raseljenih.  Od 1,2 milijuna naših građana koji su zatražili status izbjeglice u BiH do sada se vratilo oko 450.000 osoba. Oko 16.000 osoba iz BiH je još uvijek u statusu izbjeglica širom svijeta.

Solidarnost i humanost kakvu je svijet pokazao prema izbjeglicama iz naše zemlje, obavezuje nas da uzvratimo na isti način. Obavezuje nas da pozivamo na razumijevanje i empatiju prema izbjeglicama, da budemo glas izbjeglica i ne dozvolimo ravnodušnost na nedaće sa kojim se oni susreću, tragajući za sigurnim utočištem, kao što su ne tako davno tragale i stotine tisuća  Bosanaca i Hercegovaca.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više