spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPrigodnim sadržajima obilježena 31.obljetnica 106. HVO brigade Orašje

Prigodnim sadržajima obilježena 31.obljetnica 106. HVO brigade Orašje

Pod motom “Zajedno u ratu, zajedno u miru”, danas je prigodnim sadržajima na dostojanstven način obilježena 31. obljetnica ustrojavanja slavne 106. HVO brigade Orašje. Središnja proslava je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u „Polju“ Vidovice kod spomen-obilježja poginulim braniteljima iz RH. Vijence su položili i svijeće upalili predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz ratnih postrojbi HVO-a i HV, zatim izaslanstva Grada Orašja, Vlade i Skupštine ŽP, Županije Osječko-baranjske i brojni drugi koji su došli odati počast hrabrim braniteljima koji položili svoje živote u borbi za slobodu ovoga kraja. Opijelo je molio vidovački župnik vlč. Marijan Brkić, koji je ukazao na potrebu prenošenja na mlade, tradicije obilježavanja ratnih događaja, kako sjećanja ne bi utihnula, a spomen obilježja ostala zapuštena. 

  Početak srpske agresije i prvi napadi na području općine Orašje započinju u travnju 1992. godine i na ovom je dijelu, formirano oraško bojište. Od početka svibnja počinje utvrđivanje crte obrane, a na današnji dan 1992.godine dolazi do preustroja Prve oraške brigade Teritorijalne obrane,  u 106. br. HVO-a. Brigada je imala  četiri bojne i protuoklopnu satniju, elitnu postrojbu koja je djelovala pod čuvenim imenom „Vojska babe Mare“. Iako ljudski i vojno nadmoćniji, neprijatelj nije uspio ostvariti svoj psihološki cilj, zaplašiti i obeshrabriti naše branitelje, a njih je u 106 HVO brigadi Orašje bilo oko 5.500. Pod zastavom ove nepobjedive brigade ravnopravno su stajali, Hrvati i Bošnjaci, a njihovo domoljublje, zajedništvo i odlučnost obraniti svoja stoljetna ognjišta, stvorili su čvrstu i nesalomljivu legendarnu postrojbu.

Program obilježavanja osnutka legendarne 106. HVO brigade Orašje, nastavljen je svetom misom, koju je u crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Orašju, predvodio župnik fra Bono Kovačević. Potom su kod Spomen obilježja u gradskom parku, brojna izaslanstva položila vijence i upalila svijeće u znak sjećanja na 271-og poginulog branitelja, kao i na sve umrle i nestale branitelje, pripadnike legendarne 106. HVO brigade. Uz izaslanstva velikog broja braniteljskih udruga iz BiH, bili su zapovjednici 106. brigade general bojnik Đuro Matuzović i brigadir Ivo Oršolić, zatim predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Grada Orašja, ŽP, Federacije BiH, Ministarstva obrane i OS BiH i MUP-a, dužnosnici HNS-a sa svih razina predvođeni predsjednicom Federacije BiH i dopredsjednicom HDZ-a BiH Lidijom Bradarom i dopredsjednikom HDZ BiH Ivom Vincetićem. Vijence su položili i predstavnici udruga i ratnih postrojbi iz Vukovarsko srijemske županije, zatim iz  Osijeka, Zagreba, Koprivnice, Varaždina, Čakovca i drugih gradova iz Lijepe naše. Na proslavu obljetnice stigli su brojni visoki uzvanici, gosti i prijatelji iz BiH i RH. U ime potpredsjednika Vlade i Ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, vijenac je položio državni tajnik Špiro Janović.

Posljednji sadržaj današnje proslave bila je svečana Akademija, na kojoj je prezentiran ratni put ove legendarne  brigade, na koju je narod oraškog kraja iznimno ponosan, kao i na njene branitelje, ali i pripadnike drugih brigada, zahvaljujući čijoj žrtvi i hrabrosti smo danas svoji na svome. Prisutni su pozdravili stijeg 106. HVO brigade Orašje, kojeg je u dvoranu unio Pavo Kosić, sudionik Domovinskog rata i aktualni predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Grada Orašja. Sjećanje na poginule branitelje, s dubokim pijetetom posebno čuvaju upravo Udruge iz Domovinskog rata, a u ime Organizacijskoga odbora proslave,  cijenjeni skup je pozdravila Kata Martinović, predsjednica Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, a potom i ministar branitelja u Vladi ŽP Ilija Mišković. Uvaženom skupu obratio se gradonačelnik Grada Orašja Marijan Oršolić, a prigodne riječi i čestitke za obljetnicu brigade, uputili su predsjednica F BIH Lidija Bradara, a u ime Hrvatske Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Špiro Janović.

Organizacijski odbor za obilježavanje 31 obljetnice 106 HVO brigade Orašje, uručio je Zahvalnice za ogroman doprinos u Domovinskome ratu, u periodu od 1992 do 1995.godine, ali i poslijeratnom razdoblju. Županijskoj bolnici Orašje, koja je nastala na temeljima Ratne bolnica Tolisa. Zahvalnica za doprinos u kontinuiranom medijskom praćenju u ratnom i poslijeratnom razdoblju, uručena je Radiopostaji Orašje, koja je bila velika psihološka potpora svim braniteljima na prvoj crti obrane, glas nade izbjeglicama i raseljenima i izvor informacija o njihovim najmilijima. Zahvalnicu za ogroman doprinos u DR-u od 1992 do 1995. godine, dobila je 104. brigada Hrvatske vojske Varaždin. Glazbeni program tijekom svečane Akademije, svojim nastupom su obogatile sestre Jelena i Marija Ilišević. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više