spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržana 33. sjednica GV Orašje, povećana cijena vode za kućanstva

Održana 33. sjednica GV Orašje, povećana cijena vode za kućanstva

Danas je održana 33. sjednica Gradskog vijeća Orašje. Na početku zasjedanja predlagač je povukao s dnevnog reda točku „Izvješće o radu Doma zdravlja Orašje za 2022. godinu“, zbog objektivnog izostanka ravnatelja ove Zdravstvene ustanove, koji je i trebao prezentirati izvješće. Nakon usvajanja dva izvoda iz zapisnika sa 31. i 32. sjednice vijeća, te vijećničkih pitanja i inicijativa, vijećnici su usvojili Izvješće o izvršavanju Proračuna Grada Orašja za prvih šest mjeseci ove godine. –„Ostvaren je proračunski suficit u iznosu 761.139 maraka, što iznosi oko 7 posto. Grad pozitivno posluje, a Izvješće je realan pokazatelj financijskog stanja Grada “, istaknula je uz ostalo u obrazloženju Ruža Nedić, tajnik gradskog organa uprave.

Više rasprave je bilo o prijedlogu Odluke o izmjeni cijena vode i odvodnje. Oporba se nije složila da bi cijenu vode trebalo povećati, a na kraju rasprave, Odluka je ipak  usvojena sa 18 glasova ZA i 5 protiv. Prema riječima direktora JP Vodovod i odvodnja Vidana Vidovića, cijena vode povećat će se samo za kućanstva, što je prvi puta nakon 17 godina, dok za industriju ostaje ista 1,5 KM po kubiku. Cijena vode za potrošače u kućanstvima s postojećih 66 pfeninga, sada će iznositi jednu marku po metru kubnom, što je povećanje za 34 posto. Fiksni dio na računima će sa 2,85 KM, biti povećan na 5 KM, a ta sredstva, kaže direktor Vidović, koriste se za održavanje vodovodne infrastrukture.

rbt

Uz ovu Odluku vijećnici su usvojili i Program subvencioniranja dijela troškova komunalnih usluga vodoopskrbe i odvodnje, za socijalno ugrožene kategorije u sklopu projekta MEG. Program predviđa da Grad Orašje može subvencionirati najugroženije kategorije stanovništva, najviše do tri kubna metra po osobi mjesečno. Usvojena je i Odluka kojom se propisuju kategorije korisnika, uvjeti, kriteriji i način utvrđivanja prava na subvencioniranje dijela troškova komunalnih usluga vodoopskrbe i odvodnje od strane Grada Orašja. Sredstva za ovu namjenu biti će osigurana u gradskom Proračunu, a spisak korisnika dostavlja Centar za socijalni rad.

Vijećnici su podržali Odluku o upravljanju Mezarjem u Orašju, a novina je da uz Medžlis Islamske zajednice Orašje, ovim grobljem upravljat će i Javno poduzeće Komunalac, svatko u okviru svojih nadležnosti. Također su usvojene izmjene i dopune Odluke o formiranju Poduzetničke zone, na način da je sada ova odluka usklađena sa Urbanističkim planom Orašja. Usvojenom odlukom Grad Orašje dobiti na raspolaganje 110 tisuća četvornih metara na raspolaganje u ovoj zoni, što će omogućiti dovođenje novih investitora i ulagača.

Zbog skorašnjeg isteka četverogodišnjeg mandata dosadašnjim članovima Upravnog vijeća LJZU Ljekarna Orašje, Gradsko vijeće je donijelo Odluku o raspisivanju javnog natječaja za izbor i imenovanje, a zadužilo Gradonačelnika da ju provede. Rješenjem o razrješenju i imenovanju predsjednika i članova Odbora za statut, poslovnik i propise, Dragica Krištić je razriješena dužnosti predsjednice Odbora zbog prestanka mandata vijećnice. Za predsjednicu Odbora imenovana je Ružica Vincetić. Marko Maroš je razriješen dužnosti člana Odbora iz reda znanstvenih, stručnih i javnih djelatnika i imenovan za člana Odbora iz reda vijećnika, a na njegovo mjesto imenovan je Mato Živković.

Gradsko vijeće Orašje usvojilo je Izvješće o radu mjesnih zajednica Grada Orašja za 2021. i 2022. godinu, za koje je oporba tražila da se povuku sa dnevnog reda, što nije dobilo dovoljan broj glasova. Do kraja sjednice vijećnicima su prezentirane informacija o održanim izborima za vijeća mjesnih zajednica, zatim informacija o Izvješće o razvoju Grada Orašja za 2022. godinu, te informacija o Dokumentu okvirnog proračuna Grada Orašja za razdoblje 2024.- 2026. godine. Kompletan tijek današnje 33. sjednice GV, reemitirat ćemo sutra u našem programu od 10 sati.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više