spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU BiH otvorena birališta za izbore za 11. saziv Hrvatskog sabora

U BiH otvorena birališta za izbore za 11. saziv Hrvatskog sabora

Jutros u 7 sati u Orašju su otvorena četiri biračka mjesta za glasovanje na Parlamentarnim izborima u Republici Hrvatskoj, koji se u iseljeništvu održavaju 16. i 17. travnja, a biračima je omogućeno da biraju  zastupnike u Hrvatski sabor. U inozemstvu će hrvatski državljani moći glasovati na ukupno 109 biračkih mjesta u 65 diplomatskih misija i konzularnih ureda. U 11. izbornoj jedinici pravo glasa ima oko 222.000 birača, a očekivano, najviše ih je iz BiH. Na proteklim parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor u 11. izbornoj jedinici glasovalo je nešto više od 28 tisuća birača, a od toga najveći dio, njih oko 21 tisuću, iz BiH. Birači u BiH glasuju na 7 lokacija, a jedna od njih je u Sportskoj dvorani ŠC fra Martina Nedića u Orašju gdje su otvorena 4 biračka mjesta. Prostor je prilagođen biračima, a biračka mjesta su obilježena po abecednom redu kako bi građani lakše stigli do svoje pozicije za glasovanje. Od ranog jutra birači pristižu sa svih prostora koje pokriva Konzulat RH u Orašju.

Svoje biračko pravo da glasa za zastupnike u Sabor RH danas je iskoristio i gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić i u izjavi za medije naglasio kako mu je čast, kao i velikom broju građana Orašja, prvi put glasovati u Gradu Orašju što je omogućeno otvaranjem Konzulata RH u našem gradu i što će bitno olakšati glasanje.  –„Naši građani su uredni i korektni i uvijek su se odazivali na izbore, pa vjerujem kako će i ovaj puta odaziv biti dosta visok. Očekujem da će Hrvatska dobiti legalnu vlast koju će narod potvrditi i ta vlast bi trebala dovesti do daljnjeg boljitka za RH, ali i boljitka za Hrvate u BiH. Mi u Posavini smo do sada imali veliku pomoć, ali također očekujemo još i više, što bi nam omogućilo, a to je i naša želja,  povratak što većeg broja mladih koji su otišli izvan BiH“, poručio je gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić.     

Osoblje Konzulata, kao i birački odbori su na raspolaganju biračima po svim pitanjima i nejasnoćama, kako bi građanima olakšali da glasaju. Jedno biračko mjesto je otvoreno i za birače koji na osobnoj iskaznici imaju upisano prebivalište u RH, ali su se do 6.4. prijavili u Konzulatu RH u Orašju da žele glasovati na biračkim mjestima u Orašju. –„Oni koji se nisu registrirali, a žive u BiH i nemaju prebivalište u RH, vrlo jednostavno i uz predočenje osobnog dokumenta RH, zatraže jednu potvrdu za glasovanje i u roku par minuta mogu glasovati“, kazala je konzulica  Jakranka Modrić i dodala kako sve protječe u redu i bez problema, uz očekivanja da će tako biti i sutra tijekom glasovanje koje započeti u 7 i trajati do 19 sati.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više