spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiMuslimani slave Ramazanski bajram, čestitka glavnog imama MIZ Orašje

Muslimani slave Ramazanski bajram, čestitka glavnog imama MIZ Orašje

Nakon 30 dana posta, odricanja od hrane i pića, kao i uzdržavanja od svih vrsta grijeha, muslimani danas slave Ramazanski bajram. Središnja bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a bajramsku hutbu predvodio je reisul- ulema Husein-ef. Kavazović. “Put vjernika je put dobra. U njemu je njegova snaga, sreća i zadovoljstvo. Natjecati se u dobru najviši je nivo ostvarene vjere. Na putu dobra žrtvuj koliko možeš i potrudi se da te na tom putu nitko ne prestigne. Muslimanu je dozvoljeno zavidjeti drugome muslimanu na dobru koje čini, ako će ga to potaknuti da ga proba preteći. Dobro u nama procvjeta u srcu, a plod daje rad našeg tijela. Tako je nastala naša civilizacija, iz srca i duše, u službi dobra, mira i sreće”, kazao je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović. Bajram-namaz je klanjan i u Posavini, u oraškoj džamiji Azizija te u Odžaku, kao i u džamijama širom BiH.

Čestitku za Bajram uputio je glavni imam MIZ Orašje hafiz Redžo ef. Sivić:

“Bajramski dani, koji su pred nama, došli su nam kao nagrada za sve ono što smo, u ovih proteklih 30 ramazanskih dana, vrijedno i predano radili, kako bi zaradili spas i vječnu sreću i na ovom i na budućem svijetu.

Braćo i sestre,

Bajramima smo se uvijek posebno radovali i za njih posebno pripremali. U njima smo bajramsku radost nesebično dijelili i sa drugima. Neka tako bude i ovog bajrama.

Neka nam ovi bajramski dani unesu radost i veselje u naše živote, naše domove, naše međuljudske odnose. Provedimo ih u zdravlju, hajru i bereketu, zajedno sa svojim porodicama, prijateljima, komšijama i svim ljudima dobre volje.

Uz iskrenu želju da bajramska radost obasja sve naše kuće i avlije, uz molbu dragom Bogu da ih provedete u zdravlju, dobrom raspoloženju i porodičnoj sreći. U tom smislu, u svoje lično ime i u ime Medžlisa Islamske zajednice Orašje, svim muslimanima i muslimankama, a posebno muslimanima našega Orašja, želim čestitati mubarek bajramske dane, tradicionalnom čestitkom BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!”

Ramazanski bajram obilježava se tri dana, a uglavnom se dočekuje i provodi u obiteljskom okruženju. Drugog dana Bajrama, u četvrtak, 11. travnja, Islamska zajednica će obilježiti Dan šehida, obilaskom spomen-obilježja i mezarja.

Svim našim slušateljima koji slave Bajram, upućujemo najsrdačnije čestitke povodom ovog velikog praznika, uz želju da bajramske dane provedete u miru i sreći, okruženi s obitelji i prijateljima!

spot_img

najnoviji članci

istražiti više