spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiKampanja „Poštuj život, ne oružje“

Kampanja „Poštuj život, ne oružje“

Brojni incidenti sa smrtnim ishodima i teškim ozljedama koji su, u proteklom periodu, šokirali BiH i regiju utjecali su na nastavljanje kampanje “Poštuj život, ne oružje”, pokrenutu kao odgovor na veliki broj tragičnih incidenata prouzročenih vatrenim oružjem s fatalnim posljedicama. MUP Županije Posavske pridružio se kampanji pod imenom „Poštuj život, ne oružje“. U kampanji sudjeluju MUP Republike Srpske, svih 10 županijskih ministarstava unutarnjih poslova u FBiH, te Policija Brčko distrikta BiH, uz kontinuiranu informiranost Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) u BiH. Kampanja je podržana kroz projekt „Prevencije i smanjenja posjeda ilegalnog oružja u BiH“, kojeg financiraju Njemačka, Švedska, Nizozemska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, kao i EU, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih naroda (MPTF), a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH.

“Držanjem nelegalnog oružja u kući i neodgovornim čuvanjem legalnog oružja dovodimo u opasnost sebe i sve u njegovoj blizini, a najčešće stradaju najranjiviji. Anonimno kontaktirajte nadležnu policijsku agenciju pozivom na 122 u vašem mjestu prebivališta kako biste dobili više informacija o dragovoljnoj predaji. Pozivom prema nadležnoj policijskoj upravi bez sankcije se mogu anonimno prijavitii streljivo i eksplozivne naprave uočene na javnim mjestima ili površinama. Predajte nelegalno oružje bez straha od sankcije i za mirniji san, spriječite tragediju!”, poručuje se, između ostalog kampanjom “Poštuj život, ne oružje”.

Većina relevantnih zakona u BiH prepoznaju amnestiju od sudskog procesuiranja svakog tko dragovoljno preda oružje u nelegalnom vlasništvu, tako da se određeno oružje može dragovoljno predati nadležnoj policijskoj agenciji u BiH uz određene uvjete u ovisnosti od mjesta prebivališta, o čemu se detaljne informacije mogu dobiti pozivom na 122. Mogućnost predaje bez sankcija zakon dozvoljava ukoliko protiv osobe koja je u posjedu nelegalnog vatrenog oružja prethodno nije pokrenuta policijska aktivnost, odnosno istraga po tom pitanju. Zakoni također sadrže kaznene odredbe kojima su zaprijećene kazne onima koji u posjedu drže nelegalno oružje i propuste da ga na vrijeme predaju, te tako izbjegnu nesreće, ali i kazneni progon. Nezakonito držanje oružja je kazneno djelo za koje su predviđene višegodišnje zatvorske kazne u trajanju i do 10 godina, novčane kazne od 500 do 5000 KM koje se izriču posebnim zakonima, kao i trajno oduzimanje oružja.

Ukoliko imate nelegalno oružje u posjedu, uz činjenicu da time dovodite u opasnost sebe, članove svoje obitelji i sve u vašoj okolini, imajte na umu i to da policijski službenici svakodnevno, u okviru svojih aktivnosti, rade na otkrivanju i pronalaženju takvog oružja i u skladu sa zakonom, procedurama i suradnjom s nadležnim tužiteljstvima procesuiraju one koji se ogluše o zakonske odredbe i držanjem nelegalnog oružja ugroze sve u svojoj blizini, oglasili su se zajedničkim pojašnjenjem organizatori kampanje.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više