spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržana 9. izvanredna sjednica Skupštine ŽP

Održana 9. izvanredna sjednica Skupštine ŽP

U Domaljevcu je danas održana 9. izvanredna sjednica Skupštine ŽP. Zastupnici su se očitovali o samo tri točke dnevnoga reda i to Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom školstvu, Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu ŽP  te Prijedlogu odluke o utvrđivanju javnog interesa za davanje u zakup nekretnine u vlasništvu ŽP.

Predsjednik Blaž Župarić, u izjavi za medije, nakon sjednice objasnio je zašto je zasjedanje bilo izvanredno:

„Sjednica je imala izvanredni karakter, jer se radi o temama koje treba rješavati promptno, budući počinje školska godina, a i druge dvije točke treba što prije realizirati. Izmjenu Zakona o osnovnom školstvu ŽP, Vlada je predložila s ciljem da se prehrana učenika uvrsti u županijski proračun, a pored toga treba riješiti i terminološke izmjene jer je Orašje dobilo status Grada, a usvajanjem Zakona o izmjeni Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu ŽP, ukinut je parafiskalni namet od pet posto za vatrogastvo, prilikom registracije vozila,  s obzirom da je formirana profesionalna vatrogasna postrojba koja će se financirati iz županijskog proračuna, te nema potrebe za drugim sredstvima za tu namjenu. Dobrovoljna vatrogasna društva će i dalje postojati, sukladno potrebama općina i Grada i imat će i dalje određeni vid potpore od strane ŽP.

Odlukom o utvrđivanju javnog interesa za davanje u zakup nekretnine u vlasništvu ŽP, koja je također dobila zeleno svjetlo zastupnika, Konzulat u Gradu Orašju za ŽP će dobiti svoje prostorije, te je Skupština dala ovlasti Vladi ŽP da može zaključiti ugovor s Ministarstvom unutarnjih poslova i europskih integracija RH. Ovim načinom naši građani dobivaju određenu sigurnost i  jamstvo, ne samo kod izdavanja dokumenata, nego i kod drugih stvari koje se odnose na Konzulat. On će ubuduće imati svakodnevno radno vrijeme i biti na dispoziciji svim građanima, što je za našu županiju velika čast i opći interes“, ustvrdio je Blaž Župarić, predsjednik Skupštine ŽP.      

spot_img

najnoviji članci

istražiti više