spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOrašje spremno za filmski festival, sve projekcije u obnovljenoj dvorani Kulturnog centra...

Orašje spremno za filmski festival, sve projekcije u obnovljenoj dvorani Kulturnog centra “Ivo Gregurević”

Orašje je spremno za najočekivaniji kulturni događaj u godini –  28. Dane hrvatskog filma Ivo Gregurević, koji počinju u subotu navečer 26. kolovoza od 20,00 sati. Od Ilje Benkovića, predsjednika Udruge filmski festival Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević i predsjednika Organizacijskoga odbora festivala, doznajemo kako će sama svečanost otvorenja biti na visokom akademskom nivou, kako i priliči ovakvoj manifestaciji koju je prije 28. godina u Orašju pokrenuo naš filmski velikan Ivo Gregurević.

Upravo će njemu u čast, otvorenje festivala biti u znaku svečane akademije posvećene Ivi Gregureviću, uz vrhunski kulturno umjetnički program. Po prvi puta u Orašju će nastupiti baletni  ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo s opernom divom, primadonom Aidom Čorbadžić, a sudjelovat će i gudački kvartet Mostarske filharmonije pod ravnanjem Snježane Zovko. Posebnosti ovoga programa dat će i sam ambijent na otvorenom prostoru ŠRC Bazeni u Orašju, gdje će biti i svečanost otvorenja festivala. Po tradiciji će biti upriličen i spektakularni vatromet, a građani koji ne budu na Bazenima, sve će moći pratiti uživo u televizijskom prijenosu RTV Herceg Bosna.

U srdačnoj dobrodošlici, glumci i filmski djelatnici kao i visoki uzvanici, bit će dočekani na tradicionalnom prijemu u Navisu, nakon čega će se uputiti na svečano otvorenje novoobnovljene dvorane Kulturnog centra Ivo Gregurević, gdje će od nedjelje navečer početi filmske projekcije, odakle je festival prije 28. godina i krenuo. Po završetku ovoga dijela programa, slijedi odlazak na groblje Karaula, posljednje počivalište glumačke legende, gdje će mu se duboko nakloniti i iskazati zahvalnost za sve što je učinio za ovaj prostor, film i kulturu uopće. Program će biti nastavljen od 20,00 sati na prostoru ŠRC Bazeni, svečanom akademijom u čast Ivi Gregureviću, tijekom koje će biti uručena skulptura Ive Gregurevića u aluminiju, za doprinos stvaranju filma i  hrvatske kinematografije, koju će ove godine primiti kazališni i filmski glumac i redatelj Darko Milas.

U Orašju se i ove godine očekuju brojni glumci iz Hrvatske i BiH, jer repertoar festivala tradicionalno donosi nova ostvarenja hrvatske kinematografije i jedan bh film, s tim da je nakon Ivine smrti prva  projekcija filma s Ivom u glavnoj ulozi, iz bogatog opusa ranijih filmskih izdanja. –„Potporu ovoj kulturnoj manifestaciji daju i danas brojne institucije iz BiH i Hrvatske i sponzori, koji iznimno cijene lik i djelo Ive Gregurevića i bez čije pomoći se ovaj događaj ne bi mogao organizirati na ovakvoj razini“, naglasio je predsjednik Organizacijskog odbora festivala Iljo Benković, te pozvao građane da dođu na Bazene, na svečanost otvorenja kao i na sve filmske projekcije. Benković je najavio uskoro po tri tjedne projekcije najnovijih filmova u kino-dvorani, što će se usuglasiti s distributerima. Ove godine na 28. Danima hrvatskog filma Ivo Gregurević ukupno je 11 filmova, osam za odrasle i tri iz dječjeg programa, a ulaz na sve projekcije je besplatan. U sklopu festivala u četvrtak 31. kolovoza bit će prikazan i kratkometražni film s ovogodišnje filmske radionice u Orašju, koja je započela danas u organizaciji Hrvatske Matice iseljenika Zagreb, koja je svih 28. godina uz filmski festival, te Centra za kulturu Orašje!

spot_img

najnoviji članci

istražiti više