spot_img
14.1 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPosavljaci Mario i Mladen osvojili Ararat 5 165 m

Posavljaci Mario i Mladen osvojili Ararat 5 165 m

Zanimljiva vijest dolazi nam iz Republike Turske gdje su dvojica Posavljaka, Mario Damjanović iz Donje Mahale i Mladen Oršolić iz Tolise, osvojili najviši vrh Turske – Ararat (5 165m). Obojica su aktivni planinari, avanturisti i ljubitelji prirode, a za ovaj su se poduhvat odlučili nakon nekoliko godina planinarenja po regiji. 

– Ekspediciju je organizirao planinarski klub “Gorštaci” iz Sarajeva, dok su za boravak na planini, uspon i potrebne dozvole za penjanje od turskih vlasti bili zaduženi lokalni vodiči kurdskog podrijetla.

– Uspon na Ararat započinje s 2200 m nadmorske visine odakle se penje do prvog kampa na 3400 m, zatim u drugi kamp na 4200 m odakle kreće posljednji uspon na vrh koji se zbog klimatskih uvjeta mora odraditi noću. Optimalno vrijeme za uspon i silazak s planine je 5 dana.

– S obzirom da je riječ o višoj nadmorskoj visini na kojoj je manje kisika u zraku, javljaju se simptomi visinske bolesti koja dodatno iscrpljuje organizam. Druge otegotne okolnosti su jak vjetar, niska temperatura te nemogućnost optimalnog odmora zbog spavanja u šatorima. Najteža dionica jest posljednji uspon koji kreće u 01:00 h te završava dolaskom na vrh nakon 5 – 6 sati konstantnog kretanja.

Da bi se savladale sve ove prepreke, potrebna je dobra tjelesna kondicija te jaka volja, a sve su to imali naši sjajni momci i na tome im upućujemo velike čestitke!

spot_img

najnoviji članci

istražiti više