spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiProglašeni najbolji u sportu na prostoru Grada Orašja za 2022.g.

Proglašeni najbolji u sportu na prostoru Grada Orašja za 2022.g.

Športski savez općine Orašje, nastavio je tradiciju proglašenja  najboljih u sportu na prostoru Grada Orašja, a u 2022. godini  klubovi i pojedinci su polučili vrlo dobre rezultate na brojnim sportskim natjecanjima u BiH i inozemstvu. Orašje spada u skupinu istinskih sportskih sredina,  a zadnjih godina ima sudionike natjecanja čak i na svjetskim smotrama (šah). Grad je iznjedrio državne i federalne prvake u različitim sportovima, te osvajače brojnih odličja sa nastupa u zemlji i van granica BiH. Iako ga duže vrijeme prati teška financijska situacija, Športski savez Općine Orašje i u 2022. godini je u stalnoj i učinkovitoj koordinaciji sa svim klubovima i sportskim udrugama i prati sve njihove nastupe, a plod svega je već tradicionalni izbor najboljih u sportu koji traje punih 17 godina.                                              

Nakon što je ocjenjivački sud analizirao ostvarene rezultate predloženih kandidata, na pobjedničkom postolju su ponovno iste osobe. Za najboljeg sportaša Grada Orašja proglašen je Davor Dominković iz Tolise, kapetan HOK Domaljevac. Sa svojim klubom je osvojio 2. mjesto u Premijer ligi BiH i pokal pobjednika kupa FBiH, te nastupio u finalu kupa BiH. Dominković je četvrtu godinu za redom na pobjedničkom postolju, što ga motivira da nastavi istim intenzitetom. –Nagrada mi puno znači i ponosan sam na nju, jer pokazuje da moj trud i sve što ulažem u sport, daju sjajne rezultate, rekao je Dominković.

Kada su u pitanju uspjesi u ženskoj konkurenciji, ista priča se ponavlja već petu godinu za redom. Titula nabolje sportašice ponovno je u rukama šahistice iz Vidovica, 20-godišnje Ivane Mikić, članice OŠK „Akademija šampiona“ iz Doboj istoka i GŠK Županja. Ivana je juniorska prvakinja BiH i FBiH, a krajem godine je predstavljala BiH na Svjetskom šahovskom prvenstvu u Italiji. Zbog klupskih obveza Ivana je i ovaj put izostala sa svečanosti, pa je nagradu primila mama Ružica.

U konkurenciji za najbolju mladu sportašicu, članica ŽOK Orašje Dora Brašnić iz godine u godinu pomjera ljestvicu uspjeha. I u prošloj godini Dora je bila neprikosnovena, a priznanje je zaslužila zbog toga što je početkom lipnja, tek sa 16 godina debitirala za najbolju BiH reprezentaciju u natjecanju Zlatne lige. Krajem godine je sa seniorskom reprezentacijom BiH izborila plasman na Europsko prvenstvo u odbojci. Iza nje su  sjajni nastupi s kapetanskom vrpcom na Balkanskom kadetskom prvenstvu, a jedna je od najzaslužnijih za rezultate ŽOK Orašje u Premijer ligi BiH.

Proteklu godinu su obilježili vrlo dobri nastupi članova Taekwondo kluba Orašje, koji su u prvi plan lansirali talentiranog Haruna Mahmutspahića, na poziciju najboljeg mladog sportaša. Nositelj je plavog pojasa, a u TKD Orašje trenira 4 godine. Harun je prošlu godinu obilježio osvajanjem 2. mjesta na državnom pionirskom prvenstvu u disciplini borbe, te zlatnom medaljom na kupu BiH u istoj kategoriji.

U nogometu je bilo najviše aktivnosti, ali na žalost prošle godine je prestao s radom HNK Orašje, što predstavlja bolan udarac za nogomet i sport uopće na ovim prostorima. Od značajnijih nogometnih uspjeha treba izdvojiti plasman NK Napredak iz Matića u 2. NL FBiH, te nastupe Početnika HNK Orašje koji su bili peti na završnom prvenstvu BiH. Ipak, najbolji uspjeh je ostvarila Amaterska reprezentacije NSPŽ, zbog čega je proglašena najboljom momčadi. Veliki je to uspjeh za nogometaše amatere, koji su pod vodstvom izbornika Dejana Smajlovića i trenera Ivana Dominkovića i Matijasa Pejića, u konkurenciji 17 ŽNS/KNS/PFS, nastupili u finalu Kupa regija BiH (u finalu poraženi od Ze-Do županije).

-Vrlo je bitno da smo zadržali tradiciju izbora najboljih u sportu, jer nas rezultati sportaša obavezuju da javno istaknemo njihove uspjehe. Smatram da lokalna zajednica mora više pomoći mladim sportašima koji se redoviti pripremaju, ali nemaju uvjeta za odlaske na velika natjecanja. Činjenica je da bi u tzv. „malim sportovima“, klubovi teško opstali bez pomoći roditelja koji ulažu u svoju djecu, svjesni da je to najbolje ulaganje, jer ih upućuju na pravi put, istaknuo je Iljo Dominković, tajnik Športskog saveza općine Orašje.       

Priznanja najuspješnijima uručio je Ilija Damjanović predsjednik Športskog saveza općine Orašje, a proglašenju najboljih prethodila je redovita godišnja Skupština Športskog saveza općine Orašje i promocija Godišnjaka za 2022. godinu. U Godišnjaku je na stotinjak stranica odabran veliki broj priloga o radu, nastupima i rezultatima klubova, udruga i pojedinaca, objavljenih u dnevnim tiskovinama, ponajviše u Večernjem listu BiH, Glasniku Grada Orašja, raznim internetskim portalima i dr. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više