spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiSjetva ozimih kultura na području Županije Posavske

Sjetva ozimih kultura na području Županije Posavske

Tijekom rujna na području Županije Posavske zabilježene su iznadprosječne temperature za ovo doba godine, a ta tendencija nastavila se i u mjesecu listopadu, što je rezultiralo suhim zemljištem, odnosno nedovoljnom količinom vlage u tlu, koja je neophodna za obradu i pripremu tla za sjetvu. Optimalni rokovi za sjetvu pšenice su od 10. – 25. listopada, međutim, svjedoci smo globalnih klimatskih promjena koje između ostalog imaju veliki utjecaj i na optimalne rokove sjetve. Stoga, ove godine sa sjetvom ozimih žitarica na području Županije Posavske će se krenuti krajem listopada i početkom studenog, navode u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.

Preporuka je da se ozime kulture ne siju u monokulturi, odnosno obvezan je plodored da bi se smanjila pojava bolesti, štetnika i korova. Najbolji predusjevi žitaricama su mahunarke. Za sjetvu treba koristiti deklarirano sjeme, ujednačeno po masi i krupnoći, dobre klijavosti i energije klijanja. Prilikom sjetve, potrebno je voditi računa o dubini sjetve koja iznosi 4-6 cm, te poštivati sjetvene norme koje su propisane sortnim karakteristikama. Ukoliko se nastavi sušan period, preporuka je da se obavi valjanje nakon sjetve, kako bi se ostvario bolji kontakt sjemena s vlagom iz tla, te ubrzalo klijanje i nicanje sjemena.

Neizostavna mjera u uzgoju ozimih kultura je osnovna gnojidba, zato što izostanak gnojidbe utječe na smanjenje prinosa. Preporuka je da se gnojidba obavlja isključivo na osnovu kemijske analize tla, da bi se u tlo unijela odgovarajuća količina mikro i makro elemenata, odnosno ni previše ni premalo istih. Gnojiva koja se apliciraju u osnovnoj gnojidbi su NPK formulacije sa povećanim sadržajem fosfora i kalija, te dio dušika u obliku UREE za jesensku ishranu pšenice, koji će istovremeno ubrzati mineralizaciju organskih ostataka.

Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP dostupni su svakim radnim danom od 08,00 do 16,00 sati.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više