spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržana VIII. redovita sjednica Skupštine Županije Posavske

Održana VIII. redovita sjednica Skupštine Županije Posavske

U Domaljevcu je danas održana VIII redovita sjednica najvišeg zakonodavnog tijela – Skupštine, čije zasjedanje su pratili i predstavnici Udruge poljoprivrednika Žito Odžak, budući je na dnevnom redu bio i Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu u ŽP. Rasprava po ovoj točci trajala je više od sat i pol  vremena, a na početku Prijedlog Zakona je pojasnio ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP Mato Brkić. U obrazloženju zakona navodi se, uz ostalo, kako su zemljište u državnom vlasništvu i neobrađeno poljoprivredno zemljište u privatnom vlasništvu, važna pitanja upravljanja zemljišnim resursima. Na snazi je Zakon o poljoprivrednom zemljištu čija je primjena u praksi pokazala da postoje određene nejasnoće i zapreke koje usporavaju proces raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Donošenjem novog Zakona otklonile bi se određene nejasnoće i zapreke u procesu korištenja i raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Prvenstveno bi se olakšala dostupnost državnog poljoprivrednog zemljišta poljoprivrednim proizvođačima, kroz jasno utvrđene postupke, uvjete i kriterije, a uredilo bi se i pitanje neobrađenog i zapuštenog poljoprivrednog zemljišta u privatnom vlasništvu, uz prihvatljive mjere za njegovo stavljanje u proizvodnu funkciju. Rasprava zastupnika je duže potrajala, a dokument je obrazložio i predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, nakon čega je zakon s predloženim amandmanima, usvojen sa 14 glasova ZA i 6 protiv.

U izjavi za medije, predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić je istaknuo kako će zakon doprinijeti da se poljoprivredno zemljište u ŽP obrađuje i ne ostane zapušteno, kao što je sada slučaj. Zakon je prethodno prošao i javnu raspravu u trećem mjesecu ove godine, bilo je dostavljenih prijedloga i sugestija i dobar dio je uvažen od strane onih koji su sudjelovali u raspravi. –„Nadam se da će ovaj zakon na bolji način regulirati pitanje poljoprivrednog zemljišta u ŽP, kako privatnog, tako i državnog. Ovaj je zakon zasigurno bolje rješenje nego što je do sada nudio okvirni federalni zakon koji je, na neki način, ostavio dosta nedoumica. Usklađen je s federalnim odredbama, ali i prilagođen i proširen na ŽP, koja je poljoprivredni kraj,  da se na bolji način uredi ta problematika, a federalnim zakonom do sada to nije bilo na najbolji način uređeno. Donošenjem ovoga zakona vjerujem da će podjednako biti svi zadovoljni, ali ono što je najvažnije je da će zemljište napokon biti obrađivano i da će zakon unijeti puno više red u poljoprivrednom sektoru“, kazao je predsjednik Blaž Župarić i kratko prokomentirao i nezadovoljstvo odžačkih poljoprivrednika ovim zakonom. -„Zakonom će najviše dobiti lokalni poljoprivrednici, ali se ne može isključiti i da netko drugi dobije zemljište na korištenje, jer ga ima dovoljno i njime se ne derogiraju ovlasti lokalne uprave. To je pogrešan način tumačenja, jer Općina Odžak, ali i druge dvije lokalne zajednice u ŽP i dalje imaju ovlasti nad raspolaganjem poljoprivrednim zemljištem u okvirima ovoga zakona koji je puno bolji od federalnog i tijekom svoje primjene doživjet će određene korekcije i izmjene, ali dosadašnje stanje nije bilo nikako dobro“, ustvrdio je predsjednik Župarić te dodao kako će Zakon stupiti na snagu osam dana od dana objave u Službenim novinama ŽP.        

Ministar PVŠ ŽP Mato Brkić je uz ostalo poručio da je zakon donesen za područje grada Orašja i općina Odžak i Domaljevac Šamac, a u ŽP ima više od 2.000 pravnih i fizičkih osoba koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, s tim da otprilike 5 posto njih izražavaju svoje nezadovoljstvo usvojenim zakonom. –„To su oni koji su državno zemljište koristili za poticaje, a nisu uzgajali ništa i mi se s takvima borimo i uvest ćemo reda u ovoj oblasti. Na području općine Odžak, 2010. godine je bilo 940 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Tada a i sada tvrdim da ima 2.000 ha državnog poljoprivrednog zemljišta  koje se nelegalno radi i ovaj zakon će donijeti praksu da ako općina neće naći svoje državno poljoprivredno zemljište, naći će ga županija i dati na raspolaganje i naplatiti svaki kvadrat, jer nema više zemlju raditi džabe“, istaknuo je komentirajući usvojeni zakon ministar Mato Brkić.

Anes Osmanović, predsjednik kluba SDA ŽP pojasnio je zbog čega SDA nije podržala ovaj zakon. -„Smatramo ga neustavnim i da nije pogodio srž problema, da pomogne malom, običnom čovjeku. Pozivamo i premijera F BiH Nermina Nikšića da preispita ustavnost ovoga zakona, jer u stranci smatramo da je neustavan  i nije u skladu  s federalnim zakonom i poveljama u ŽP“, kazao je pored ostalog Osmanović.

Drago Zečević, zastupnik HRS-a je bio protiv ovoga zakona i kazao kako se zakon pravio tako da  u startu daje prednost određenim ljudima. –„Glavna zamjerka je što se domicilno stanovništvo prepoznaje u federalnom, a u županijskom zakonu je to izbačeno i ovdje se prednost daje apsolutno onim ljudima koji su dosad radili zemlju“, prokomentirao je Zečević donošenje ovoga zakona.  

Predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić na raspravu je predložio i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja u ŽP, kojim se uz opstalo uvodi i besplatna zdravstvena zaštita u primarnom zdravstvenom sektoru, što je također dobilo potporu većine zastupnika. –„Radi se o dobroj popravci zakona o pravima branitelja i to je veliki pomak u ostvarenju prava i poboljšanju statusa branitelja. U izmjenama i dopunama je navedeno da se ne mora čekati izmjena zakona da bi se egzistencijalna naknada povećala braniteljima. Također će biti provedena jedna vrsta mini revizije ostvarivanja prava branitelja. Četvrta točka je tehničke naravi, ali vrlo bitna, jer se radi o zemljištu na Šibovačama gdje se planira izgradnja Vatrogasnog doma za potrebe profesionalne vatrogasne postrojbe za prostor Grada Orašja i općine Domaljevac Šamac“, rekao je Župarić. Zastupnici su jednoglasno prihvatili Izvješće o utrošku tekućih pričuva Proračuna ŽP za razdoblje od 01.01. do 30.06. ove godine u kojem je navedeno kako je u prvoj polovici godine utrošeno 169.359 KM ili 36,42 posto od ukupnog plana. –„Pričuve su trošene samo na nužni dio, a znamo da su ovo područje zahvatile elementarne nepogode. Vlada ŽP je bila susretljiva prema takvim stanjima, kako pojedincima, tako i ustanovama i institucijama koje su bile u stanju takve potrebe. Zastupnici su na kraju sjednice primili k znanju Informaciju o dokumentu okvirnog proračuna ŽP za naredne tri godine. Radi se o projekciji Proračuna ŽP i one su osnov za izradu proračuna. Prema svim makroekonomskim pokazateljima proračuni će, kako za narednu, tako i za druge dvije godine, ići uglavnom na gore, što je dobar pomak i pokazatelj da ŽP ide u dobrom pravcu“, kazao je Blaž Župarić u izjavi za medije.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više