spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiRegionalni program lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) objavljuje regionalni javni...

Regionalni program lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) objavljuje regionalni javni poziv za organizacije civilnog društva

Sarajevo, 27. srpanj- ReLOaD2, inicijativa koju financira Europska unija, a implementira Razvojni programa Ujedinjenih naroda (UNDP), objavljuje prvi regionalni javni poziv organizacijama civilnog društva za podnošenje projektnih prijedloga. Nadovezujući se na prethodno postignute uspjehe, ovaj projekt osnažuje civilno društvo i mlade na Zapadnom Balkanu da aktivno sudjeluju u donošenju odluka i potiču poticajno pravno i financijsko okruženje za civilno društvo.

ReLOaD2 djeluje u regiji Zapadnog Balkana, surađujući sa 62 partnerskih jedinica lokalne samouprave i fokusira se na institucionalizaciju interakcije između lokalnih vlasti i OCD-a. Promocijom transparentnog i razvojno usmjerenog korištenja javnih sredstava, projekt nastoji odgovoriti na lokalne potrebe kroz akcije zajednice, volontiranje i izgradnju kapaciteta. Dodatno, ReLOaD2 podstiče angažman mladih, podržava inicijative mladih i nastoji poboljšati njihove ekonomske perspektive.

Regionalni javni poziv za OCD je otvoren za projektne prijedloge koji su usklađeni sa sljedećim tematskim područjima: volontiranje mladih, angažman unutar i među zajednicama, regionalna suradnja mladih i razmjena, te mobilnost mladih. Projektni prijedlozi trebaju naglasiti aktivnosti zajednice, izgradnju kapaciteta mladih žena i muškaraca, podizanje svijesti, razmjenu iskustava, neformalno obrazovanje i obuku kroz sljedeća prioritetna područja:

  1. Suradnja i mobilnost mladih kroz kulturne, sportske i rekreacijske aktivnosti i događaje,
  2. Suradnja mladih i angažman zajednice,
  3. Angažman mladih i akcije volontiranja vezane uz zaštitu okoliša i zelenu agendu,
  4. Razvoj vještina mladih i ekonomsko osnaživanje mladih.


Ključni međusektorski elementi obuhvaćaju socijalnu koheziju, ravnopravnost spolova, zaštitu okoliša i ljudska prava. Poziv predstavlja priliku za OCD sa Zapadnog Balkana, odnosno Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije da surađuju i osmišljavaju projekte za osnaživanje mladih i razvoj njihovih vještina, angažman mladih i volontiranje kroz razmjenu i međuzajednice angažman u regiji zapadnog Balkana.

Ukupan proračun regionalnog javnog poziva je 240.000,00 EUR, a svaki odobreni projekt dobit će sredstva u rasponu od 30.000,00 EUR do 60.000,00 EUR. OCD se potiču da uključe načela različitosti i rodne ravnopravnosti u svoje projektne prijedloge. Zainteresirane OCD mogu sudjelovati u pozivu s dva projektna prijedloga – kao glavna organizacija u jednom i kao partnerska organizacija u drugom.

Poziv je otvoren 25. jula i završava 11. septembra 2023. godine. OCD trebaju predati ispunjene prijave, zajedno sa svom potrebnom dokumentacijom, putem e-maila na BARegionalPublicCall@undp.onmicrosoft.com. Prijave pristigle nakon roka neće se razmatrati.

Dodatna podrška zainteresovanim organizacijama, će biti pružena putem informativnih sesija (dana otvorenih vrata) u online formatu putem Zooma na sljedeće datume:

  1. Sesija 1, 01. kolovoz t 2023. godine s početkom u 12:00 sati (link za registraciju)
  2. Sesija 2, 18. kolovoz 2023. godine s početkom u 12:00 sati (link za registraciju)
  3. Sesija 3, 31. kolovoz 2023. godine s početkom u 12:00 sati (link za registraciju)

Osim toga, organizacije civilnog društva mogu poslati sve upite u vezi s regionalnim javnim pozivom na BARegionalPublicCall@undp.onmicrosoft.com, s predmetom e-maila: “Pitanje – ReLOaD2 regionalni javni poziv za organizacije civilnog društva.” Svi upiti moraju se poslati do 05. septembra 2023. godine, a odgovori će biti dostavljeni u roku od tri (3) radna dana.

Dodatni detalji se nalaze u dokumentu “Upute za prijavu“, dostupnom na linku. Za više informacija o ReLOaD2 programu posjetite link i pratite naloge na društvenim mrežama: Facebook i Instagram, priopćeno je iz UNDP-a u BiH.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više