spot_img
35.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiSuzbijanje korova totalnim herbicidima

Suzbijanje korova totalnim herbicidima

Žetva strnih žitarica na području Županije Posavske je završena i ovim putem želimo podsjetiti poljoprivredne proizvođače ukoliko nisu obavili prašenje strništa da obrate pozornost na prisustvo korova koji počinju intenzivno rasti na strništima. Obzirom da korovi mogu stvarati velike probleme prikom gajenja budućeg usjeva, u tom slučaju preporuka je da se tretman obavi nekim od totalnih herbicida koji kod korovnih biljaka uništavaju nadzemni i podzemni dio i sprečavaju daljnje vegetativno širenje višegodišnjih korova.

Na području Županije Posavske najzastupljeniji korovi su: divlji sirak (Sorghum halepense), ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) i ljulj (Lolium spp.). Nakon uklanjanja slame sa strništa potrebno je pustiti da korovi izrastu do visine 20-40cm, te primijeniti jedan od totalnih herbicida. Preporučuje se da se prskanje obavlja u kasnim poslijepodnevnim satima,a količinu herbicida treba odrediti prema najotpornijem korovu koji se nalazi na strništu, odnosno parceli.

Prije upotrebe herbicida obavezno pročitati priloženu uputu o primjeni i sredstva koristiti prema preporukama proizvođača. Praznu ambalažu  potrebno je dobro isprati na samoj parceli kako bi se smanjio negativan utjecaj na okoliš i čovjeka.

Primjenom totalnih herbicida smanjuju se troškovi zaštite u narednom periodu zato što totalni herbicidi imaju izuzetno djelovanje na višegodišnje i jednogodišnje korove koji se jako teško suzbijaju tijekom vegetacije. Stoga, primjena totalnih herbicida je jedna od najisplativijih mjera koju poljoprivredni proizvođači mogu provesti u cilju pripreme svojih parcela za naredni usjev.

Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske

spot_img

najnoviji članci

istražiti više