spot_img
35.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiNovi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije u BiH u sektoru...

Novi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije u BiH u sektoru poljoprivrede

U okviru projekta EU4BusinessRecovery, koji financiraju Europska unija i Savezna Republika Njemačka, objavljen je Javni poziv za sudjelovanje u programu tehničke podrške i dodjele bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške investicijama u svrhu unapređenja zaštite i sigurnosti na radu (uključujući mjere zaštite od COVID-19) u sektoru poljoprivrede u Bosni i Hercegovini.  

Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 600 000 KM, Europska unija omogućit će sudjelovanje poslovnih subjekata u programu edukacije, tehničke i financijske podrške vezano za zaštitu i sigurnost na radu. Nakon sudjelovanja u edukaciji i tehničkoj podršci projekta, poduzeća će biti kvalificirana za financijsku podršku investicijama od 10 000 do 30 000 KM, koja će biti usmjerena na implementaciju preporučenih mjera za unapređenje zaštite i sigurnosti na radu (uključujući COVID-19 mjere).

Odabrana poduzeća dobit će besplatno sudjelovanje u edukaciji o zakonskim aspektima i značaju primjene mjera zaštite i sigurnosti na radu. Dodatno, poduzećima će biti pružena tehnička podrška u oblastima procjene postojećeg stanja za zaštitu i sigurnost na radu, ispitivanja uvjeta radne sredine i preporuka za unapređenje uvjeta radne sredine, izrade akta o procjeni rizika za svako radno mjesto, izrade internog akta o zaštiti na radu zajedno sa prijedlogom potrebnih sredstava za zaštitu i sigurnost na radu i/ili edukaciju uposlenika o zaštiti i sigurnosti na radu. Spomenuta tehnička podrška će biti pružena u skladu sa individualnim potrebama poduzeća.

Na javni poziv mogu se prijaviti obrti, poduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja poduzeća  koja su registrirana najkasnije godinu dana prije objave ovog Javnog poziva i bave se primarnom poljoprivrednom proizvodnjom ili preradom poljoprivrednih proizvoda i sirovina. Za svaki projekt podnositelj prijave mora osigurati vlastito sufinanciranje u iznosu od minimalno 15% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije. Javni poziv sa pratećom dokumentacijom dostupan je direktno putem web stranice eu4business.ba. Svi zainteresirani za sudjelovanje u javnom pozivu prijave s potrebnom dokumentacijom trebaju dostaviti putem online platforme javnipoziv.undp.ba od 28.11.2022. do 23.12.2022.

Realizacijom ovih investicija nastoji se podržati modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poboljšanje ruralne ekonomije. Glavni cilj je osigurati opstanak mikro, malih i srednjih poduzeća u važnim privrednim sektorima Bosne i Hercegovine kako bi se smanjili negativni učinci izazvani pandemijom COVID-19.. Projekt EU4BusinessRecovery daje važan ekonomski i socijalni doprinos u područjima higijene i zaštite na radu, sigurnosti radnih mjesta, te inovacijama proizvoda i digitalizaciji, priopćeno je iz UNDP-a u BiH.

Projekat financiraju Europska unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u partnerstvu s Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

spot_img

najnoviji članci

istražiti više