spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržano ekipno natjecanje Osnovnih škola ŽP u šahu

Održano ekipno natjecanje Osnovnih škola ŽP u šahu

Osnovna škola A.G. Matoša u Vidovicama bila je domaćin jučerašnjeg 23. ekipnog županijskog natjecanja u šahu, na kojem je sudjelovalo 6 osnovnih škola iz ŽP. U ukupnom poretku ekipa prvo mjesto je osvojila OŠ fra Ilije Starčevića, Tolisa (14,5 bodova), drugo OŠ Orašje (12,5), a treće OŠ Braće Radića, Domaljevac (10). Četvrta je bila OŠ Stjepana Radića- Bok (8,5), peto mjesto je pripalo OŠ A. G. Matoša Vidovice (8), a šesto OŠ Vladimira Nazora Odžak (6,5 bodova). Pobjedničku ekipu iz škole u Tolisi predstavljali su Matej Nedić, Zvonimir Oršolić, Ruža Oršolić, Mihael Nedić, Dominik Kobaš, Nikola  Cuculić i Paula Oršolić, pod vodstvom nastavnika Mirka Oršolića.

Natjecanje se igralo po Bergerovom sustavu (svatko sa svakim) s tempom igre od 10 minuta po igraču, uz dodatak 5 sekundi za svaki odigrani potez. Važila su FIDE pravila za ubrzani šah. Prvi kriterij bodovanja na županijskom natjecanju bili su meč bodovi, a drugi kriterij u slučaju jednakog broja meč bodova, bili su ukupni bodovi koje je ekipa osvojila. Svaka škola je nastupila na četiri šahovske ploče, od kojih je po propozicijama na jednoj ploči morala biti djevojčica. Osigurane su i diplome za najbolje igrače natjecanja po pločama. Najuspješniji učenici na prvoj ploči, Marko Marković- OŠ Bok i Zvonimir Oršolić- OŠ Tolisa osvojili su po 4,5 bodova. Na drugoj ploči svih 5 bodova osvojio je Matej Nedić- OŠ Tolisa, kao i na trećoj Josip Mikić- OŠ Orašje, a na četvrtoj Leo Maršić- OŠ Vidovice, imao je 4 pobjede iz 4 meča.

Za tri prvoplasirane ekipe u ukupnom poretku, domaćin OŠ A.G. Matoša Vidovice osigurala je nagrade (pokale, medalje i diplome), a za ostale ekipe zahvalnice za sudjelovanje. Da bi natjecanje proteklo u najboljem redu, ŠK Orašje osigurao je potrebne šahovske figure i ispravne elektronske satove. Direktor turnira je bio ravnatelj škole u Vidovicama Ivan Živković, a natjecanje je sudio Vjekoslav Živković, internacionalni majstor, državni sudac i FIDE trener.

Šah u osnovnim školama je dosta prisutan kroz rad u sekcijama, a najbolji su predstavljali svoje škole. –„Pojedinci su imali dosta kvalitetnu igru u kojoj je bilo neophodno sačuvati koncentraciju do kraja, jer jedan pogrešan potez preokrene igru. Treba istaknuti da će najbolji ići na pojedinačno državno prvenstvo BiH, pa se od pojedinaca očekuje dobar uspjeh“, kazao je Vjekoslav Živković koji uspješno i ustrajno radi na promociji i podizanju kvalitete šaha u osnovnim školama u ŽP.     

spot_img

najnoviji članci

istražiti više