spot_img
16.3 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiSkupština ŽP potvrdila Đuru Delića za ministra unutarnjih poslova ŽP

Skupština ŽP potvrdila Đuru Delića za ministra unutarnjih poslova ŽP

Županija Posavska danas je dobila novog ministra unutarnjih poslova, budući je ta pozicija bila upražnjena nakon odlaska ministra Željka Nedića u Vladu F BiH. Vlada ŽP predložila je za ministra Đuru Delića iz Oštre Luke, što su zastupnici Skupštine ŽP, na današnjem zasjedanju, većinom glasova i prihvatili. Po njegovom imenovanju, ministar Delić je dao i potpisao svečanu prisegu, čime je kompletirano ovo izvršno tijelo Županije Posavske.

Jedanaesta sjednica Skupštine ŽP, pod predsjedanjem predsjednika Blaža Župarića, započela je usvajanjem skraćenog  zapisnika sa 10. sjednice, nakon čega je uslijedio aktualni sat sa zastupničkim pitanjima, te usvajanje dnevnoga reda, koji je dopunjen s prijedlogom odluke o potvrđivanju imenovanja ministra MUP-a ŽP. Zastupnici su najprije usvojili Izvješće o radu Skupštine ŽP za prošlu godinu, a potom i Program rada ovoga zakonodavnog tijela za ovu, te Program rada Vlade ŽP, također za 2024.godinu.

Evo što je nakon sjednice u izjavi za medije kazao predsjednik Blaž Župarić: -„Izvješće o radu Skupštine ŽP za 2023.godinu je u većini ostvarilo planove programa rada. Skupština je donijela ukupno 13 zakona, a posebno raduje što su to zakoni koji poboljšavaju standard naših građana, vezano za pomoć mladim obiteljima kod rješavanja stambenog pitanja, demografske mjere, dječji dodatak, naknade porodiljama, socijalne mjere i to je ono u čemu naši građani trebaju imati veću potporu, a ovim zakonima je to omogućeno. Skupština je radila i na drugim mjerama i planovima, a ono što nije urađeno prošle godine, bit’ će sadržano u ovogodišnjem programu rada. U prošloj godini u formi Nacrta smo donijeli prostorni plan ŽP za 2019-2039.godinu, vrlo važan dokument koji će trasirati budući razvoj cijele ŽP i njegovim usvajanjem otvoriti mnoge mogućnosti našim gospodarstvenicima“, ustvrdio je predsjednik Župarić.  

Program rada Skupštine ŽP za ovu godinu također je dobio potporu većine zastupnika u Skupštini i prostorni plan će se naći kao jedan od prvih prioriteta  već na narednoj sjednici Skupštine ŽP. -“U planu je donošenje 25 mjera normativne djelatnosti i 19 zakona, od toga 12 potpuno novih. Skupština će raditi na donošenju zakona koji će nas što više približiti Europskoj uniji i pristupnim pregovorima. Također će se raditi i na donošenju zakona iz područja školstva, zdravstva, socijalne politike, branitelja, a sve što je rađeno u postojećim zakonima ići ćemo s izmjenama i dopunama gdje bi produbili i proširili prava tih kategorija. Naglasak treba staviti na stvaranje što boljeg života naših građana, ostanka i vraćanja mladih i zato svi ovi zakoni će pomoći mladim obiteljima da ostanu ovdje živjeti i raditi, da imaju posao i bolje i kvalitetnije uvjete života. Skupština ŽP će donositi sve ono  što je u programu navedeno i vjerujem da će u najvećoj mjeri biti i realizirano, što ovisi prije svega od nas zastupnika, a i od Vlade koja će podnositi prijedloge Zakona. Vjerujem, ukoliko svi budemo radili svoje poslove da će program rada za ovu godinu biti u najvećoj mjeri i realiziran“, zaključio je predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić.

Đuro Topić,  predsjednik Vlade ŽP, u izjavi za medije, naglasio je kako Vlada ove godine nastavlja sve mjere koje je započela u prošloj godini, sukladno smjernicama rada Vlade u izbornom mandatu. „To je u prvom redu gospodarstvo, njegov rast i povećanje zapošljavanja, poticanje novih investicija s naglaskom na poljoprivredu i poljoprivredno zemljište kao jedan veliki resurs. Nastavak naših demografskih mjera i jačanje istih, prvenstveno pomoć obiteljima s djecom kroz dječji doplatak i pomoć tijekom školovanja i sve ono što daje pozitivne rezultate, vjerujem nastavit će se i dalje. Sigurnost prostora će imati veću potporu u našem radu, kao i profesionalizacija policije koju želimo dodatno ojačati i učiniti efikasnijom. Tu je i set propisa i mjera u dijelu procesa pristupanja BiH Europskoj uniji, kroz donošenje zakona koje ćemo predlagati i usvajati u segmentu borbe protiv korupcije, evidenciji imovine izabranih dužnosnika, pitanje javnog reda i mira i javnih okupljanja i  kroz otvaranje pristupnih pregovora tih mjera i aktivnosti će biti još više“, poručio je predsjednik Topić.

Novoimenovani ministar MUP-a ŽP Đuro Delić, zahvalio je predsjedniku Vlade ŽP na prijedlogu i ujedno predsjedniku Skupštine i zastupnicima koji su potvrdili njegovo imenovanje. -„Zadaća MUP-a je delikatna stvar i ovo je  jedno kompleksno ministarstvo od 220 djelatnika. Zaštita života građana i imovine, održavanje javnoga reda i mira, reguliranje prometa na cestama i sigurnost ovoga prostora, osnovne su zadaće ovoga MUP-a. Mi smo prostor blizu granice, migracije stanovništva su prisutne svugdje u svijetu i mi ćemo kroz donošenje zakona i podzakonskih akata raditi na očuvanju ovoga prostora, ujedno i na mjerama koje su veoma bitne kroz rad i zadaće samih policajaca, te da im stvorimo što bolje tehničke uvjete za rad“, kazao je u svojoj prvoj izjavi za medije ministar MUP-a ŽP Đuro Delić.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više