spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiStanje usjeva na prostoru Županije Posavske

Stanje usjeva na prostoru Županije Posavske

Poljoprivredne kulture na prostoru Županije Posavske trenutno se nalaze u fazi intenzivnog porasta kada je riječ o usjevima kukuruza i soje, dok se pšenica nalazi u fazi nalijevanja zrna ili mliječne zriobe, ovisno o rokovima sjetve i primijenjene agrotehnike. Posljednjih dana zabilježene su padaline, u pojedinim predjelima i obilne. Može se reći da su oborine došle u posljednji trenutak, zato što su biljke prolazile kroz svojevrsni stres uzrokovan visokim temperaturama i nedostatkom vlage. Što se tiče stanja usjeva jarih kultura, kukuruz se trenutno nalazi u fazi 5-9 listova i ujednačenog je rasta. Soja je visine 15-30cm visine sa formirane 2-4 troliske. Na usjevima iz ranih rokova sjetve počela je cvatnja na donjim internodijima. Posljednje količine oborina svakako će utjecati na intenzivniji rast i razvoj ovih kultura. Prolaskom kroz polja ozimih žitarica može se primjetiti da su usjevi nižeg habitusa od uobičajenih godina. Poglavito se to može vidjeti na usjevima posijanim izvan optimalnih rokova sjetve, parcelama na kojima je manja opskrbljenost najvažnijim hranivima ili onih koje imaju manji sadržaj organske tvari u tlu. Usjevi ozimih žitarica posijani izvan optimalnih rokova sjetve zbog povišenih temperatura i pomanjkanja oborina nisu dobro izbusali te nemaju potreban sklop biljaka po m2. Na takvim usjevima zasigurno se neće ostvariti visoki prinosi.

Ističemo, da je poljoprivrednim proizvođačima Županije Posavske ova vegetacijska godina poseban izazov budući da na visinu prinosa osim agroekoloških uvjeta utječe i ekonomski čimbenik, odnosno povećanje cijene repromaterijala te ograničena primjena mineralnih gnojiva i  sredstava za zaštitu bilja.

Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati u Orašju i u Odžaku.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske

spot_img

najnoviji članci

istražiti više