spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiGradsko vijeće Orašje donijelo Odluke o dodjeli Javnih priznanja Grada Orašja

Gradsko vijeće Orašje donijelo Odluke o dodjeli Javnih priznanja Grada Orašja

Sat vremena trajala je današnja 34. sjednica Gradskog vijeća Orašja, na kojoj je usvojeno svih 10  predloženih točaka dnevnoga reda. Sjednica je počela vijećničkim pitanjima i inicijativama, koje je uputio samo vijećnik HSP-a Mario Pejić vezano za asfaltiranu cestu u Oštroj Luci. Mještane zanima je li i kada će biti završena ta cesta koja vodi prema Domaljevcu, a odgovor je u ime nadzornog organa dao Nikola Ilišević istaknuvši kako radovi još nisu završeni, da ima određenih popravaka, a treba završiti i bankine, tako da radovi još traju. Većinom glasova usvojene su Odluke o dodjeli javnih priznanja Plaketa Grada Orašja Borjani Krišto, Nerminu Nikšiću i Iliji Vincetiću, te Zahvalnica Ivi Dominkoviću Biziju. U obrazloženju Komisije za dodjelu priznanja navedeno je kako se aktualnoj predsjedateljici Vijeća ministara BiH gospođi Borjani Krišto Plaketa dodjeljuje  za osobite uspjehe u radu i djelovanju kojima je značajno doprinijela razvitku i ugledu Grada Orašja.  Gđa Krišto daje veliku potporu Hrvatima u BiH, koja je naročito bila izražena tijekom i nakon poplava, podržava kroz pokroviteljstvo manifestaciju Dani Tolise i počasna je građanka Tolise, a također i filmski festival Dani hrvatskoga filma Ivo Gregurević u Orašju

Plaketa Grada Orašja bit će dodijeljena i predsjedniku Vlade Federacije BiH gospodinu Nerminu Nikšiću također za osobite uspjehe u radu i djelovanju kojima je značajno doprinio razvitku i ugledu Grada Orašja, posebno kroz izmjenu odluke o dodjeli javnih prihoda, po kojoj je Županiji Posavskoj, pa i Orašju, pripao veći iznos sredstava. Pored toga je podržavao i infrastrukturne projekte na ovome području. Denis Ristanić, vijećnik stranke Nezavisni – Neovisni uložio je amandman na ovo priznanje, u kojem je predložio da se Nikšiću uruči javno priznanje za „zasluge“ umjesto, kako stoji u obrazloženju, „doprinos“ u razvitku i ugledu Grada Orašja, jer smatra da se političarima ne trebaju davati priznanja za posao koji rade što je kaže, njihova zadaća. Njegov amandman Komisija za dodjelu priznanja nije prihvatila, tako da nije ni bilo glasanja o njemu. Javna priznanja dobit će i Ilija Vincetić Plaketu i Ivo Dominković Bizi Zahvalnicu Grada Orašja  za velike zasluge tijekom Domovinskoga rata, u obrani ovoga teritorija i naroda ovoga kraja. Javna priznanja će im biti uručena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća 18. o.mj., povodom Dana Grada Orašja.

Vijećnici su usvojenom odlukom nad deset dijelova parcela u Katastarskoj općini Kostrč, proglasili javni interes za izvlaštenje od vlasnika, u svrhu izgradnje pristupne ceste do Vodocrpilišta Kostrč. Dopunjene su i dvije odluke o prodaji gradskog građevnog zemljišta u katastarskoj općini Orašje I putem javnog nadmetanja, a Marko Vincetić razriješen je dužnosti člana Vijeća za sigurnost prometa na zahtjev Policijske uprave Orašje zbog promjene dužnosti. Na njegovo mjesto u Vijeću za sigurnost prometa imenovan je Josip Marković. Na kraju sjednice, vijećnici su usvojili Izvješće o radu Doma zdravlja Orašje za 2022. godinu. Ravnatelj Ivan Benković istaknuo je kako već četiri godine ova ustanova ima trend pozitivnog poslovanja, što se nastavlja i u ovoj. Tijekom prošle godine ostvarena je financijska dobit veća od 275 000 KM, godina je bila dosta zahtjevna i teška, ali je uspješno završena. Urađena je treća faza uređenja novog objekta Doma zdravlja, zahvaljujući sredstvima Vlada RH i ŽP, nastavljeno  je cijepljenje građana protiv korone prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo ŽP i Ministarstva zdravstva ŽP; započeli su i sistematski pregledi u javnim i privatnim poduzećima i ustanovama, što je pozitivno utjecalo i na priliv prihoda. U prošloj godini uposlenici Doma zdravlja Orašje obavili su više od 47 000 pregleda te više od 150 000 medicinskih usluga, istaknuo je ravnatelj Benković.     

Predsjednik Gradskog vijeća Orašja Stanko Vincetić pozvao je, na kraju sjednice, vijećnike i građane da svojim dolaskom uveličaju bogate sadržaje u povodu Dana Grada Orašja, koji počinju 17. o.mj. te na sutrašnji Međunarodni simpozij u Franjevačkom samostanu u Tolisi posvećen 200-oj obljetnici osnutka prve pučke škole u BiH, u Tolisi.

Tijek današnje 34. sjednice Gradskog vijeća Orašja reemitirat ćemo u našem programu sutra 13. listopada, od 10,00 sati.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više