spot_img
35.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPosavska spisateljica Ljerka Mikić u Tuzli predstavila svoju zbirku soneta "U korijenima"

Posavska spisateljica Ljerka Mikić u Tuzli predstavila svoju zbirku soneta “U korijenima”

U organizaciji ogranka Matice hrvatske Tuzla i Hrvatskog doma, u Međunarodnoj galeriji portreta Centra za kulturu Tuzla, promovirana je knjiga „U korijenima“, autorice Ljerke Mikić iz Kostrča. Ova zbirka soneta predstavlja osmi književni rad neumorne spisateljice Ljerke Mikić, kojim je obilježila četvrt stoljeća svog plodnog književnog stvaralaštva. U izjavi po završetku promocije autorica je naglasila kako je štivo mjesecima nastajalo na papiru, a prije toga u njezinom srcu. –„Knjiga se rađala u dubinama i zato je naslov „U korijenima“. Umjetnost i poezija su mi u krvi, a inspiraciju uvijek nalazim tamo gdje svi nalaze inspiraciju i nadahnuće za svoj život, dakle u životu ljudi, prirodi, zbivanjima i osjećajima. Svaki sonetni vijenac, a ima ih sedam, je priča za sebe“, kazala je autorica u izjavi za medije, po završetku ovog kulturnog događaja koji je okupio veliki broj ljubitelja pisane riječi iz tuzlanskog kraja.

Autorica kroz sonete potiče čitatelje na razmišljanje o univerzalnim ljudskim iskustvima i poziva ih na putovanje kroz različite emotivne i duhovne sfere, pružajući im priliku da se dublje povežu sa sobom i svijetom oko sebe, kazala je promotorica prof. Marica Petrović predsjednica tuzlanskog ogranka Matice Hrvatske, te uz ostalo naglasila kako se zbirka soneta „U korijenima“, ističe svojom originalnošću, dubinom i emotivnom snagom, a u svakom stihu osjeća se autentičnost i duboka povezanost autorice s temama koje istražuje. –„Kroz svoje sonete, autorica istražuje širok spektar tema, od ljubavi, preko prirode i ljepote, do dugih razmišljanja o životu i ljudskoj egzistenciji. To su stihovi nekoga tko zna svoj posao i drago mi je da promoviramo poeziju. Promovirati poeziju, danas je pitanje časti, jer je sve manje čitača poezije. Ljudi kažu kako više vole prozu, stoga čitati poeziju i vraćati se poeziji, bio bi naš zadatak. Ovo je jedan od prvih naših zadataka, jer svake godine s proljeća promoviramo jednog ili dva pjesnika, a u jesen imamo Dane Matice hrvatske“, naglasila je prof. Petrović.

Na promociji je govorio i prof. Vidan Janjić, koji je uz ostalo kazao kako soneti u ovoj zbirci nisu samo poetski izrazi, već pravo putovanje kroz ljudske emocije i misli. –„Autoričin izraz je bogat, a riječi pažljivo odabrane i postavljene u ritmičke obrasce i klasičnu vrlo rijetku i zahtjevnu sonetnu formu. Knjiga je unikatna na cijelom prostoru bivše države, po tome što je u njoj po 15 soneta u svakom od 7 sonetnih vijenaca. To je strašno teško napisati i to je ono što mi je najvrjednije u njezinoj knjizi“, naglasio je prof. Vidan Janjić. U umjetničkom dijelu večeri sudjelovali su gradski dječji zbor „Slavuj“, Renata Bagarić i Zlatan Mujkić.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više