spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiSastanak u Vladi ŽP na temu Nacrta Programa federalnih novčanih potpora u...

Sastanak u Vladi ŽP na temu Nacrta Programa federalnih novčanih potpora u poljoprivredi

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas (13.3.) organiziralo je sastanak kojemu je bio nazočan Đuro Topić, predsjednik Vlade ŽP, Mato Brkić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP, Ivo Vincetić, član Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Ilija Ilić, član Odbora za poljoprivredu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te predstavnici udruga poljoprivrednika s područja Županije Posavske.

Nakon sastanka u izjavi za medije član Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Ivo Vincetić je kazao da je kao član Odbora za poljoprivredu federalnog parlamenta opredjeljenja aktivnog rada tog odbora, jer Posavina je, naglasio je, poljoprivredni kraj kojemu je u interesu razmatranje svih tema iz oblasti agrara, te osobito razmatranja Programa novčanih potpora u poljoprivrednoj proizvodnji koji je stigao na razmatranje u nacrtu. Prema Nacrtu programa novčanih potpora u poljoprivredi za 2023. g. to je nešto što bi trebalo imati pozitivan odjek u našoj Županiji Posavskoj za poljoprivredne proizvođače. Federalni proračun je prepoznao poljoprivredne proizvođače i značajno ga povećao sa prošlogodišnjih oko 100 milijuna KM na oko 164 milijuna KM. Današnja tema je bio upravo nacrt planiranih poticaja koji će Federacija usmjeriti prema poljoprivrednim proizvođačima. Imali smo jedan dobar sastanak u kome smo jasno kazali kako ovo nije gotova priča, već će se na ovu temu još raspravljati kako bi se prema poljoprivrednicima i njihovim proizvodnjama usmjerila što veća sredstva. Svatko će raditi svoj dio posla, županijsko ministarstvo sa svoje strane, Savez poljoprivrednika također, a ja ću ove prijedloge iz Posavine prenijeti u Odbor za poljoprivredu. Ono što je jako bitno jeste da je Posavina prepoznata u svojim proizvodnjama, jer su svi poticaji povećani, izjavio je uz ostalo Vincetić.

Ministar Brkić izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom kao i predloženim Nacrtom programa federalnih novčanih potpora u poljoprivredi, no smatra da uvijek ima prostora za poboljšanja potpora u pogledu sufinanciranje poljoprivredne proizvodnje. -“Sredstva od 160 milijuna KM ipak nisu dostigla onaj dio koji je po federalnom proračunu trebao biti predviđen za poljoprivredu. Trebalo bi radit na izjednačavanju potpora za ratarske kulture. Nema razloga da krušna žita budu 900 KM, a proizvodnja kukuruza 600 KM ili proizvodnja soje kojih je 95% kod nas u cijeloj Federaciji bude manja. Pokazalo se da zbog takvih razlika u potporama naši poljoprivredni proizvođači ne mogu vršiti pravilan plodored. Neki se odlučuju za pšenicu duži niz godina, a kad bi uradili da približno iste potpore budu za te kulture, onda bi naši poljoprivredni proizvođači mogli ići sa pravim plodoredom, jer u Federaciji BiH nedostaje svega u ratarstvu. Kod stočarstva smo išli na to da se u sljedećem periodu kroz Pravilnik o novčanim potporama izbrišu neke stavke koje su uvedene još 2012. godine za vrijeme ministra Lijanovića gdje su nas devastirali u potporama. Želimo u stočarskoj proizvodnji olakšati predaju svinja, junadi, da se tržište otvori za sve one koji žele otkupit stoku”, kazao je ministar Brkić, te naglasio kako su skrenuli pozornost i na probleme u povrtlarstvu gdje nije prepoznat posavski specifikum, a to je da se razvrsta intenzivna proizvodnja u plastenicima i proizvodnja na otvorenom kako bi povrtlari mogli ostvariti potpore. Vlada ŽP će preko ministarstva i dalje pomagati poljoprivrednim proizvođačima u njihovim proizvodnjama”, poručio je ministar Mato Brkić.

Izvor: web stranica Vlada ŽP

spot_img

najnoviji članci

istražiti više