spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiPeti susret pjesnika u Posavini

Peti susret pjesnika u Posavini

Petu godinu za redom, Matica Hrvatska Orašje organizirala je, u povodu Dana Grada Orašja, „Susret pjesnika u Posavini“, koji je okupio desetak pjesnika iz Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Uz drage goste, svojoj su se publici predstavili i domaći autori, inače članovi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne – Ljerka Mikić, prof. Mato Nedić i Joso Živković Soja. Ove godine, na poziv organizatora u Orašje je prvi puta stigao Stjepan Blažetin iz Pećuha, iz Mađarske.  Piše na hrvatskom i prevodi na hrvatski, uglavnom mađarske autore i objavljuje u RH. „Ljudi kažu da je književnost negdje na marginama, uvijek je bila na marginama priznali ili ne. Književnost nema snagu da promijeni svijet da bude bolji, ali u pojedinim trenutcima jedna pjesma može značiti puno toga za jednoga čovjeka i to je sasvim dovoljno“, kazao je Blažetin.  

Ivan Baković predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne svake godine dolazi u Orašje, na Susret pjesnika u Posavini. „Kad kažete nekome da prijeđete 80’0 kilometara da pročitate svoje dvije pjesme, onda to zvuči čudno, ali ne radi se samo o tome. Mi smo došli ovdje ovim ljudima, obnavljamo susrete, uspostavljamo nove veze., stare produbljujemo i surađujemo na dobrobit hrvatske kulture, prvenstveno književnosti, jer to i jest zadaća Društva hrvatskih književnika – očuvanje hrvatskog jezika  i kulture. Ovakvi susreti ispunjavaju tu našu temeljnu misiju, da dođemo i nešto pročitamo svoje, da se izvučemo iz sive svakodnevice i poslušamo što to mi zapravo pišemo. Jer na kraju krajeva, ono što mi pišemo, ako nitko ne čita besmisleno je“, kazao je Baković. Društvo hrvatskih književnika u Posavini ima svoja tri člana a to su Ljerka Mikić, prof. Mato Nedić i Joso Živković Soja, a ukupno ima 160 živih i 62 pokojna člana, koji su djelovali u ovoj kulturi i ovom narodu. „Pored toga imamo svoje članove i diljem svijeta i preko njih provodimo svoju misiju- očuvanje hrvatskog jezika  i kulture“, ustvrdio je predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Ivan je Baković.

„U Orašju smo okupili virtuoze riječi, a susret pjesnika u napaćenoj plavnoj ravnici rijeke Save govori o postojanosti stvarne želje  za kulturnim potrebama ovoga kraja.  Povijesno uništavana gotovo do temelja ova se ravnica uvijek izdizala iz  blata i pepela i rađala uvijek nove vrijednosti od crkava, samostana, pučkih škola i do svega onoga što život znači. U tome je kolažu značajna sastavnica i pisana riječ koja je bogata u Posavini. Pjesme na ovome susretu gode našoj duši i ukazuju su na ljepotu življenja jer poezija je svojom magijom vrhunac uporabe jezika,“ istaknuo je predsjednik ogranka Matice hrvatske Orašje Željko Vukić. Predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Župarić, uputio je čestitke na organizaciji susreta pjesnika smatrajući iznimno važnim kulturni život u svakoj sredini i birani umjetnički sadržaji koji podižu kvalitetu življenja, a Županija Posavska upravo je prepoznatjiva po toj umjetničkoj niti, naglasio je Župarić.

Pjesme s ove pjesničke večeri našle su se u Zborniku koje je priredio prof. Marko Matolić. Moderatorica večeri bila je prof. Magdalena Mišković, a glazbeni dio potpisuju Matea Mišković i Tea Dominković.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više