spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPod motom „Da se ne zaboravi“, u Vidovicama obilježena 31.obljetnica stradanja civila...

Pod motom „Da se ne zaboravi“, u Vidovicama obilježena 31.obljetnica stradanja civila i branitelja

Pod motom „Da se ne zaboravi“, mještani Vidovica su jučer tradicionalno obilježili obljetnicu masakra civila i branitelja, koji su na taj dan 1992. godine stradali od srpskih neprijateljskih snaga koje su probile obranu branitelja sela Vidovice i počinile strašan zločin nad civilima koji su im se našli na putu. Mještani koji se prisjećaju tog vremena, ističu kako se 12 civila nije uspjelo izvući i masakrirani su na okrutan način.

Uz masakr civila, neprijateljske snage su opljačkale Vidovice i porušile vjerske objekte, a nakon toga svoj krvavi pohod nastavili i prema Kopanicama gdje su također ubili nedužne civile. U silovitom protuudaru 2.svibnja branitelji oslobađaju Vidovice i u selu zatiču slike strašnog zločina kojeg su počinili neprijatelji. Uz pomoć mještana branitelji su prikupili tijela nastradalih, te ih položili u grobnicu na mjestu sadašnjeg Spomen obilježja u središtu sela Vidovice.

Jučerašnji program u nazočnosti velikog broja mještana i gostiju, bio je u znaku prisjećanja i pijeteta prema poginulim civilima i braniteljima, a Svetu misu i opijelo na središnjem Spomen obilježju u Vidovicama, predvodio je župnik župe Sv. Vida mučenika vlč. Marijan Brkić. Vijence su položili i svijeće upalili  predstavnici braniteljskih udruga i Mjesnih zajednica Vidovice, Kopanice i Jenjić, a u ime Grada Orašja i Skupštine ŽP, gradonačelnik Marijan Oršolić i predsjednik Blaž Župarić, te Ilija Mišković u ime Vlade ŽP i Ministarstva branitelja.

Na Spomen obilježju podignutom po završetku Domovinskog rata, navedena su imena ubijenih 12 civila i 37 branitelja, od toga 35 osoba iz Vidovica, 9 iz Kopanica i 5 iz Jenjića.  Iako je zločin neupitan, a počinitelji uglavnom poznati, za okrutne zločine sve do danas nitko nije odgovarao. Za stanovništvo Grada Orašja, Vidovice će uvijek biti ono što je Vukovar za  cijeli Hrvatski narod, simbol hrabrosti, patnje i žrtve.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više