spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiProšla godina izrazito nepovoljna za poljoprivrednike u ŽP

Prošla godina izrazito nepovoljna za poljoprivrednike u ŽP

Protekla godina za poljoprivredne proizvođače u ŽP nije donijela značajnije štete na pšenici i ječmu, ali je suša uzrokovala velike štete u proizvodnji soje i kukuruza, dok su u povrtlarstvu bile do 50%. S obzirom na poremećaje na tržištu, sva poskupljenja i energetsku krizu, ministar Brkić ističe kako je prošla godina bila teška i nepredvidiva. Početak godine je, navodi Brkić, obilježio značajan rast cijena dušičnih gnojiva, dok je agresija Rusije na Ukrajinu izazvala da su inputi u proizvodnji u nekim slučajevima porasli i 300 %. Cijene izlaznih proizvoda nisu toliko pratile ulazne cijene repromaterijala, a izrazite probleme je donijela suša, ali i velika razina oborina u vrijeme kad su pojedine kulture trebale biti skidane s parcela. U soji je bilo problema s ponovljenom vegetacijom, gdje je nakon obilnih kiša došlo do ponovnog cvjetanja soje koja nije ravnomjerno sazrela i totalno je umanjila kvalitetu“, kazao je u izjavi za medije, Mato Brkić ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.   

Ministar Brkić ističe kako je ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP, skupa sa Vladom Federacijom BiH, preko Direkcije za robne rezerve u prošloj godini uspjelo za poljoprivredne proizvođače u ŽP osigurati 400 tisuća litara dizela kao pogonskog goriva zbog rasta cijena. Također, kroz potpore Vlade ŽP za poljoprivredne proizvođače je osigurano 100 KM po hektru, kao potpora za prevladavanje poskupljenja inputa u proizvodnji. -“Za te namjene smo izdvojili oko 800.000 KM i preko svojih struktura uspjeli utjecati na federalno ministarstvo poljoprivrede da podigne potpore za poljoprivredne kulture. Time smo uspjeli podići iznose za pšenicu i soju, a također je i kukuruz uvršten u novčane potpore. Na taj način smo pokušali pomoći poljoprivrednim proizvođačima da prevladaju proteklu godinu koja je, što se tiče financija i vremenskih prilika, bila  izrazito nepogodna“, rekao je Brkić.  

Kada je riječ o aktualnom stanju ozimih usjeva, Brkić navodi kako su žitarice u jako lošem stanju zbog učestalih oborina i velike količine vode u zemljištu. Zbog toga poljoprivrednim proizvođačima savjetuje da što prije da uđu u polja, te izvrše prvu prehranu dušičnim gnojivima. Krajem prošle godine usvojen je Proračun ŽP za 2023. godinu, pa je ministar Brkić poručio kako će Vlada u novom mandatu osmisliti jedan novi princip novčanih potpora. –„Svoja sredstva Vlada će pokušati usmjeriti na održavanje malih poljoprivrednih proizvođača, te ih pripremiti za federalne novčane potpore, bez obzira na znatno povećanje koje će u federalnom ministarstvu poljoprivrede biti ove godine“, istaknuo je ministar Mato Brkić i dodao kako očekuje da će osigurati otprilike 10% ukupnih novčanih potpora koje federalno ministarstvo izdvaja za prostor ŽP. –„U prošloj godini smo uspjeli povući više od 10 milijuna KM, a s kapitalnim ulaganjima gotovo 11 milijuna KM sa federalne razine, što prelazi 10% ukupnih novčanih potpora s razine Federacije. U ovoj, ali i sljedećim godinama, taj trend od 10% moramo održavati“, poručio je Brkić.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više