spot_img
19.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiGradsko vijeće Orašje održalo svoju 28. sjednicu 

Gradsko vijeće Orašje održalo svoju 28. sjednicu 

Gradsko vijeće Orašje održalo je u četvrtak 20. travnja svoju 28. redovnu sjednicu, s dnevnim redom od 15 točaka. Na početku sjednice, predsjednik Stanko Vincetić upoznao je vijećnike s informacijom o ostavci vijećnice Dragice Krištić, zbog prelaska na drugu, nespojivu dužnost, a kada Središnje izborno povjerenstvo BiH donese odluku o novom mandatu, imenovat će se novi vijećnik iz reda HDZ-a BIH na njeno mjesto.

Vijećnici su, nakon jednoglasnog usvajanja Izvoda iz Zapisnika s 27. sjednice, uputili nekoliko vijećničkih pitanja i inicijativa. Marinko Džoić predsjednik Odbora za zaštitu i unaprjeđenje prirode i životne okoline inicirao je rješavanje problema pasa lutalica, koji su nedavno usmrtili više od 30 komada ovaca i janjadi u Orašju i Boku, te problem divljih deponija na području grada i mjesnih zajednica. Vijećnik Denis Ristanić ponovio je inicijativu da se spoje dvije srednje škole u jednu kao i Centar za kulturu Orašje i Radiopostaja Orašje, radi ušteda troškova, dok je vijećnica Amela Jahić inicirala rješavanje prometnih problema na području Orašja, a vijećnik Nusret Saltović pitanje javne rasvjete u pojedinim ulicama u gradu, te pitanje nepropisnog parkiranja u ulicama gdje se ne vrši naplata parkinga, na što sami građani imaju pritužbi.

Potporu vijećnika dobilo je Izvješće o izvršavanju Proračuna Grada Orašja za razdoblje 1.1.-31.12.2022. godine. Ruža Nedić, tajnik Gradske uprave Orašja, predstavljajući izvješće, kazala je kako su u prošloj godini ostvareni prihodi od 8.146.581,00 KM, a rashodi 8.077.020,00 KM što je u usporedbi s godinom ranije više za 1. 300. 000,00 KM i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani. Grad je prošle godine pozitivno poslovao, pa je tako ostvaren suficit u iznosu od 69, 561 KM.   Usvojeno je i Izvješće o utrošku tekuće pričuve Gradonačelnika za prošlu godinu. Riječ je o sredstvima koja se usmjeravaju za nepredviđene troškove u iznosu od 40.000, 00 KM, s tim da je prošle godine utrošeno 38.700,00 KM.  Gradonačelnik je iz pričuve najviše financirao obljetnice, sportske događaje, konferencije, tiskanje knjiga i pomoć u liječenju socijalnim slučajevima.

Nakon usvajanja Financijskog izvješća za prošlu godinu, Gradsko Vijeće Orašje usvojilo je i Izvješće o radu Gradonačelnika i službi za upravu u 2022. godini. U Izvješću je izraženo zadovoljstvo urađenim u protekloj godini, a vidljivi su i radovi na terenu, ali se može i mora još bolje i dalje.  Godišnji plan rada Gradskog vijeća i Program rada Gradonačelnika za 2022. godinu bili su okosnica rada i djelovanja, ali je poduzeto niz komplementarnih aktivnosti, a sve s ciljem poticanja rasta i razvoja sredine. U najvećoj mjeri planirane aktivnosti su uspješno ostvarene, no nikako ne treba zaboraviti i na niz neplaniranih aktivnosti koje su se pojavile a uspješno riješene.

Kako bi uskladili stanje na terenu i službene nazive ulica u naseljenim mjestima Gradsko vijeće utvrdilo je i nazive ulica u preostalim mjesnim zajednicama. Većina ulica nosi isti naziv ali dosadašnji nazivi razlikovali su se u smislu da su ulice u nekim mjesnim zajednicama napisane sve velikim slovima, negdje su ispisane malim, a negdje i brojkama. Tako je u Orašju utvrđena 51 ulica koja se od sada piše samo slovima, a ne brojkama, u Ugljari 12 ulica, Matićima 15, a Jenjić i Bukova Greda koji dosad nisu imali nazive ulica dobili su po dvije ulice.

Odlukom je utvrđen javni interes za izvođenje radova u svrhu polaganja priključnih kabela za izgradnju trafostanice Elektroprivrede HZ HB Mostar „Dumače“ u svrhu napajanja novih potrošača, a drugom odlukom prodaja tri gradska građevinska zemljišta za izgradnju stambeno-poslovnih zgrada putem javnog nadmetanja – licitacije u k.o. Orašje I.

Poslovi upravljanja grobljem za Mjesnu zajednicu Ugljara povjereni su JP Komunalac d.o.o. Orašje, odlučeno je na sjednici Gradskog vijeća, a na temelju odluke Vijeća te Mjesne zajednice.  

Dosadašnji članovi Upravnog vijeća JU Centar za kulturu Orašje razriješeni su te obaveze zbog isteka četverogodišnjeg mandata, a za nove imenovani: Goran Topić, predsjednik te Ana Dominković i Marko Filipović, članovi. U Upravno vijeće Centra za socijalni rad Orašje za člana je imenovana Ana Džijan iz Boka iz reda Ministarstva zdravstva i socijalne politike, dok su ostali članovi imenovani na jednoj od ranijih sjednica Gradskog vijeća, čime je i ovo Upravno vijeće kompletirano i može raditi u punom sastavu.

Vijećnici su dali suglasnost na Gradonačelnikov Pravilnik o vlastitim prihodima Grada Orašja, vezano za usluge iznajmljivanja Carinskog terminala, naplatu parkinga te usluga oglašavanja i drugo. Pred kraj sjednice usvojeno je Izvješće  o radu J.P. Radiopostaja Orašje za 2022. godinu, kojega je podnio v.d. ravnatelja-gl. i odg. urednika Zvonimir Pejić, naglasivši kako je Radio nakon niza godina s negativnim financijskim poslovanjem, već drugu godinu ostvario pozitivan financijski rezultat. Sjednica je okončala usvajanjem Odluke o prodaji gradskog građevinskog zemljišta u k.o. Orašje 1, putem javnog nadmetanja – licitacije i to za izgradnju kuglane.

Vijećnik Nesad Tokalić medijima je uručio inicijativu, koju će dostaviti i  Gradonačelniku, da se dragovoljnim davateljima krvi sa 20 i više davanja, osigura doživotna nagrada u vidu besplatnog parkinga na području grada Orašja za jedan osobni automobil u vlasništvu davatelja krvi. U obrazloženju navodi kako bi se ovom nagradom prepoznala važnost davatelja krvi, njihova humanost i značaj darivanja, jer je krv jedini lijek koji se ne može proizvesti sintetički, a svega tri posto ljudi u svijetu redovitu daruje krv, istaknuo je vijećnik Tokalić. Današnju 28. sjednicu Gradskog vijeća Orašja reemitirat ćemo u petak 21. travnja u programu Radiopostaje Orašje od 10,00 sati.      

spot_img

najnoviji članci

istražiti više