spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržana 40. sjednica Gradskog vijeća Orašje

Održana 40. sjednica Gradskog vijeća Orašje

Svega sat vremena bilo je dovoljno vijećnicima Gradskog vijeća Orašje da razmotre i usvoje svih 8 točaka Dnevnog reda današnje 40. sjednice ovoga tijela.  Na početku sjednice predsjednik Stanko Vincetić je upoznao vijećnike s novom vijećnicom Lejlom Kapetanović iz stranke Nezavisni-Neovisni, koja je dala svečanu prisegu na tu dužnost, nakon što je Denis Ristanić, iz osobnih razloga podnio ostavku na dužnost vijećnika.  

Za razliku od prethodnih, na ovoj sjednici nije bilo vijećničkih pitanja i inicijativa, a prvi materijal o kojemu su raspravljali, bio je nacrt Plana upravljanja imovinom Grada Orašja 2024-2027.godina. Plan upravljanja imovinom razvijen je na temelju Protokola o suradnji za lokalni razvoj između Općine Orašje i Projekta PIPLS, kojeg provodi UNDP, a nastao je u suradnji između Radnog tima Grada Orašja i koordinatora PIPLS projekta. Planom se želi osigurati ekonomski svrhovito, učinkovito i transparentno upravljanje imovinom, kao što su stanovi, poslovni prostori i građevinsko zemljište u vlasništvu Grada. Nacrt je poslije rasprave usvojen Zaključkom, te će biti upućen u Javnu raspravu.  Vijećnici su također podržali Odluku kojom je Gradsko vijeće utvrdilo, da je od javnog interesa izgradnja spomen-obilježja i drugih sadržaja u Donjoj Mahali, te da se može pristupiti potpunom izvlaštenju na zemljištu na kojem će biti izgrađeno spomen-obilježje. Radi se o dvije nekretnine ukupne površine 2.658 četvornih metara, radi izgradnje spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu, Drugom svjetskom ratu i žrtve Križnog puta.

Zaključkom je usvojeno Izvješće o realizaciji Plana i programa zajedničke komunalne potrošnje Grada Orašja za 2023. godinu, a zatim i prijedlog Plana i programa zajedničke komunalne potrošnje za 2024. godinu. Planom i programom je obuhvaćeno: održavanje čistoće – čišćenje javnih površina; odvodnja atmosferskih i otpadnih voda s javnih površina; održavanje groblja/mezarja i pasivnih groblja; upravljanje i održavanje javne rasvjete i dekoriranje ulica za Božićno – Novogodišnje blagdane. U Proračunu Grada Orašja za 2024. godinu za ovu namjenu je planirano nešto više od  643.000 KM. Na sjednici je dana suglasnost na Odluku Uprave Mezarja koju čine Medžlis Islamske zajednice Orašje i J. P. „Komunalac“  d.o.o. Orašje, o visini troškova redovnog održavanja i uređivanja Mezarja u Orašju. Definirano je da će za potrebe Uprave Mezarja, Grad Orašje izvršiti nabavku dva kontejnera za odvoz smeća iz Proračuna Grada Orašja za ovu godinu. Sjednica je završila usvajanjem Izvješća o radu Općinskog pravobraniteljstva u Orašju za 2023. godinu. Pravobranitelj Marijan Živković je istaknuo kako su prošle godine imali 125 aktivnih predmeta, od kojih je 31 iz 2022. godine. Lani je završeno 90 predmeta, a preostalih 35 su nastavljeni u ovoj godini.

Prethodni članak
Sljedeći članak
spot_img

najnoviji članci

istražiti više