spot_img
35.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiDanas se obilježava blagdan Svih Svetih

Danas se obilježava blagdan Svih Svetih

Danas je blagdan Svih svetih, jedan od četiri najznačajnija blagdana u vjerskom kalendaru. Katolička crkva slavi kanonizirane svece, te one koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a ovaj dan posvetila svim pobožnim i dobrim ljudima koji nisu beatificirani ili proglašeni svecima. Na tisuće posavljaka, koji žive i rade u inozemstvu, doputovali su u Bosansku Posavinu, a od ranog jutra vjernici obilaze groblja.  Prisjećajući se svojih najmilijih koji više nisu s njima, na njihovim posljednjim počivalištima došli su upaliti svijeće, ostaviti buket cvijeća, pomoliti se, ali i susresti brojne drage osobe.

Središnje sveto misno slavlje u oraškom dijelu Posavine, na groblju Karaula u D.Mahali, pred blizu 5.000 vjernika, predvodio je svećenik župe Tolisa fra Ivan Stanić u suslavlju sa desetak svećenika toliškog kraja. Fra Ivan je u propovijedi naglasio kako se svetost događa u malim stvarima, a poziv na svetost je trajni poziv, samo je pitanje kada ćemo ga prihvatiti. Veliki broj vjernika je pratio svetu misu uz grobove svojih bližnjih, a prije i po završetku svete mise svećenici su molili opijela na grobovima.   

Prije svete mise, brojni predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, civilne i zakonodavne vlasti, MO OS BiH, policije, te Mjesnih zajednica, položili su vijence i upalili svijeće kraj središnjeg križa na groblju Karaula, u spomen na sve poginule, umrle i nestale branitelje. Prethodno su izaslanstva Ministarstva branitelja  ŽP i braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH kod Spomen obilježja u Gradskom parku, položili vijence i upalili svijeće za sve poginule, umrle i nestale branitelje Hrvatskog vijeća odbrane i civilne žrtve Domovinskog rata.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više