spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiUdruženje "Žene Orašja" organiziralo drugu Ćetenijadu u Orašju

Udruženje “Žene Orašja” organiziralo drugu Ćetenijadu u Orašju

Građani Orašja uživali su u subotu navečer (11.02) u tradicionalnoj poslastici ćeteniji, koju su pripremile članice Udruženja „Žene Orašja“, na drugoj Ćetenijadi organiziranoj u našoj sredini. Ovaj slatki događaj privukao je mnoge građane, među kojima i mlade, koje zima nije spriječila da dođu i vide proces pripreme ove stare poslastice, a na koncu i uživaju u njenom okusu.

Kako ova tradicija ne bi pala u zaborav, Udruženje „Žene Orašja“, nakon 2020. godine ponovno je organiziralo ćetenijadu, gdje je za pripremu ove tradicionalne bosanske poslastice potrebno više ruku nego sastojaka. Na licu mjesta žene su demonstrirale odn. pripremile ovaj slatkiš, kojima je izrada ćetenije tekla po planu i bez ikakvih problema, tako da su vrlo brzo posjetitelji  mogli uživati u ovim slatkim nitima, ali se isto tako i ugrijati toplim čajem. 

Rizama Tukulj, predsjednica Udruženja „Žene Orašja“ kaže kako vole organizirati ovakve sadržaje i na ovaj, malo moderniji način, nastoje vratiti tu tradiciju i prenijeti na mlade generacije.

„Imamo jednu majstoricu koja zna točne omjere i koliko što treba od sastojaka, a ostale žene slijede njene upute, pa smo na koncu dobili pet vrhunskih ćetenija, u kojima su uživali naši sugrađani“, naglasila je predsjednica Tukulj koja zbog prehlade nije mogla sudjelovati u pripremi ćetenije, ali je došla biti uz svoje članice i građane. Iako se ovakvo druženje organizira uz glazbu, ove su godine odustali od toga zbog tragedije u Turskoj i Siriji, jer kaže predsjednica Tukulj, ne mogu dopustiti da pjevaju dok se nastradali pate i bore za život. Najavila je i odlazak u Tarevce na jubilarnu 20. ćetenijadu 25. o.mj., na kojoj su „Žene Orašja“ prošle godine u konkurenciji 32 ekipe, osvojile visoko treće mjesto.

Majstorica pripreme ćetenije je Senada Latifović koja je i mentorica ženama koje žele naučiti ovu vještinu. Čim je prva ćetenija podijeljena građanima koji su je pojeli uslast, Senada nam je kazala kako je zadnjih 7-8 godina preuzela taj posao od brata, a tradiciju staru pola stoljeća naslijedili su od oca i taj starinski stil izrade ćetenije njeguju i danas. To je zahtjevniji način izrade od drugih, ali je Senada vrlo strpljiva osoba koja jako voli raditi ovaj slatkiš i zna, kako kaže, ugoditi da uvijek uspije. Svoje znanje želi prenijeti na druge žene, koje su se i iskazale na ovoj ćetrenijadi, a tko hoće i voli brzo će naučiti, uvjerava nas majstorica. Za pripremu ove poslastice potrebni su brašno, šećer, voda i limun i vješte ruke, a kod pripreme oraške ćetenije sudjelovalo je i do 12 ruku odn. šest žena. „Ovo je stvarno lijepo druženje i treba ga njegovati“, istaknula je majstorica Senada koja se raduje novom sudjelovanju na ćetenijadi u Tarevcima.   

 Proces pripreme ćetenije uživo po prvi puta pratila je, a kasnije uživala u  slatkim zalogajima i naša sugrađanka Vesna Filipović iz Orašja. „Vidjela sam na društvenim mrežama i pratim naše žene, a oduvijek sam imala želju probati i mogu reći da je savršenoga ukusa. Postupak pravljenja izgleda vrlo zanimljivo i mislila sam da je vrlo jednostavnije, ali gledajući uživo vidim da stvarno treba imati „dobre mišiće“, tehniku i strpljenje da se to napravi“, ustvrdila je Vesna koja se ipak neće okušati kod kuće radije će to, kaže,  prepustiti profesionalcima.

Na koncu možemo rezimirati da su, s obzirom na sastojke i količine kojima se pripremi ovakva jedna ukusna poslastica, žene vrhunske majstorice, a što je važnije i čuvarice svoje tradicije koja će, ako je suditi po mladosti koja je bila na ćetenijadi, živjeti na našim prostorima i ubuduće.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više