spot_img
10.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiIzaslanstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, u radnoj posjeti Županiji...

Izaslanstvo Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, u radnoj posjeti Županiji Posavskoj

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Zvonko Milas i Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata  u BiH danas su posjetili Vladu ŽP, gdje su imali i radni sastanak, s predstavnicima federalne, županijske i lokalnih razina vlasti. Uz predsjednika Vlade Đuru Topića bili su ministri u Vladi, predsjednik Skupštine Blaž Župarić, te uz ostale gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić i predsjednik GV Orašja Stanko Vincetić. Na sastanku su vođeni razgovori o projektima u ŽP čiju je realizaciju financijski podržao Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, kao i budućoj suradnji Vlade i ovoga Ureda, odnosno Vlade RH.

Nakon sastanka novinarima se najprije, u ime domaćina, obratio predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, a potom i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas. -„Razgovarali smo o implementiranim i projektima koji se planiraju kandidirati prema Državnom uredu u ovoj godini. Iskazali smo zadovoljstvo dinamikom i iznosom ulaganja u projekte u Posavini, počevši od vodovodne mreže u Odžaku i Domaljevcu, do projekta Doma zdravlja u Orašju, kao većih, te  niza drugih projekata koje, sa sredstvima grada i općina te županije, zajednički  stavljamo u funkciju i na korist stanovništvu ŽP. Prije pet godina uspostavili smo suradnju s Vladom RH, gdje su nositelji bili ministarstva i općine. Temeljem te suradnje došli smo do značajnog pomaka u izgradnji vodovodne mreže u općinama Domaljevac-Šamac i Odžak, uređenja Vijećnice u Odžaku, zgrade za braniteljske udruge u Odžaku, Doma zdravlja u Odžaku, Doma zdravlja i dječjeg vrtića u općini Domaljevac-Šamac. Osiguran je i završetak uređenja Samostana u Tolisi u sve tri faze, a u suradnji s Vladom ŽP izgrađen je i Dom zdravlja u Orašju, realizirano je i niz projekata u školama na području cijele županije od energetske učinkovitosti do nabavke i opremanja kabineta. Veliki je i dug spisak koji smo zajednički napravili. U budućnosti očekujemo strateške projekte, na tragu mosta u Svilaju, vjerujemo uskoro i aktualizaciju odn. proširenje kapaciteta novog mosta u Orašju i na temelju te povezanosti imamo i gospodarsko jačanje ovoga prostora, uz pomoć gospodarstva RH“, istaknuo je predsjednik Topić.  

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske ocijenio je izvrsnom suradnju ŽP, grada Orašja i druge dvije općine s ovim Uredom tijekom svih proteklih godina. „To se odnosi na sva područja života, od gospodarstva, zdravstva, kulture, obrazovanja, brige za branitelje, za djecu i mlade i tako će biti i dalje. Sve ono što radimo, što pokušavamo zajednički unaprijediti , radimo zahvaljujući Hrvatima koji žive na ovome području. Da nema njih ne bi bilo ničega i zahvaljujem na volji, na entuzijazmu, na svemu što ih gura naprijed, a iznad svega to je želja za opstankom, za životom na ovim područjima, u ovom prekrasnom kraju. Na nama je kao Vladi RH i na Državi Hrvatskoj, ne zbog ustavne obveze, nego zato što smo jedan narod i tako trebamo jedni druge gledati i tako se i odnositi, da stvorimo što bolje uvjete na ovom području. Prvenstveno se to odnosi na  najmlađe, a potom i mlade, kao i sve ostale građane, da im pokušamo unaprijediti život dostojan čovjeka, i da to bude priča koja inicira povratak onih koji su davnih godina napustili ovaj kraj. Onima koji odlaze u zasluženu mirovinu  da osiguramo uvjete da je uživaju u kraju u kojem su se rodili,  a mladima da stvorimo prilike i vide svoju perspektivu u Posavini“, zaključio je Zvonko Milas.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više