spot_img
35.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiObilježena 31. obljetnica 104 HVO brigade Domaljevac-Šamac

Obilježena 31. obljetnica 104 HVO brigade Domaljevac-Šamac

U Domaljevcu je u ponedjeljak 17. travnja 2023.godine, uz vojne i civilne počasti, obilježena 31. obljetnica osnutka legendarna 104 HVO brigade Domaljevac-Šamac, čiji su branitelji hrabro stajali na braniku Domovine. U sjećanje na one koji su svoj život dali u obrani domova, najprije je služena sveta misa u crkvi u Domaljevcu, nakon koje je uslijedio mimohod počasnog postroja zapovjednika i branitelja 104 br, do Trga, gdje su kod Spomen obilježja položeni vijenci i upaljene svijeće, uz opijelo.

Vijence su najprije položili predstavnici Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i to članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja, ratni vojni invalidi, dragovoljci i veterani 104 HVO br, zatim Ministarstva branitelja ŽP i braniteljskih udruga iz ŽP, Bosanske Posavine i Republike Hrvatske, potom izaslanstvo Općine i Općinskog vijeća Domaljevac-Šamac predvođeni načelnikom i predsjednikom OV-a Stjepanom Piljićem i Miroslavom Piljićem, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, potom Branko Cindrić, izaslanik potpredsjednika Hrvatske Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, generalni konzul RH u Tuzli Ivan Bandić i vojni izaslanik RH u BiH brigadir Davor Kiralj, te izaslanstva Skupštine i Vlade ŽP predvođena predsjednicima Blažom Župarićem i Đurom Topićem. Počast poginulim braniteljima iskazao je i Kruno Zadravec, predsjednik Udruge 108. brigade ZNG Sl. Brod, dok je u ime Zajednice udruga ZNG-a i ratnih brigada Hrvatske vojske, vijenac položio predsjednik Udruge 145. br HV-a Dubrava, umirovljeni pukovnik Željko Radovanović. Umirovljeni pukovnik Ivan Ćorluka počast je iskazao u ime 3. bojne 103 HVO brigade Modran, Derventa, te na koncu predstavnici PS Domaljevac i Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH.

Poslije odavanja počasti poginulim i umrlim braniteljima, uslijedio je posjet Spomen sobi 104 brigade.


Slavko Matić, ratni načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika 104 br HVO-a u izjavi za medije je kazao:
„17-og sve nas bivše sudionike, kako 104, tako i drugih brigada HVO-a iz Posavine, obuzimaju vrlo jake emocije istodobno i tuge i ponosa, tuge što nam nedostaju svi naši poginuli, vrlo hrabri krasni i uglavnom mladi ljudi, a ponosni što smo bili sudionici tih povijesnih događaja u obrani makar tog dijela Posavine. Naša stradanja su izuzetno velika, imali smo od 1 200 do maksimalno 1 700 vojnika, a 158 ih je poginulo i nestalo, 600 ranjenih, a više od 50 njih je ranjeno dva ili više puta. Nama koji smo sve to preživjeli je ostala obveza da ne dopustimo da sjećanje prestane i odavanje počasti i svake vrste poštovanja za tu njihovu žrtvu“, naglasio je Matić.


Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH istaknuo je kako su osjećaji danas jači nego inače za sve Posavljake i sve pripadnike HVO-a, ponajviše zbog onih kojih danas nema, zbog kojih uvijek moramo biti tu, moramo se moramo sjećati i čuvati to u sebi, iznositi istinu i moliti se Bogu da im da onako kako su oni davali za života. “Trebamo slaviti njihove živote, njihovi životi su zaslužni za današnju slobodu, imamo mogućnost birati, razgovarati ovdje o svemu što je bilo, a najbolji koji danas nisu s nama oni su najzaslužniji za to. I zato moramo, ne samo danas, nego uvijek govoriti o Domovinskome ratu, onako kako treba, govoriti o ljudima, o svima onima koji su imali toliko hrabrosti i znali su što trebaju činiti, da moraju braniti svoju Domovinu, svoj zavičaj, svoju obitelj. Zbog mladih treba govoriti o tome. Ne ponovilo se nikad, ali mladi moraju znati kako i na koji način se izborila sloboda koju danas uživamo“, zaključio je MIlas.


Joso Leovac Los , predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje 31. obljetnice 104 HVO br je poručio:
„Moja sjećanja na ovaj dan su jako živa, bili smo na prvoj crti u Novom Selu i prvi do neprijateljskih linija. Ni sami nismo bili svjesni što oni imaju, a što mi nemamo. Nas je nosila velika ljubav, vjera, povjerenje jedan u drugoga, sigurni da smo na pravom putu jer smo branili svoje ognjište i svoje obitelji, a skoro dva tjedna borili smo se samo s pješačkim oružjem. Osim velikoga srca, vjere u sebe i vjere u čovjeka do sebe drugo ništa nismo imali. U početku je neprijatelj apsolutno bio nadmoćniji u odnosu na nas. Imali su oružje JNA i najveći dio oružja od teritorijalne obrane, mi smo imali ručno, priručno oružje. Posebno bih istaknuo dvije stvari, tu prvu ’92 godinu kada smo neiskustvo i naše neznanje a možda i neke druge stvari platili ljudskim životima, preko 70 posto svih poginulih u DR-u je poginulo te godine. ’95 godine je došlo do raspleta, u svibnju te godine neprijatelj je pokušao zauzeti ovaj dio Posavine, kada su kao nikada u ratu organizirano krenuli u ovaj dio Posavine i tu su akciju nazvali Plamen ’95, a mi smo je zvali Osveta, za sve njihove pretrpljene poraze i u BiH i u RH jer su se željeli osvetiti za to. Nakon neuspjeha i jednomjesečne borbe gdje su tri puta probijali crtu, dva puta na Grebnicama, rejoni škola i nasip i u Vidovicama, svaki puta smo nakon probijanja crte uspjeli vratiti naše položaje tako da im nije bilo jasno što se dešava, jer nas nisu smatrali doraslima sebi. Nakon mjesec dana su odustali i nakon toga se desila Srebrenica kao osveta za sve njihove frustracije sve te godine rata“, istaknuo je Leovac.


U sjećanje na ratni povijesni put brigade i ove je godine održana svečana akademija „104 HVO brigada jučer, danas, sutra“, na kojoj su se obratili načelnik Općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić, Đuro Topić, predsjednik Vlade ŽP, potom Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i na koncu Slavko Matić, ratni načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika 104 br HVO-a. U ime Organizacijskoga odbora za obilježavanje 31. obljetnice 104 HVO br Joso Leovac Los, uručio je zahvalnice svim brigadama HVO-a u Posavini te državnom tajniku Milasu i umirovljenom pukovniku Željku Radovanoviću odn. ratnim brigadama Hrvatske vojske. Program su upotpunili učenici prigodnim recitacijama.
U iduća dva dana, utorak i srijedu vijenci će biti položeni i upaljene svijeće kod Spomen obilježja u Baziku i Grebnicama te na mjesnim grobljima u Novom Selu, Hasiću, Hrvatskoj Tišini i Zasavici, kao i kod Spomen obilježja i na mezarju u Orašju.

Svoju 31. obljetnicu, uz prigodan program prije svega u znaku sjećanja na poginule i umrle branitelje, 17. travnja je obilježila i 102 HVO brigada Odžak.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više