spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiZadovoljavajuće stanje sigurnosti u ŽP tijekom siječnja 2023.

Zadovoljavajuće stanje sigurnosti u ŽP tijekom siječnja 2023.

Ukupno stanje sigurnosti na području ŽP za mjesec siječanj 2023. godine je zadovoljavajuće, navodi se u Informaciji UP MUP-a ŽP. U oblasti kriminaliteta evidentirano je povećanje broja kaznenih djela sa 21 na 29 u odnosu na prethodni mjesec. Ukupna razriješenost je 79,31%, što je umanjenje u odnosu na prošli mjesec za 1,64 posto. Tijekom analiziranog perioda nije bilo prijavljenih Kaznenih djela iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma, a najčešće prijavljivana kaznena djela su Oštećenje tuđe stvari i Laka tjelesna ozljeda. Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je umanjen sa 27 na 6 u odnosu na prošli mjesec, od toga na području grada Orašja 2, a u općini Odžak 4 prekršaja.  Javni red i mir je najčešće narušavan naročito drskim ponašanjem i omalovažavanje policijskih službenika, nedjeljom na ulici.

Uz ostalo, u siječnju je zabilježeno 17 prometnih nezgoda što je predstavlja isti broj kao i prošli mjesec.  Na području Orašja registrirano je 10, na području Odžaka 6, te jedna nezgoda na području općine Domaljevac-Šamac. Tijekom siječnja nije bilo smrtno stradalih osoba, kao ni teško ozlijeđenih, dok su dvije osobe zadobile lakše tjelesne ozljede.  U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu nepunih 22 tisuće KM, a najčešći uzrok nezgoda je neprilagođena brzina.  

Ukupno je kontrolirano 1.816 vozila, otkriveno je ukupno 909 prekršaja od čega 676 za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja otkriveno je 664 prekršaja, u općini Odžak 198, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 47. Iz prometa je isključeno 17 vozila i 19 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog alkoholiziranosti, a prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama, njih 743.

Tijekom siječnja ove godine Postrojba za profesionalne standarde UP MUP-a Županije Posavske zaprimila je 2 predstavke na postupanje protiv policijskih službenika, od kojih je 1 utemeljena, a jedna je u postupku rješavanja. Policijski službenici su prema građanima dva puta uporabili sredstva prinude, koja su sva bila opravdana. Tijekom siječnja ukupno su oduzeta 64 različita predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i drugog, a na području ŽP kontrolirano je 17 migranata, stoji uz ostalo u Informaciji UP MUP-a ŽP.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više