spot_img
10.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiZdravstveni djelatnici prosvjedovali ispred zgrade Vlade ŽP u Orašju

Zdravstveni djelatnici prosvjedovali ispred zgrade Vlade ŽP u Orašju

Blizu 180 zdravstvenih djelatnika u ŽP danas je održalo mirno okupljanje ispred zgrade Vlade ŽP u Orašju. S transparentima su se pješice uputili od Županijske bolnice do Vlade, gdje su iskazali svoje nezadovoljstvo  dinamikom pregovora oko povećanja plaća uposlenicima u zdravstvenom sektoru u ŽP i nepotpisivanje novog Kolektivnog ugovora u zdravstvu ŽP. Nekoliko pregovora s predstavnicima poslodavca, odnosno nadležnog Ministarstva zdravstva i Vlade ŽP „nije urodilo plodom“, zbog čega su, ističu u sindikatu, uz svakodnevni polusatni štrajk upozorenja, odlučio se i na ovakav potez.

Margita Živković Ivanović predsjednica Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu ŽP, koji je i organizirao ovo okupljanje, u izjavi za medije kazala je kako su ovim prosvjedom željeli sugerirati na slabu dinamiku dosadašnjih pregovora, a naročito na zadnje ponude koju su dobili od suprotne strane, na zadnjoj sjednici pregovaračkoga tima. -„Mi smo tražili 0,20 povećanje koeficijenta za sve djelatnike, a od poslodavca dobili prijedlog od 0,30 po koeficijentu povećanje liječnicima, 0,20 zdravstvenom osoblju, a ostalim nezdravstvenim djelatnicima nema povećanja na osnovu koeficijenata. Tražili smo da radno vrijeme u tjednu bude 40 sati što su nam odbili i 3 KM satnicu, a oni nude 2,75 KM. Mi smo sindikat svih uposlenih u zdravstvu, borimo se za sve djelatnike, od spremačice do doktora, a način na koji se diskriminiraju nezdravstveni radnici je sramotan i zgroženi smo takvom ponudom“, naglasila je predsjednica Živković Ivanović. Istaknula je kako se radi o 93 uposlenika koji nisu zdravstveni djelatnici u pet zdravstvenih institucija ŽP i oni su, navodi predsjednica, jako bitna karika u zdravstvenom sustavu i bez njih taj sustav ne može obnašati svoju funkciju. -„Tražimo 0,20 povećanje po koeficijentu za njih kao i za medicinsko osoblje. Imamo najmanje plaće u F BiH od svih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika, a s ovim povećanjem naša plaća bi bila pristojna i opet bi bili posljednji u F BIH, ali bi se približili i ne bismo bili daleki od ostalih. Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi Generalni štrajk, od njegove najave do pokretanja je 10 dana i sindikat će poštovati sve pravne regulative“, ustvrdila je predsjednica Sindikata Margita Živković Ivanović.

DZ Odžak kao i DZ Domaljevac uključeni u prosvjede, a predsjednik sindikata Doma zdravlja Odžak Asmir Kršić je istaknuo kako je na mirno okupljanje u Orašje stiglo je 40-tak zdravstvenih djelatnika ove ustanove, te naglasio kako su od uvjeta rada i samih plaća koje su najmanje u F BIH, definitivno zapostavljeni.  Predsjednica Sindikata Županijske bolnice Orašje Maida Saltović, navodi kako ova organizacija broji 154 člana, poručuje kako će vršiti pritisak svim zakonski raspoloživim sredstvima i nadaju se pozitivnom rješenju. Prosvjednici su se mirno razišli oko 13 sati.

Ministar zdravstva i socijalne politike Damir Živković dao je izjavu za medije u kojoj je istaknuo da ne podržava ovakav način pregovora. -„Otvoreni smo za razgovore i tu smo svaki dan. Do sada smo uputili pet poziva za sastanak, a druga strana samo jednom, što govori tko je spreman da se riješi ovaj problem. Mi ćemo ponovno uputiti poziv za sastanak, a ono što oni traže u ovom trenutku ne možemo ispoštovati. Do sada smo imali pet ponuda prema njima, a oni samo jednu i jednostavno ne možemo pregovarati“, ustvrdio je ministar Živković, te izrazio nadu u brzo rješavanje ovoga pitanja. -„Na zadnjem sastanku ponudili smo ono što su tražili za zdravstvene djelatnike, ali oni traže isto povećanje za sve i ne odustaju od toga. Ukoliko sindikat ovih dana ne zatraži novi sastanak, mi ćemo novi poziv uputiti  idući tjedan i sjesti ponovno. Nadam se da neće doći do generalnog štrajka“, poručio je ministar Živković. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više