spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiDva desetljeća uspješnog djelovanja Udruženja "Žene Orašja"

Dva desetljeća uspješnog djelovanja Udruženja “Žene Orašja”

Navršilo se punih 20 godina od osnutka i uspješnog djelovanja Udruženja „Žene Orašja“. Nekolicina žena organizirale su se i 2004.godine osnovale nevladinu organizaciju s ciljem međusobnog druženja, pomaganja i humanitarnog djelovanja, prije svega kako bi ženu izvukle iz kuće i uključile u društveni život našega grada. Tada su bile prvo udruženje žena registrirano na našem području, na čijem čelu je bila predsjednica Emsija Mehmedalić, a od 2016.g. na toj je poziciji Rizama Tukulj. Kako bi svoj jubilej obilježili na adekvatan način, kako i doliči ovakvim prigodama, Udruženje je 20. rođendan proslavilo sa svojim prijateljicama, na svečanosti na kojoj je bilo blizu 70-ak žena. Predsjednica Rizama zahvalila je svima na dolasku, a posebno njihovoj prvoj predsjednici Emsiji, koja je trasirala put udruženju i naučila ih da mogu sve postići ako se udruže, što su i potvrdile kroz dva desetljeća.    

„Prvenstveni cilj nam je bilo druženje, jer je iza nas bilo poslijeratno razdoblje kada su žene bile ožalošćene i tužne i svima je bilo dosta i straha, i boli i tuge. Odlučile smo se organizirati da pomažemo jedna drugoj i da uvijek budemo jedna drugoj na pomoći u potrebi. Prilikom osnivanja udruženja bilo nas je 80 žena, a u ovih 20. godina taj se broj prepolovio, jedan dio žena više nije među nama, tu su starije i bolesne koje ponekad sudjeluju u pojedinim akcijama, a mlade se nažalost prijavljuju vrlo malo. U početku su bile vrlo aktivne i mlade članice, a danas je to rijetkost“, istaknula je predsjednica Tukulj.

Članice udruženja poznate su po svojoj empatiji, velikom i toplom srcu, jer uvijek pomažu gdje je potrebno, i u skladu sa svojim mogućnostima. Osim individualne pomoći najčešće svojim članicama, Žene Orašja organizirale su i humanitarne akcije za pomoć izbjeglicama, kroz prikupljanje hrane i odjeće. Ove godine u trećem mjesecu preko Mreže „Žene za žene International“ sudjelovale su u prikupljanju novčane pomoći za žene Palestine.  Njihove su članice pripremile domaće kolače, a brojni građani su svojim novčanim prilozima podržali humanitarni bazar, na kojem je prikupljeno i uplaćeno 5 000 KM. Pored toga, odazivaju se i priključuju na druge humanitarne akcije.

„Prilozi su mali, to je sve naše, ali je od srca, nemamo izvora zarade i zahvalila bih Vladi ŽP i Gradu Orašje koji podržavaju naše projekte po javnim pozivima. Tu je i naš prihod od članarina od 1 KM mjesečno. Kada idemo na ekskurzije i humanitarne akcije, svaka daje onoliko koliko može, bez da gleda na financijske mogućnosti druge žene“, s ponosom je istaknula predsjednica Tukulj. Naglasila je kako su do prije dvije godine imale iftare tijekom Ramazana, na koje su pozivale obitelji šehida, a sada toga nema jer je, kažu, sve manje onih za koje se to organiziralo. Unatoč tomu, nastojat će taj projekt ponovno oživjeti, jer su osjetljive na osobe koje su u ratu izgubile svoje najmilije, a sada su zaboravljene. Žene Orašja svake godine posjećuju i Udrugu osoba s poteškoćama u razvoju „Put u život Orašje“, odnesu im poklone za blagdane, oni im pripreme prigodan program, a također ih i sami pozivaju na susrete i druženje, što ih jako obogaćuje. „Osjećaju da mi rado dolazimo kod njih i družimo se s njima., to je plemenito i treba nastojati pružiti lijepu riječ i odvojiti vrijeme za takve osobe i to trebaju činiti i ostali naši građani“, poručila je Rizama.

Njihova empatija je posebno velika prema članicama Udruge žena oboljelih od raka dojke „Narcisa“ ŽP. S njima su od početka, kako na projektima koji se realiziraju u Orašju, tako i prilikom odlaska u Sarajevo na Šetnju za ozdravljenje.  „Ne dajemo možda puno sredstava, ali je od srca, i jako je važno što smo neprekidno s njima, posebno kada idemo u Sarajevo. Bolest je najteža, i njima svaka čast što su hrabro izašle u javnost i govore o svojoj bolesti, koja se sutra može dogoditi svima nama i mi ćemo pomagati kako i koliko možemo i ubuduće“ ustvrdila je predsjednica Tukulj, koja je s udruženjem organizirala i nekoliko javni zdravstvenih akcija u Orašju te svake godine upriliče i biciklijadu područjem grada Orašja. Svaku priliku iskoriste i za obilazak naše Domovine, i uživaju u njenim ljepotama, posjetom poznatim destinacijama.  

Udruženje obilježava i važnije datume iz novije povijesti naše zemlje. Prve su njihove članice krenule u obilježavanje genocida u Srebrenici u Orašju, sada su drugi preuzeli organizaciju, a „Žene Orašja“ su u prvim redovima. Prošle godine su također prve u Orašju organizirale skup protiv femicida u BiH. Poručile su tada da žena, koja je stup  obitelji i društva, plaća ceh ni kriva ni dužna.. To nije obiteljski, već problem cijeloga društva i zakonodavci trebaju donijeti veće kazne za počinitelje femicida.

U fokusu aktivnosti je i čuvanje tradicije ovoga kraja, a od 2020.godine organiziraju ćetenijadu, pripremu poznate bosanske slastice. Taj lijepi običaj i tradiciju žele prenijeti na mlađe sugrađane, a pored toga sudjeluju i na istoj manifestaciji u Tarevcima i Brki, gdje su osvajale i zavidna prva mjesta na natjecanju u pripremi ćetenije.   

Ono što su počeli prije osnivanja, nastavili su i dan-danas, pa tako udruženje redovito održava susrete sa ženama sjeveroistočne Bosne svaka tri mjeseca, a ove godine njima je pripala čast i domaćinstvo susreta žena, i to 21. 9. u Orašju, na kojem će se okupiti članice iz 13 gradova. One su do sada već potvrdile svoje sjajno domaćinstvo na susretima 2012, 2016 i 2019  godine, što će učiniti i na rujanskom susretu, na kojem se očekuje više od 600 žena. Sve zainteresirane žene mogu se pridružiti na ovoj zabavi. Ujedno se tu večer održi i Okrugli stol s predsjednicima udruženja, na kojem se rezimiraju ovi susreti, razmjene informacije i iskustva u radu, te upriliči i humanitarna akcija za pomoć bolesnim i potrebnima.  „Osjećaj da nisi sam i da nekome pripadaš, to je velika stvar“, sa zadovoljstvom ističu članice ove mreže.

„Postale smo prepoznatljive i vidljive u svom radu, imamo svoje zelene majice s logom i poznaju nas gdje god se pojavimo. Poslije poplave 2015.g. osigurali smo za 10 žena pomoć u bijeloj tehnici i tada smo najviše postale prepoznatljive. Uz humanitarne projekte, obilježavamo na prigodan način i Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH i što god treba tu smo. Žao mi je što se više građane ne priključuje događajima u našem gradu, bez obzira kojim povodom.  Postali smo ravnodušni za mnoge stvari, što nije dobro, posebno ako se radi o humanitarnim sadržajima, jer kad čovjek pomogne osjeća u duši sreću, a toga danas nedostaje“, naglasila je predsjednica Udruženja „Žene Orašja“.

Članicom ove simpatične, složne i uspješne obitelji može postati svaka žena s područja grada Orašja, godine a ni profesija nisu bitne!

spot_img

najnoviji članci

istražiti više