spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOraške Žokice u jakoj juniorskoj konkurenciji, izborile plasman na završni turnir za...

Oraške Žokice u jakoj juniorskoj konkurenciji, izborile plasman na završni turnir za prvaka FBiH

Juniorke ŽOK Orašje izborile su plasman u finale za odbojkaškog prvaka FBiH i na najljepši način potvrdile kontinuitet odličnog rada u klubu. Prolaz u finale mlade oraške odbojkašice su izborile u vrlo jakoj konkurenciji dva Premijer ligaša Kula Gradačac i Sloboda Tuzla, te Mikasa iz Tuzle i Napredak Odžak, članova Super lige FBiH, skupina sjever. Dvodnevni Regionalni turnir OS FBiH u kategoriji juniorki, u skupini A1, održan u organizaciji ŽOK Orašje, protekao je u odličnoj igri svih sudionika, te potvrdio da je kvaliteta igre svake godine na uzlaznoj putanji, a ženska odbojka u BiH u velikoj ekspanziji. Nastup na završnom turniru za prvaka FBiH , uz ŽOK Orašje izborile su ekipe, Smeč Lukavac, Centar ORT iz Sarajeva i ŽOK Breza, a prolaz su ostvarile kroz nastupe na Regionalnim turnirima u Lukavcu, na Ilidži i u Kaknju.       

Neizvjesnost u Orašju bila je na samom vrhuncu, tako da je odluka o pobjedniku stigla tek u zadnjoj desetoj utakmici turnira. Oraške žokice su ostvarile tri pobjede rezultatima 2:0 (Sloboda, Napredak i Mikasa), a jedini poraz doživjele su od Kule sa 2:1, pa su do prvog mjesta došle zbog manjeg boja izgubljenih setova. Presudila je uigranost ekipe Orašja koja, iako vrlo mlada, dugo igra zajedno i u kontinuitetu postiže dobre  rezultate. –”Opravdale smo naša očekivanja i presretne smo zbog velikog uspjeha. Turnir je bio iznimno naporan, jer smo u dva dana imali četiri snažna protivnika koji su također došli s velikim ambicijama. Još jednom se na djelu potvrdilo naše zajedništvo i velika borbenost. Bilo je oscilacija u pojedinim dijelovima igre, ali smo se brzo vraćali i to ja glavna odlika ove ekipe koja nikada ne kloni duhom. Nastavili smo niz sjajnih rezultata u omladinskim kategorijama i s puno optimizma očekujemo završnicu na federalnoj i osobito na državnoj razini, odakle nam jedino još nedostaje trofej”, poručila je Karla Brašnić kapetanica ŽOK Orašje. 

Prvi dan turnira protekao je u vrlo dobrom izdanju juniorki Orašja koje su oduševile odgovornom i poletnom igrom, za koju suparnice nisu pronalazile rješenja. Vrijedi izdvojiti njihov više nego dobar servis, koji se u pojedinim setovima pokazao kao najjače oružje. Žokice su iskazale sve svoje vrline koje su ih krasile kroz četiri utakmice i nametnule se kao ekipa u koju vrijedi ulagati i koja će u budućnosti donijeti puno uspjeha svom klubu. Tako su se ostvarile prognoze trenera Mehmeda Memiševića da će žokice osvojiti turnir, a svoj optimizam je gradio na uigranosti ove ekipe. -“Podsjetit ću da je ova ekipa bila pionirski prvak FBiH i među prve tri ekipe u kadetskoj kategoriji. Osvajanjem prvog mjesta otvorili smo mogućnost da i u juniorskoj konkurenciji dođemo do jedne titule, federalne ili državne, a što da ne i obje”, s puno optimizma govori trener Memišević.

Memišević nije štedio pohvale na račun djevojaka koje su u dva naporna dana iznijele veliki teret. -“Posebno bih se osvrnuo na posljednju utakmicu protiv ekipe Mikasa, koja je bila bez izgleda za prvo mjesto, ali je igrala za veliki prestiž. Ulog je bio veliki, zaigrali smo pod imperativom presudne pobjede, odlično u napadu, uz fantastičnu borbenost u fazi obrane, tako da smo prvi set dobili glatko 25:12. U drugom se osjetila nervoza, ušli smo previše opušteno, a tuzlanke su uvidjele naše slabosti i dovele utakmicu do vrhunca neizvjesnosti. Drama je bila na vrhuncu, ali je ipak presudilo iskustvo velikog broja takvih setova i utakmica, pa moje igračice nisu klonule ni kada se rezultat lomio.

Žokice su dobile set 28:26 i tada se vidjelo koliko im znači povratak reprezentativke Dore Brašnić koja je zaustavila brojne teške udarce, a odličnom igrom na prijemu servisa podigla samopouzdanje kod svih igračica. U presudnim situacijama je hrabro reagirala, podizala ekipu i unosila sigurnost u igru. Na njezinim krilima, i pucački raspoloženih Nataše Perić i Valentine Vincetić, sve igračice su dale maksimum, tako da uspjeh nije mogao izostati. Nakon još jednog uspjeha, u klubu sa Save vjeruju kako je ova ekipa sposobna i za konačan trijumf. –”Ova pobjeda puno znači svim djevojkama, jer je stigla kao plod zajedništva, nesebičnog rada i zalaganja na treninzima. Živimo za pobjede, a ovu smo s velikim užitkom očekivali. Ljubav prema odbojci smo prenijeli i na navijače kojima smo zahvalni na sjajnoj podršci, jer se i ovaj put pokazalo koliko nam znači  njihova pomoć. Posebno su bili uz nas kada se „lomio“ set i pokazali su da im je stalo da uspijemo. Mi se vidimo na vrhu i to je cilj svih nas”, poručila je primač Valentina Vincetić.

Nekoliko presudnih poena ekipi Orašje donijela je Nora Barać, osobito u posljednjoj utakmici koja je odlučivala o ukupnom pobjedniku turnira. –„Najveći motiv je bio osvajanje prvog mjesta koje nas vodi na završni turnir za prvaka FBiH. Ovakve utakmice u kojima suparnik nema što izgubiti, jako su teške, ne toliko u fizičkom, nego u psihološkom smislu, što se na kraju i potvrdilo da smo na razliku dobili ekipu iz Tuzle. Na terenu se jako dobro slažemo i djelovali smo kao cjelina koja ima svoj cilj, a puno nam je značila i podrška navijača. Za finalni turnir ćemo pojačati treninge i nadamo se što boljem rezultatu“, kazala je Nora.         

Uspjeh oraških djevojaka je kontinuitet odličnog rada i sjajnih rezultata i zasigurno će biti najbolji poticaj budućim generacijama, kako bi ženska odbojka na ovim prostorima postigla još bolje rezultate. Ocjenjivački sud je za najbolju igračicu turnira proglasio Valentinu Vincetić, najbolji libero je Dora Brašnić, obje članice ŽOK Orašje, dok je pokal za najboljeg tehničara pripao Teodori Teodorović iz ekipe Mikasa.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više