spot_img
35.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Domaljevcu danas otvorena dvodnevna Međunarodna izložba pasa CAC–CACIB BiH 2022.

U Domaljevcu danas otvorena dvodnevna Međunarodna izložba pasa CAC–CACIB BiH 2022.

U Domaljevcu je danas otvorena dvodnevna Međunarodna izložba pasa CAC–CACIB BiH 2022, u organizaciji Kinološkog saveza Herceg Bosne i Kinološke udruge Domaljevac. Na izložbi sudjeluju psi koji posjeduju rodovnicu Kinološkog saveza u BiH, Unije kinoloških saveza u BiH ili neke od zemalja članica FCI-a. Svaki pas mora biti cijepljen protiv bjesnila, a isključeni su kastrirani, sterilizirani i bolesni psi, kao i visoko skotne kuje. Da su organizatori iznimno uspjeli u svojem poslu, potvrđuju podaci o sudjelovanju 250 pasa, oko 70 pasmina iz 19 zemalja. Najviše sudionika je iz zemalja okruženja, ali posebno raduje da su ove godine u Domaljevac stigli izlagači iz dalekih Skandinavskih zemalja Danske i Finske, zatim iz Rusije, Ukrajine, Francuske, Njemačke, Portugala, Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske i Rumunjske. 

Izložbu je otvorenom proglasio načelnik općine Domaljevac Šamac Stjepan Piljić koji je uz ostalo istaknuo kako je velika čast za Općinu da je Kinološka udruga u Domaljevac dovela ovako vrijednu međunarodnu smotru. –„O veličini ovog događaja govori i činjenica da je u Posavini nezabilježen podatak da su jednom događaju nazočni predstavnici čak 19 zemalja. Potrudit ćemo se da ovaj događaj pozicioniramo kao jedan pravi turistički brand na području općine Domaljevac Šamac“, kazao je načelnik Piljić. Predstavnici Kinološke udruge Domaljevac dodijelili su zahvalnice sponzorima i osobama koji su svojim zalaganjem doprinijeli organiziranju izložbe.  Smotra pasa se održava na kinološkom poligonu u Domaljevcu, pod pokroviteljstvom Vlade ŽP i Općine Domaljevac-Šamac. Danas je na programu državna, a sutra dvije međunarodne izložbe. Uz veliki broj natjecatelja i pasa, te brojnih  posjetitelja, kako mladih, tako i starijih, na izložbi su i štandovi proizvođača hrane, opreme i kozmetičkih preparata za pse.  

Kinološka udruga Domaljevac je vrlo mlada, formirana 2008. godine kao sekcija Lovačke udruge Kuna Domaljevac. Vremenom se podigla na višu razinu i vrlo brzo je osnovana udruga koja je počela raditi manifestacije za sve lovačke pasmine. Uz veliki trud entuzijasta i uz pomoć lokalne zajednice, udruga je s puno hrabrosti započela s organiziranjem velikih međunarodnih manifestacija kao što je današnja. Mato Piljić tajnik Kinološke udruge Domaljevac ističe kako im je želja da ova manifestacija u Domaljevcu preraste u tradiciju. –„Na prošlogodišnjoj prvoj Međunarodnoj izložbi bili smo iznenađeni brojem pasa, te odzivom sudionika i posjetitelja, a posebno pozitivnim komentarima koje su ostavili na odlasku. Bili su oduševljeni mjestom, organizacijom, poligonom, a i samim ozračjem koje je vladalo kroz dva dana trajanja izložbe. Potrudili smo se da i ove godine opravdamo prošlogodišnji uspjeh i poboljšamo izložbu da bude još bolja. Veliku podršku imali smo od strane Općine Domaljevac-Šamac i Vlade ŽP, a također su nam pomogli i brojni zaljubljenici u pse i svojim novčanim prilozima pružili pomoć u radu“, istaknuo je tajnik udruge Mato Piljić koji je dodijelilo zahvalnice sponzorima i pojedincima koji su svojim zalaganjem doprinijeli organiziranju izložbe. 

Mirko Čolak tajnik Kinološkog saveza Herceg Bosne bio je u ulozi delegata izložbe od kojih su dvije međunarodnog, a jedna državnog karaktera. Naglasio je da KS Herceg Bosne ima 86 kinoloških manifestacija kroz godinu, a ova u Domaljevcu je jedna od najvažnijih sa dodjelom kandidature CACIB-a. –„Kriteriji su vrlo strogi, od pregleda svake jedinke i njenog ulaska u krug. Šest sudaca će ocjenjivati njeno kretanje, držanje glave, nogu, stavova, prezentacije dlake i naravno zubala“, naglasio je Čolak i dodao kako Savez sve manifestacije mora prijaviti dvije godine unaprijed, kako bi ušle u međunarodni kalendar.

Uz brojne koji su pomogli održavanje izložbe pasa, u organizaciji manifestacije, iznimno velike za ovaj kraj, bila je i Veterinarska stanica Argus Domaljevac koja je radila veterinarsko zdravstveni nadzor i kontrolu dokumentacije o urednom cijepljenju pasa. –„Kod nas su najviše zastupljeni lovački psi, ali vjerujem kako će ovakav događaj doprinijeti da se ljudi okrenu i drugim pasminama i sudjeluju na ovakvim manifestacijama koje predstavlja ogromnu promociju našega kraja i kinologije“, naglasio je direktor stanice dr. vet. med.Drago Kobaš.   

Među nekolicinom domaćih izlagača bio je i Joso Oršolić iz Tolise, član LU Sava Orašje, koji se kaže, sa psima druži od malih nogu, a na izložbi je predstavio svog psa Njemačkog kratkodlakog ptičara. Često je među ljubiteljima pasa, posjećuje izložbe i zahvalan je kaže predsjedniku Marijanu Đurkoviću i svima iz udruge koji su doveli u svoj kraj jednu ovako respektabilnu međunarodnu manifestaciju. –„Psi zrače pozitivnom energijom i savjetovao bih svima koji imaju priliku da sebi nabave psa, jer pas vrlo brzo promijeni čovjeku život na bolje. Za psa je potrebno imati ljubav, prijateljstvo i vrijeme za druženje“, poručio je Oršolić.

  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više