spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiObilježena 32. obljetnica utemeljenja HVO-a i 19. obljetnica 1. pješačke (gardijske) pukovnije...

Obilježena 32. obljetnica utemeljenja HVO-a i 19. obljetnica 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH

Vojna izaslanstva Ministarstva obrane BiH, Oružanih snaga BiH, Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, te predstavnici Skupštine i Vlade ŽP, danas su položili vijence i zapalili svijeće kod Spomen obilježja u gradskom parku u Orašju, u povodu obilježavanja 32. obljetnice utemeljenja HVO-a i 19. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH. Među nazočnim predstavnicima županijskih institucija na ceremoniji polaganja vijenaca bili su uz ostale predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić i ministar branitelja u Vladi ŽP Ilija Mišković. U ime OS BiH vijence su položili brigadir Slaven Blavicki, zapovjednik 4. pj. brigade OS, brigadir Anto Klaić, načelnik Stožera 6. pj. brigade i v.d. zapovjednika 3. pj. bojne bojnik Anto Divković. Opijelo je nakon polaganja vijenaca izmolio župnik župe blaženog Alojzija Stepinca u Orašju, fra Bono Kovačević.

U izjavi za medije, predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić, uz ostalo je naglasio kako je HVO u vrijeme Domovinskog rata od 1992. do 1995. godine bio glavna oružana snaga, izvršno i upravno tijelo u HR Herceg Bosni. –„HVO je jamčio opstojnost hrvatskog naroda u BiH, a također i najviše doprinio očuvanju BiH kao jedinstvene države. Mi smo na to ponosni i zbog toga smo došli odati pijetet svim poginulim braniteljima i priznanje svima koji su utemeljili HVO, jer da u ratu nije bilo takve oružane snage koja bi štitila hrvatski narod i sve druge građane u BiH, zaista mi danas ne bi živjeli na ovim prostorima, niti bi BiH opstala kao samostalna država. Nakon Daytonskog mirovnog sporazuma, HVO je priznat kao vojna komponenta hrvatskog naroda u BiH, i ponosni smo na HVO i svake godine odajemo poštovanje svima koji su učinili veliku stvar za opstojnost hrvatskog naroda u BiH, a to ćemo prenositi i na buduće naraštaje“, poručio je Župarić.  

Marko Ivanović predsjednik Udruge HVIDR-a ŽP je uz ostalo istaknuo kako su ovi dani posebno teški, jer kaže, ožive emocije i svi se prisjećaju početaka agresije na ovaj dio Posavine. –„Sjećamo se prvih akcija i prvih poginulih suboraca i zato smo ovdje da odamo počast poginulim pripadnicima HVO-a, zaslužnim za obranu Bos. Posavine i koristimo priliku da pokažemo da nisu zaboravljeni. Moramo pričati da sadašnje i buduće generacije doznaju što se ovdje dešavalo u tom vremenu. Oraško – šamačka bojišnica je posebna po mnogo čemu, zato što su ljudi sami uzimali  oružje u ruke i branili svoj kućni prag, svoju obitelj  i svoje najbliže. Također, bivšim pripadnicima HVO-a s ovoga  prostora, čestitamo 32. obljetnicu utemeljenja HVO-a“, kazao je Ivanović u izjavi za medije.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više