spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPodjela Sakramenata Krizme i Prve pričesti u župama Tolisa, Orašje, Vidovice i...

Podjela Sakramenata Krizme i Prve pričesti u župama Tolisa, Orašje, Vidovice i Grebnice

Proteklog vikenda na Nedjelju božanskog milosrđa, iznimno svečano bilo je u posavskim župama u Tolisi, Orašju, Vidovicama i Grebnicama, gdje su mladi vjernici primili sakramente svete Krizme i Prve pričesti. Poruke upućene s oltara u Tolisi, Orašju, Vidovicama i Grebnicama jasno ukazuju na potrebu da roditelji moraju životom biti uzor svojoj djeci.

U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi sakrament svete Potvrde je primila 31 djevojčica i 27 dječaka iz generacije 2008. godište. Svetu misu je predvodio Vrhbosanski nadbiskup u miru, kardinal Vinko Puljić i na početku biranim riječima pozdravio krizmanike, njihove kume i kumove, prisutne vjernike, a osobito roditelje krizmanika kojima je poručio kako je obitelj prva crkva i tu se uči prva škola vjere.

U pozdravnim riječima istaknuo kako se živo sjeća 1991. godine, kada je prvi put u župu Tolisa došao kao nadbiskup da podijeli sakrament Krizme. –„Pamtim da je župnik bio fra Marko Oršolić, a iznenadio sam se lijepom dočeku u selima. Evo i danas na poseban način, ovaj pozdravni čin sa cvijećem, podsjeća me da ste vi pravi anđeli i naše najdraže cvijeće u crkvi i želim da budete istinski Bogu vjerni“, poručio je krizmanicima kardinal Vinko Puljić. Mlade je ohrabrio da slijede Krista uskrsloga, da utvrde svoju vjeru i da budu prepoznatljivi da su Kristovi. –„Nemojte postati oni koji se stide svoje vjere i nemojte postati oni koji će prodati svoju vjeru radi karijere“, kazao je Puljić, a roditeljima uz ostalo poručio, –„Djeca će usvojiti ono što roditelj voli, što živi i svjedoči, zato oče i majko ne zaboravite na svoju roditeljsku ulogu da ste vi prvi učitelj vjere i morala“, naglasio je u propovijedi kardinal Vinko Puljić.     

Gvardijam fra Mario Jurić je izrazio zahvalnost svima koji su pomogli u organiziranju obreda Krizme, te istaknuo doprinos ravnatelja, vjeroučitelja i nastavnika koji su ispratili još jednu generaciju učenika iz osnovne škole. –„Budite odgovorni i hrabri, jer Duh sveti je sada s vama i nemojte se plašiti, nego hrabro idite kroz život. Drago mi je da je među današnjim krizmanicima dobar broj članova Frame, a također zahvaljujem i velikom broju vjernika koji su svojom molitvom i prisutnošću još više uzveličali misno slavlje“, naglasio je fra Mario Jurić. 

Sakrament Prve svete pričesti primilo je desetero mladih u župi Bl. Alojzija Stepinca u Orašju,  u župi Sv. Vida Mučenika u Vidovicama dvojica dječaka Josip i David Mikić, te u župi Sv. Jakova Markijskog četvero mališana, Iva Mamuzić, Dominik Blažanović, Tomislav Džebić i Luka Mijić. Osnovci su  pristupili Isusu Kristu na gozbu ljubavi i s velikom radošću primili Sakrament Prve pričesti, koja je oduvijek bila slavlje obitelji, njihove djece, ali i čitave župne zajednice. Prvopričesnici su sudjelovali u svečanosti recitacijama i pjevanjem i time još više uzveličali slavlje, jer uz podjelu sakramenta, kroz propovijed je obilježen i Mladi Uskrs ili Bijela nedjelja, pa su i mališani odjeveni u prekrasne bijele haljine s bijelim cvjetnim krunama na glavi djevojčica.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više