spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiObavijest poljoprivrednim proizvođačima svinjogojske proizvodnje u ŽP

Obavijest poljoprivrednim proizvođačima svinjogojske proizvodnje u ŽP

Nakon potvrde Afričke svinjske kuge (ASK) i na prostoru Županije Posavske, iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede I šumarstva ŽP apelirali su na vlasnike svinja na ozbiljnost situacije te važnost provedbe mjera kako bi se spriječilo širenje ove zarazne bolesti. ASK je virusna zarazna bolest domaćih i divljih svinja, od koje smrtnost može doseći i do 100 %, dok druge vrste životinja kao i čovjek ne obolijevaju. Zaražene svinje mogu pokazivati različite znakove bolesti kao što su visoka temperatura, gubitak apetita, otežano disanje, iscjedak iz nosa i očiju, nekoordinirane kretnje, pobačaji, proljev, začep, potkožna krvarenja, posebno na uškama i ekstremitetima. Glavni putevi širenja bolesti jesu kontaktom zdravih i zaraženih svinja, posredstvom kontaminirane opreme, hrane, vode, prijevoznih sredstava i sl.

Budući da ne postoji cjepivo kao ni učinkovito liječenje životinja oboljelih od ove bolesti, a virus je otporan i dugo se zadržava u okolišu, Županijski krizni stožer za zarazne bolesti Županije Posavske preporuča provođenje sljedećih mjera za suzbijanje i kontrolu afričke svinjske kuge i to:

  • redovito čišćenje, pranje i dezinfekcija nastambi gdje se drže svinje
  • provođenje higijenskih mjera, presvlačenje odjeće i obuće pri ulasku i izlasku iz prostora gdje se drže svinje, dezinfekcija ruku
  • provođenje deratizacije i dezinsekcije
  • propisno zbrinjavanje otpadnih voda nastalih tijekom držanja svinja
  • promjenu zdravstvenog stanja i uginuća svinja nužno je prijaviti nadležnoj veterinarskoj stanici
  • zabrana zakapanja uginulih životinja bez stručnog postupanja i utvrđivanja uzroka smrti
  • zabrana stavljanja u promet živih svinja, svinjskog mesa  i proizvoda od svinjskog mesa.

Vlasnicima životinja, koje su neškodljivo uklonjene u postupku provođenja mjera za suzbijanje i kontrolu afričke kuge, biti će u cijelosti nadoknađena šteta. Također, u cilju zaustavljanja i daljnjeg širenja bolesti biti će pojačan policijski nadzor, s ciljem sprječavanja ilegalnog prometa svinja i svinjskog mesa.

Predsjednik Županijskog kriznog stožera

               Mato Brkić                                                                                                                                                                                                            

spot_img

najnoviji članci

istražiti više