spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiSastanak u Vladi ŽP sa upravom Filozofskog fakulteta i svečana promocija diplomanata

Sastanak u Vladi ŽP sa upravom Filozofskog fakulteta i svečana promocija diplomanata

Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić je u zgradi Vlade u Orašju održao sastanak s upravom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, dekanom doc. dr. Draženom Barbarićem, prodekanicom za nastavu prof. Senkom Marinčić i prodekanom za znanost prof. Markom Odakom. Sastanku je nazočila i ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Ana Andrić. U izjavi za medije predsjednik Vlade Đuro Topić je istaknuo važnost suradnje sa Sveučilištem Mostar, te značaj mogućnosti studiranja i na Filozofskom fakultetu u dislociranom Centru studiranja u Orašju.-„Vlada ŽP je i suosnivač Sveučilišta, ali i kroz sufinanciranje studijskih programa daje svoj doprinos interesu da ovaj fakultet, kao i ostali koji djeluju pri dislociranom Centru studiranja u Orašju, budu aktivni i šire lepezu studijskih programa. Svjesni smo također činjenice smanjenog broja studenata u cijeloj BiH, što je nažalost i prisutno i ovdje, stoga smo razgovarali i na ovu temu o pronalaženju adekvatnih modela kako bi i kroz cjeloživotno učenje, te kroz nove studijske programe u budućnosti bili što aktivniji“, kazao je predsjednik Vlade ŽP Topić.

Sastanku u zgradi Vlade ŽP prethodila je svečanost na dislociranom studiju Filozofskog fakulteta Mostarskog Sveučilišta u Orašju gdje je upriličena promocija 15 diplomanata prvostupnika i 9 magistara socijalnog rada. U amfiteatru Školskog centra fra Martina Nedića, uz diplomante su bili i članovi njihovih obitelji, rodbina i prijatelji koji su uveličali ovaj svečani čin. U ime studenata zahvalila se Jana Lucić iz Domaljevca, a diplome je uručio novoimenovani vršitelj dužnosti dekana Filozofskog fakulteta u Mostaru doc. dr. Dražen Barbarić, uz kojeg su bili prodekanica za nastavu prof. Senka Marinčić i prodekan za znanost prof. Marko Odak. Dekan Barbarić je uz ostalo poručio diplomantima da nastave sa svojim usavršavanje i svoja znanja iskoriste na dobrobit cjelokupne zajednice.

Na svečanosti u amfiteatru ŠC fra Martina Nedića u Orašju, prigodne riječi diplomantima, njihovim roditeljima i prijateljima, uputila je ministrica prosvjete, znanosti kulture i sporta ŽP Ana Andrić. Uz ostalo, ministrica Andrić je naglasila kako od diplomanata očekuje da stručno i ljudski pomognu onima koji su u potrebi za dobivanje različitih oblika potpore i prava, što je zahtjevan i odgovoran zadatak. Ministrica Andrić je uz ostalo poručila: -„Zahvaljujući vašem zalaganju i predanosti, strpljenju i angažiranosti vaših profesora, nesebičnom odricanju vaših roditelja, stigli ste do zacrtanog cilja. Svi nazočni ovoj svečanosti dio smo mozaika vašeg uspjeha, svatko na svoj način. Ipak, usuđujem se kazati da ponosnijih na uspjeh kojeg ste ostvarili, od vaših roditelja zasigurno nema! Dragi slavljenici, odabrali ste prekrasan poziv! Živimo u vremenu međusobnog otuđenja, sve manje suosjećamo s tuđim patnjama i čini se da počesto mislimo samo na sebe i svoje najmilije. Pred vama su veliki stručni izazovi i očekivanja, osobna, roditeljska, prijateljska i zajednice u kojoj živite i sredine u kojoj ćete, nadam se, uskoro raditi. Čestitam Vam na postignutom uspjehu i želim da ovaj dan zauvijek zbog sebe i svojih roditelja, rodbine i prijatelja pamtite kao poseban i neponovljiv“, poručila kazala je ministrica Ana Andrić.

Po završetku svečane promocije dekan Dražen Barbarić je u izjavi za medije naglasio odličnu suradnju fakulteta sa županijskim vlastima, da mladi koji studiraju u dislociranom Centru studiranja u Orašju pri Sveučilištu Mostar, dobivaju jednaku priliku za stjecanje i znanja i kompetencija koje dobivaju i studenti koji studiraju u Mostaru. –„Naš program izvodimo na način da profesori, što iz Republike Hrvatske, a što iz Mostara, dolaze i odrađuju predavanja u Orašju istog studijskog programa. Kvaliteta je praktički na istoj razini, kompetencije znanja i diplome su potpuno ekvivalentne, odnosno potpuno u ravnopravnosti tako da se može na neki način smatrati da je dislocirani studij zapravo sastavni dio mostarskog Filozofskog fakulteta“, kazao je prof. Barbarić ističući da je čin hrabrosti sama odluka studiranja u ovim teškim i izazovnim vremenima.  

Jana Lucić iz Domaljevca je iskazala radost i sreću da je nakon pet godina završila studij na fakultetu u Orašju. –„Bilo je teško i naporno zato što svaki ispit zahtjeva puno truda, volje, učenja, znanja i borbe. Svi profesori i asistenti su iskazali veliku volju da nam prenesu znanje i zadovoljna sam njihovim trudom i angažmanom. Iskreno se nadam da ću imati priliku stečeno znanje prenijeti na mlađe, ali sve ovisi hoće li biti mjesta u našoj sredini“, poručila je Jana Lucić. Janjica Pavkić iz Kopanica je završila trogodišnji studij Socijalnog rada i jako je kaže zadovoljna uspjehom. -Sada upisujem magisterij i nastavljam sa studiranjem i očekujem da ću uspješno završiti i ovaj dio svojeg obrazovanja“, kazala je Janjica u čijoj pratnji je bila njezina obitelj s kojom je podijelila radost.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više