spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiMidhat Arpadžić dipl. ing. elektrotehnike iz Orašja jedini iz Posavine na Sarajevskom...

Midhat Arpadžić dipl. ing. elektrotehnike iz Orašja jedini iz Posavine na Sarajevskom energetskom forumu

Sarajevski energetski forum (SEF) okupio je renomirane autoritete iz oblasti energetske industrije regije, stručnjake iz cijele regije Jugoistočne Europe, investitore, razvojne menadžere, predstavnike građevinskih kompanija, te predstavnike vlasti i institucija u BiH, kao i civilnog društva. Raspravljali su o važnosti prelaska na obnovljive izvore energije te istaknuli kako BiH i cijela regija ima u njima ogroman potencijal. Važna je to karika u globalnoj budućnosti, a kako na mladima svijet ostaje, to su poručili dajući riječ u uvodnom obraćanju 16-godišnjoj sarajevskoj srednjoškolki Nadin Jonuz koja je emotivno uputila inspirativnu poruku o važnosti očuvanja planete za buduće generacije i time otvorila SEF.                                             

Forum je održan u organizaciji Fondacije Solarna akademija i partnera i pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a glavni koordinator organiziranja SEF-a je Senad Šepić. Uz ostale u forumu su sudjelovali ekspert dr. Janez Kopač, Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske, Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a, Tomislav Lukić, šef kabineta federalne ministrice turizma i okoliša, Danijela Isailović, menadžerica OIE Srbija, a panel je moderirala Maja Muftić Dedović, predsjednica Organizacijskog odbora SEF-a. Drugi dan Sarajevskog energetskog foruma bio je u znaku panela o zelenim certifikatima i garancijama porijekla.

Jedini iz Posavine rad SEF-a aktivno je pratio dipl. ing. elektrotehnike Midhat Arpadžić iz Orašja sa dosta iskustva i znanja upravo u ovom sektoru obnovljivih izvora energije: – Energetski je forum svakako bila sjajna prilika da se pokaže značaj obnovljivih izvora energije uz stručne analize i zaključke koji bi trebali pomoći u kreiranju politika i projekta u oblasti energetske tranzicije. Na forumu je najviše riječi bilo o solarnoj energiji, energiji vjetra i nešto i o hidroenergiji. Nažalost nisu doneseni  neki zakoni kao npr. Zakon o električnoj energiji i Zakon o obnovljivim izvorima energije. To će tek moći otvoriti pravu ekspanziju izgradnje ovih obnovljivih izvora. Doznali smo kako su u izradi pa me to raduje da bi se moglo onda krenuti u korištenje sve napredne informatičke tehnologije. Predstavnici Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore u svojim izlaganjem pokazali su da su na višem nivou otišli u realiziranju obnovljivih izvora energije, ističe Arpadžić.

Sastavni dio SEF 2023. bio je  i Sajam izlagača, gdje su prezentirana najnovija postignuća u oblasti pružanja usluga razvoja projekata iz OIE, ugradnje i održavanja opreme i suvremenih rješenja elektrana za domaćinstva i privredu, kao i automobilnosti, te rješenja za punionice električnih vozila, suvremena rješenja elektrana za kućanstva, privredu i trgovinu, kao i rješenja za klime, grijanje i hlađenje, te zaštitu okoliša i energetsku efikasnost i mogućnosti financiranja projekata. Gospodarstvenici su dobili jasne upute, uz ostalo, kako se pripremiti za kraj 2025. godine i proces uvođenja zelenih certifikata, proizvođači kako sklopiti dugoročno najbolje ugovore i trgovati u cijeloj regiji i šire. Poslodavcima su prezentirane i najbolje prakse edukcije i osposobljavanje radnika za montiranje i održavanje solarnih elektrana.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više