spot_img
16.3 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiUskrsna izložba u Orašju, umjetnice Dubravke Stojanović

Uskrsna izložba u Orašju, umjetnice Dubravke Stojanović

Uskrsna izložba Dubravke Stojanović, cijenjene lokalne umjetnice iz Orašja, iz godine u godinu plijeni pozornost javnosti, a s obzirom da njezini sugrađani s velikim oduševljenjem očekuju svaku postavku, može se zaključiti  kako su njezine izložbe dio Uskrsne tradicije u Orašju. Dubravka je svoje sugrađane obradovala još jednom umjetničkom instalacijom, koju je postavila, ovoga puta u dvije cjeline, na dobro poznatoj lokaciji ispred njezine obiteljske kuće, na ulazu u grad Orašje. U središtu izložbe dominira nekoliko motiva, među kojima je njoj najdraži, pače na velikom panou, uz kojeg se djeca najviše slikaju. Zatim je tu kućica za zeku, uskrsno drvce okićeno jajima i puno sitnih ručno izrađenih ukrasa sa uskrsnim motivima. Pojedine starije stvari Dubravka je reciklirala i preoblikovala i svi njezini uskrsni eksponati svojim šarenilom i izgledom privlače poglede sugrađana, a posebno djece i svi su oduševljeni.

Prepoznatljivim i maštovitim rukopisom u predvečerje blagdana, Dubravka tako godinama šalje Uskrsnu čestitku svojim sugrađanima, te ističe kako je izložbu pripremala oko dva mjeseca, a ove godine je imala veliku pomoć od supruga Ike. Izložba će potrajati do iza Mladog Uskrsa, ovisno o vremenskim uvjetima, poručila je Dubravka i naglasila kako je tijekom izrade radova, u mislima često imala slike koje su je vraćale u djetinjstvo.

–„Bilo je to vrijeme velikog slavlja, veselja i obavezne molitve za Uskrs. Jaja smo prikupljali i bojali po nekoliko dana, raznim tehnikama i uglavnom su to bile prirodne boje i motivi. Već kao dijete sam bila kreativna, u meni se probudila tzv. umjetnička nit, crtala sam po jajima, oslikavala razne detalje i trudila se da budem drugačija od ostalih. Nismo imali umjetnih boja, pa smo koristili razne prirodne, žutu od maslačka i zelenu od špinata. Na Uskrs ujutro smo odlazili na misu, a nakon toga bi uslijedilo tucanje velikog broja jaja, da bi kasnije bio problem tko će ta jaja pojesti“, kroz smijeh se prisjeća Dubravka, koja je uz sebe imala mlađeg brata, te ističe kako je sve bilo ljepše i skromnije i kaže, nostalgična je za tim vremenima. 

–„Kao mali, obilazili smo rodbinu i susjede, za Uskrs je bila bogata trpeza s raznim jelima, uz puno jaja i obaveznu sarmu za ručak. Sada nas je više oko stola, iz inozemstva se okupe djeca i unučad da zajednički proslavimo Uskrs, ali nekako bez veselja i velikih dragih priprema“, ustvrdila je naša sugovornica Dubravka Stojanović koja je dosta aktivna u Udruzi umirovljenika u Orašju. U prostorijama Udruge žene se sastaju svakog ponedjeljka, pa će kaže, na Uskrsni ponedjeljak donijeti jaja i hrane kako bi obradovali i počastili prijatelje Bošnjake i zajednički obilježili Uskrs.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više