spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiDani kruha u Udruzi PUŽ u Orašju

Dani kruha u Udruzi PUŽ u Orašju

U Udruzi osoba s poteškoćama u razvoju „Put u život“ Orašje danas je upriličena manifestacija Dani kruha i zahvale za plodove zemlje. Već dva tjedna, kroz tematske radionice, članovi udruge skupa sa svojim voditeljima, pripremali su se za ovaj dan, te uredili i poseban etno dekor, a i sami obukli narodne nošnje našega kraja. U pažljivo uređenom kutku kojega su ukrasili plodovima zemlje, dočekali su svoje goste i prijatelje, s iskrenim osmjehom na licu, srećom, radošću i zadovoljstvom što s njima mogu podijeliti ovaj lijepi događaj. Pripremili su i prigodne pjesmice i naravno slasne zalogaje s kojima su počastili okupljene na današnjoj manifestaciji, među kojima su bili i njihovi ponosni roditelji.   

Đurđica Damjanović iz Tolise jako voli dolaziti u udrugu i družiti se s prijateljima, jer kaže, to za nju predstavlja veselje, sreću, nadu, osmijeh i želi da tako i ostane. Najviše joj se sviđaju druženja s prijateljima i kreativne radionice, a za Dan kruha pripremila je vrlo slasne i ukusne kiflice.   

Njena imenjakinja, Đurđica Dominković također iz Tolise jednako voli druženja i igru, u kojima svakodnevno uživa. -„Meni je stvarno jako lijepo i uživamo ovdje. Pripremili smo razne radionice, učili pjesmice, čak dvije za ovu prigodu uz pomoć naših jako ljubaznih i sjajnih voditelja. Oni zapravo i nisu naši voditelji, oni su čak za nas roditelji. Ovdje se djeca ne moraju sramiti dolaziti, nego oni trebaju dolaziti, jer ovdje nije samo dnevni boravak, ovdje je njihova druga kuća“, kazala je Đurđica.

Svojim dolaskom na manifestaciju, drugu godinu za redom počastio ih je oraški župnik i susjed fra Bono Kovačević, koji je u pozdravnom govoru kazao kako su osobe s poteškoćama u razvoju veliko bogatstvo svijetu i dar svima nama. -„Listopad je posebno posvećen bl. Djevici Mariji i našoj nebeskoj majci, ali i zahvali za plodove zemlje i rada ljudskih ruku. Mnoge udruge, kao i vjerske zajednice, proslavljaju taj dan na prigodan način da se Bogu zahvali za sve ono što nam preko naše zemlje daje, a to su posebno plodovi koji su nam potrebni za život i održavanje života. Ove osobe iziskuju posebnu potrebu i njegu za svoj život, a mi zdravi im puno toga možemo i pružiti kroz rad, ali najviše da ih razumijemo i da im poklonimo osmijeh koji će ih potaknuti da ustraju i da idu dalje. Njima treba omogućiti da dođu do izražaja u svojim lokalnim zajednicama i dati im priliku da se iskažu u onome u čemu mogu doprinijeti lokalnoj zajednici i društvu, ali i svojoj Domovini gdje žive“, istaknuo je fra Bono, te na koncu  blagoslovio hranu koju su potom svi okupljeni degustirali i uživali u slasnim zalogajima.

Tarik Agančetović, socijalni radnik i koordinator udruge PUŽ, ujedno i voditelj dnevnog boravka, omiljen je među svojim članovima, što i ne čudi s obzirom na njegov blagi osmjeh i pažnju koju ponaosob jednako poklanja svima. -„S našim korisnicima pripremili smo radionice vezane za ovu manifestaciju, kao i prehranu za Dane kruha. Ranije, već tjedan dva unaprijed, izvršili smo određene pripreme i uvodili djecu u ovaj dan, te skupa uredili prekrasan dekor i estetiku u udruzi. Radimo svakodnevno od 8 do 16 sati, s malim i velikim korisnicima, svaki dan imamo po jednu radionicu većinom za određene teme, kao što je današnja prigoda. Sada smo u pripremi za božićno-novogodišnje radionice na kojima ćemo raditi čestitke koje će ići u donacijsku prodaju, od kojih ćemo sredstva usmjeriti za naš daljnji rad i napredak“, kazao je Tarik. Prema njegovim riječima najveća potpora od strane građana i lokalne  zajednice je da im se dođe u udrugu, da se druže i popričaju sa članovima, ali se može pomoći i kroz donacije u vidu prehrambenih proizvoda i repromaterijala, a može se uplatiti i novčana donacija na račun PUŽ-a.

Udruga PUŽ ima registriranih 150 korisnika, a njih 30-ak koristi usluge dnevnog boravka i tjednih individualnih tretmana. Najveći broj je s područja grada Orašja, ali ima i iz okolnih mjesta, kaže Tarik, te izdvaja i prekograničnu suradnju sa Županjom, koja itekako pomaže kada su u pitanju projekti koji se realiziraju izvan BiH. -„Primarni cilj udruge je socijalizacija korisnika, ali pružamo i stručne defektološke, te logopedske usluge. U nekom budućem razdoblju cilj nam je osigurati  neurofeedback terapiju, koja bi itekako pomogla djeci, posebno malim korisnicima“, naglasio je koordinator Udruge PUŽ Tarik Agančetović.       

spot_img

najnoviji članci

istražiti više