spot_img
19.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Orašju održana II. sjednica Ministarske koordinacije za oblast socijalne politike u...

U Orašju održana II. sjednica Ministarske koordinacije za oblast socijalne politike u FBiH.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić danas je posjetio Županiju Posavsku, a svoj prvi dolazak u Posavinu započeo je posjetom Udruzi „Put u Život“ u Orašju, koja pruža usluge individualnih tretmana i dnevnog boravka za djecu s poteškoćama u razvoju. Glavni razloga njegova posjeta ŽP bila je II. sjednica Ministarske koordinacije za oblast socijalne politike u Federaciji BiH, koja je održana u Orašju u prostorijama Vlade ŽP. Koordinaciju kao radno tijelo, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, imenovala je Vlada FBiH, a čine je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, zatim ministri iz oblasti socijalne politike svih deset županija, te po jedan član iz svakog resornog ministarstva. Pozdravne riječi na početku sastanka uputili su federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić i ministar zdravstva, rada i socijalne politike ŽP Damir Živković.

Ministar Delić je zahvalio domaćinima na gostoprimstvu, a u izjavi za medije naglasio kako je cilj sastanka bio koordinacija i harmonizacija svih pitanja iz oblasti socijalne politike. –„Zadovoljstvo mi je da sam danas bio na sastanku u Orašju, jer Federacija je velika i ako želite da se posvetite svakoj županiji, gradu ili općini, ima mnogo posla  u oblasti socijalne zaštite. Imali smo konstruktivnu sjednicu kojoj su nazočili predstavnici svih deset županija i donijeli smo kvalitetne zaključke po osnovu točaka koje su bile na dnevnom redu. Ideja je da zajedno razmjenjujemo sve što radimo u kontekstu mjera i politika i da zajedno donosimo određene mjere, a ne da svatko radi na svoju ruku. Jedino na taj način možemo postići određene iskorake i postići bolje rezultate u ovoj oblasti“, istaknuo je ministar Delić i dodao kako su na dnevnom redu, uz ostalo bile dvije vrlo važne teme; Prezentacija Kataloga socijalnih usluga i prava na razini FBiH  od strane partnera UNDP-a i uspostavljanje Mape svih pružatelja usluga iz oblasti socijalne zaštite na razini Federacije BiH. Također se razgovaralo i o  provedbi Zakona o pravima civilnih žrtava rata, te o smještaju u federalnim ustanovama socijalne zaštite.

-„Na stolu su bile i teme koje su predložili predstavnici županija, odnosno resorni ministri, a one se tiču cijene smještaja u ustanovama socijalne zaštite, kao i druge goruće teme koje su dugo godina bile zapostavljene, a evo danas su aktualizirane i o kojima ćemo u narednom periodu pričati u javnosti i svakako poduzeti određene konkretne mjere u cilju njihovog unaprjeđenja. Svjedoci smo da je oblast socijalne zaštite možda jedan od najzapuštenijih resora u FBiH i da su prava i položaji, među ostalim i socijalnih radnika, možda najgora na razini Federacije. Sve ovo radimo zajedno kako bi unaprijedili kompletnu oblast i kako bi imali najkvalitetniju uslugu prema našim korisnicima“, poručio je ministar Delić sa sastanka u Orašju.    

Županijski ministar zdravstva i socijalne politike Damir Živković, u svojoj izjavi je naglasio kako su na sastanku raspravljali o temama koje se tiču socijalnih prava svih naših korisnika. –„Ministar Delić je govorio o novim sredstvima koja se nalaze u proračunu federalnog ministarstva i na koji način to možemo koristiti. Naglasio je proračunsku stavku od 16 milijuna KM koja se odnosi na isplatu za svako novorođeno dijete u Federaciji, gdje će svako dijete, odnosno roditelji dobiti 1.000 KM za rođenje djeteta“, rekao je Damir Živković ministar zdravstva, rada i socijalne politike ŽP.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više