spot_img
35.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiDostojanstveno obilježena 30. obljetnica Specijalne policije Fenix Posavina

Dostojanstveno obilježena 30. obljetnica Specijalne policije Fenix Posavina

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i opijelom za poginule i umrle pripadnike SP Fenix, kod Spomen obilježja u Gradskom parku u Orašju, započeo je današnji program obilježavanja 30. obljetnice osnutka SP Fenix Posavina. Najprije su poštovanje svojim poginulim i umrlim kolegama iskazali predstavnici Udruge SP iz Domovinskoga rata Fenix Posavina na čelu s predsjednikom Ivom Pranjićem, potom izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića posebni savjetnik za veterane DR-a umirovljeni  general pukovnik Marijan Mareković, a nakon njega i izaslanik potpredsjednika Hrvatske Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Stevo Culej. Poginulim i umrlim policajcima poklonili su se i generalni konzul RH u Tuzli Ivan Bandić i konzulica RH u Orašju Jadranka Modrić, potom izaslanstvo Ministarstva branitelja ŽP s udrugama županijskih zajednica i općinskim udrugama s područja ŽP i BP, predvođenih ministrom branitelja Ilijom Miškovićem te na koncu i izaslanstvo MUP-a ŽP.

Opijelo je izmolio oraški župnik fra Bono Kovačević, uz pratnju vojnog kapelana fra Marinka Živkovića. U sjećanje na poginule i umrle pripadnike Fenixa služena je i sveta misa zadušnica u Oraškoj crkvi bl. Alojzija Stepinca, nakon čega su se sudionici obljetnice, u mimohodu, uputili prema restoranu Centar, gdje je održana svečana akademija „Ponos, snaga, zajedništvo“, na kojoj su dodijeljena priznanja obiteljima poginulih i umrlih pripadnika policije te zahvale svima koji su za vrijeme Herceg Bosne sudjelovali u organiziranju formiranja posebne postrojbe za specijalne namjene, koja sada nosi naziv Fenix Posavina. Kroz postrojbu je prošlo blizu 150 pripadnika, a osam ih je preminulo u različitim okolnostima.  Program obilježavanja 30. obljetnice osnutka SP Fenix Posavina okončao je svečanim domjenkom i druženjem.

„Specijalna postrojba Fenix Posavina je jedna od izuzetnih jedinica u ovome kraju koja je na početku rata pružala jedan veoma bitan i značajan otpor u obrani ovoga područja. Činjenica je upravo kada se pogleda njihov ratni put i broj poginulih, to su momci od kojih su mnogi bili i maloljetni koji su nakon višestrukih ranjavanja vraćali se u postrojbu i uspjeli obraniti od velikosrpske agresije ovo područje, a isto tako zaleđe Županje i cijele Slavonije su dali veliki obol u DR-u i zato im veliko hvala. Okupili smo se danas  da odamo dužno poštovanje i priznanje našim specijalcima. Specijalci su bili okosnica i hrvatske vojske i organiziranja obrane, oni su bili počeci početaka ispred MUP-a RH i proširili se na cijelu Hrvatsku i u BiH. Suradnja srodnih udruga iz BIH i Hrvatske je veoma bitna“, istaknuo je uz ostalo u izjavi za medije .Stevo Culej, izaslanik potpredsjednika Hrvatske Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

„U ovoj su postrojbi svi oni koji su bili u interventnim vodovima, mladi, iskusni dečki koji su putovali i do 1 200 kilometara na teren, na Livanjsko bojište, koji su djelovali u različitim obrambenim operacijama i koje su krasili snaga, zajedništvo i moć. Iz ove postrojbe jedan je pripadnik iz Bosanskog Broda poginuo na vrhu Golije na 1 896 m 9.1.1995.g., a 10 je ranjenih bilo 1995 godine prilikom vraćanja crte u Grebnicama. Od 1994.g. Specijalna policija je imala pripadnike s područja PS Orašje i Derventa, te iz Domaljevac-Šamca, a kasnije iz Bosanskog Broda i Odžaka. Na samom početku osnutka postrojba je imala 30-ak članova, a tijekom 1994godine okupila je 142 pripadnika, od kojih je osam preminulo u različitim okolnostima“, istaknuo je predsjednik Udruge SP iz Domovinskoga rata Fenix Posavina Ivo Pranjić.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više